«Στην οικογένεια να αγαπάτε ο ένας τον άλλο όπως ο Χριστός»
Η επόμενη Παγκόσμια Συνάντηση των Οικογενειών θα λάβει χώρα στη Ρώμη το 2021, κατά την 5η επέτειό της Amoris Laetitia. Αυτό ανακοίνωσε ο καρδινάλιος Kevin Farrell στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, η οποία τελέστηκε από τον Πάπα, το απόγευμα, στο Phoenix Park στο Δουβλίνο με την συμμετοχή περίπου 300 χιλιάδων ατόμων.
Αποκορύφωμα της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στην Ιρλανδία, η Θεία Λειτουργία το απόγευμα στο PhoenixParkστο Δουβλίνο, ένα από τα μεγαλύτερα αστικά πάρκα της Ευρώπης όπου πραγματοποίησε την τελετή και ο Ιωάννης Παύλος Β΄ το 1979. Χιλιάδες οικογένειες γέμισαν την πράσινη έκταση με χαρά η οποία από μόνη της αποτελεί ήδη μια μαρτυρία. Στην αρχή ο Πάπας εκφώνησε μια πράξη μετανοίας ζητώντας συγχώρεση για τις κακοποιήσεις που διεπράχθησαν στην Ιρλανδία από μέλη του κλήρου.
Να αποτελείτε πηγή ενθάρρυνσης για τους άλλους
Κατά την ομιλία του, ο Πάπας υπενθυμίζει ότι «κάθε νέα ημέρα στη ζωή των οικογενειών μας όπως και κάθε γενιά φέρνει μαζί της την υπόσχεση μια νέας Πεντηκοστής», «μια οικόσιτη Πεντηκοστή» στην οποία ο Ιησούς στέλνει ως Παράκλητο το Άγιο Πνεύμα που «μας δίνει θάρρος». Η αποστολή που αναθέτει ο Πάπας στις οικογένειες που συμμετείχαν σε αυτή την 9η Παγκόσμια Συνάντηση είναινα γίνουν και αυτές με τη σειρά τους, «πηγή ενθάρρυνσης για τους άλλους».
Μόνο η αγάπη μπορεί να σώσει τον κόσμο
Αναφερόμενος στο Δεύτερο Ανάγνωσμα του Αγίου Παύλου, ο οποίος μιλά για τον γάμο ως συμμετοχή στο μυστήριο της πιστότητας του Χριστού στην Εκκλησία, τη νύφη του, ο Πάπας υπογραμμίζει ότι αυτή η διδασκαλία μπορεί να φανεί σε κάποιον ως μια «σκληρή λέξη», μια έκφραση που πολλοί μαθητές χρησιμοποιούν στο σημερινό Ευαγγέλιο. «Για να ζήσουμε μέσα στην αγάπη, όπως ο Χριστός μας αγάπησε» συνεπάγεται ότι θα πρέπει πράγματι «να πεθάνουμε για να ξαναγεννηθούμε σε μια μεγαλύτερη αγάπη», τονίζει. Αλλά μόνο αυτή η αγάπη «μπορεί να σώσει τον κόσμο από τη δουλεία της αμαρτίας» και «από την αδιαφορία προς τις ανάγκες των λιγότερο τυχερών. Αυτή είναι η αγάπη που έχουμε γνωρίσει μέσα από τον Ιησού Χριστό».
Εκείνος ενσαρκώθηκε στον κόσμο μας μέσω μιας οικογένειας, και μέσω της μαρτυρίας των χριστιανικών οικογενειών σε κάθε γενιά έχει την εξουσία να σπάσει κάθε εμπόδιο για να συμφιλιώσει τον κόσμο με τον Θεό και να μας κάνει αυτό για το οποίο πάντα προοριζόμασταν να αποτελούμε: μια ανθρώπινη οικογένεια η οποία ζει με δικαιοσύνη, αγιότητα και ειρήνη.
Δεν χρησιμοποιούν στρατηγικά σχέδια
Αποτελεί πρόκληση ότι σήμερα οι χριστιανοί δεν αντιμετωπίζουν λιγότερες δυσκολίες από εκείνες που έπρεπε να αντιμετωπίσουν οι πρώτοι απόστολοι, όπως ο Άγιος Colombano και η μικρή ομάδα του, που έφεραν το φως του Ευαγγελίου στην Ευρώπη, σε μια εποχή πολιτισμικής παρακμής.
Η εξαιρετική ιεραποστολική επιτυχία τους δεν βασιζόταν σε τακτικές μεθόδους ή σε στρατηγικά σχέδια, αλλά με μια ταπεινή και απελευθερωτική επιμονή στις προτροπές του Αγίου Πνεύματος. Η καθημερινή μαρτυρία της πιστότητάς τους προς τον Χριστό και μεταξύ τους ήταν αυτό που κατέκτησε τις καρδιές οι οποίες επιθυμούσαν θερμά μια λέξη χάριτος και που συνέβαλε στη γέννηση του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Και όπως ο Άγιος Colombano και οι σύντροφοί του αντιμετώπισαν το παγωμένο νερό και τις θυελλώδεις θάλασσες για να ακολουθήσουν τον Ιησού, έτσι και ο Πάπας μάς προσκαλεί να μην αποθαρρυνόμαστε «από τους θυελλώδεις ανέμους της εχθρότητας».
Υπερασπιζόμαστε τους πιο εύθραυστους
Ο Φραγκίσκος ξέρει ότι οι διδασκαλίες του Ιησού μπορεί να φαίνονται πολύ σκληρές επειδή είναι δύσκολο να συγχωρήσουμε εκείνους που μας πληγώνουν.
Πόσο μεγάλη πρόκληση είναι εκείνη του να καλωσορίζουμε τον μετανάστη και τον ξένο! Πόσο οδυνηρό είναι να υπομένουμε την απογοήτευση, την άρνηση ή την προδοσία! Πόσο άβολο είναι να προστατεύουμε τα δικαιώματα των πιο εύθραυστων, εκείνων που ακόμη δεν έχουν γεννηθεί ή των ηλικιωμένων, που φαίνεται να διαταράσσουν την αίσθηση της ελευθερίας μας.
Εξ ου και η τελική αποστολή του προς εμάς: «Να μπορέσετε να διακηρύξετε το Ευαγγέλιο της οικογένειας ως χαρά για τον κόσμο!».
Επίσκοπος Martin: ελπίδα ανοιξιάτικη για την Εκκλησία της Ιρλανδίας
Στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του, ο καρδινάλιος αρχιεπίσκοπος του Δουβλίνου, Diamuid Martin, αναφέρθηκε στην κατάσταση της Εκκλησίας στην Ιρλανδία η οποία – είπε – πέρασε δύσκολες στιγμές. «Οι άνθρωποι πληγώθηκαν βαθιά από άτομα της Εκκλησίας. Η πίστη του κόσμου δοκιμάστηκε και η Εκκλησία του Ιησού Χριστού πληγώθηκε», είπε ανοιχτά υπενθυμίζοντας εκείνες τις «χειμερινές στιγμές» που βίωσε η χώρα. Αλλά – υπόσχεται – «η Ιρλανδία θα αλλάξει». Ελπίζουμε σε μια άνοιξη για την Ιρλανδική Εκκλησία. Και η ευθραυστότητα της πίστης στην Ιρλανδία μπορεί να μας κρατήσει μακριά από την αλαζονεία. Η επιθυμία του είναι επομένως να «βοηθήσει τις οικογένειες να συνειδητοποιήσουν ξανά ότι το μέλλον της Ιρλανδίας» χρειάζεται «το φως του μηνύματος του Ιησού Χριστού».
Η επόμενη Παγκόσμια Συνάντηση Οικογενειών το 2021 στη Ρώμη
Κατά τον χαιρετισμό του, στο τέλος, ο καρδινάλιος Kevin Farrell, Πρόεδρος της Ρωμαϊκής Συνόδου για τους Λαϊκούς, την Οικογένεια και τη Ζωή, υπενθυμίζει τη χαρά που βιώθηκε αυτές τις ημέρες κατά τις οποίες προβληματίστηκαν σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της Amoris laetitia, «μετατρέποντας τη χριστιανική διδασκαλία για την οικογένεια σε μια συγκεκριμένη διακήρυξη αγάπης και τρυφερότητας». Η σπουδαία στιγμή προσευχής των οικογενειών που προέρχονται από όλο τον κόσμο ολοκληρώθηκε με την ανακοίνωση της επόμενης Παγκόσμιας Συνάντησης Οικογενειών η οποία θα λάβει χώρα στη Ρώμη, το 2021.
Μετάφραση: ρφ