Στην Κουστωδία των Αγίων Τόπων, ο Ναός του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή

7

Στην Κουστωδία των Αγίων Τόπων, ο Ναός του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή

Από το 1967, ο τόπος λατρείας βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Ιορδάνη, όπου ο Ιησούς έλαβε το βάπτισμά του ήταν απρόσιτος, όμως τους επόμενους μήνες θα είναι προσβάσιμος στους προσκυνητές. 
Η Ναός του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, στην περιοχή Qasr Al-Yahud, ο τόπος όπου ο Ιησούς έλαβε το βάπτισμά του – στις όχθες του ποταμού Ιορδάνη – έχει ανατεθεί από τις ισραηλινές αρχές στην επιμέλεια των Αγίων Τόπων. Η επιφάνεια στην οποία βρίσκεται και όπου υπάρχει και ένα μοναστήρι, δεν ήταν προσβάσιμη από το 1967 επειδή μετατράπηκε σε ναρκοπέδιο και στη συνέχεια σε περιφραγμένη στρατιωτική περιοχή.
Με τη συγκατάθεση των ισραηλινών και παλαιστινιακών αρχών, σύμφωνα με την Κουστωδία των Αγίων Τόπων, το Halo Trust, μια βρετανική οργάνωση που ειδικεύεται στην αποναρκοθέτηση, ξεκίνησε ένα έργο αποκατάστασης στην περιοχή του Βαπτίσματος του Ιησού και έχουν αφαιρεθεί περίπου 4.000 νάρκες. Αυτό επέτρεψε σε οκτώ εκκλησίες στην περιοχή – Καθολική, Ελληνική Ορθόδοξη, Αρμενική, Κοπτική, Αιθιοπία, Ρουμανική, Συριακή και Ρωσική – να ανακτήσουν την κατοχή των αντίστοιχων περιουσιών τους.
Οι Φραγκισκανοί μοναχοί άρχισαν να οργανώνουν προσκυνήματα στον Ιορδάνη ποταμό από το 1641, διηγείται ο αδελφός Ibrahim Faltas. “Στις αρχές της δεκαετίας του 1920 άρχισαν να αγοράζουν γη και να σχεδιάζουν να χτίσουν Ναούς.
Το 1933 δημιούργησαν ένα παρεκκλήσι που είναι τώρα ουσιαστικά στον ποταμό “εξηγεί, διευκρινίζοντας ότι ο Ναός του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή χρονολογείται από το 1935.” Ο τόπος θα είναι προσβάσιμος και χρήσιμος και τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει ένα μεγάλο έργο βελτίωσης και ολόκληρης της ιδιοκτησίας μέσω της δημιουργίας χώρων προσευχής που επιτρέπουν στους προσκυνητές να ζήσουν μια έντονη εμπειρία – δηλώνει ο Leonardo Di Marco, διευθυντής του Τεχνικού Γραφείου της Κουστωδίας – Θα έχουν ιδιαίτεροι τόποι για περισυλλογή».

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου