Οι μαθητές των καθολικών σχολείων νοσηλευτές κοντά στους ασθενείς

4

Οι μαθητές των καθολικών σχολείων νοσηλευτές κοντά στους ασθενείς

Στην Τσεχική Δημοκρατία, σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα όπου υπήρχε το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, τα κρούσματα μειώνονται σε περίπου εννέα χιλιάδες νέα την ημέρα, ωστόσο, δεν πρέπει να απογοητευτούμε, προειδοποιούν οι αρχές δημόσιας υγείας της χώρας. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφορά και τους νέους που ετοιμάζονται να γίνουν νοσοκόμοι.

Η συμμετοχή στο κάλεσμα των υγειονομικών αρχών
Είναι περίπου τριάντα μαθητές της Church Secondary Medical School στο Brno, οι οποίοι, ακριβώς λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορωνοϊού, έχουν ήδη καταφέρει να ασκήσουν το επάγγελμά τους σε διάφορα νοσοκομεία όπως το Vizovice. «Οι φοιτητές απάντησαν στο κάλεσμα για υπηρεσία που προήλθε από τους μεμονωμένους νομούς. Ωστόσο, οι περισσότεροι από αυτούς είχαν ήδη αρχίσει να βοηθούν εθελοντικά», είναι η μαρτυρία της αδελφής Karola Lucie Kuczynská, του μοναχικού τάγματος των Αδελφών του Ελέους και καθηγήτριας της σχολής νοσοκόμων, που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της Ιεράς Συνόδου των Τσέχων Επισκόπων.

Η μαρτυρία μιας μαθήτριας εθελόντριας
«Είμαι πολύ ευγνώμων που μπόρεσα να βοηθήσω στην παροχή βοήθειας σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση όπως αυτή που περνάει η χώρα μας. Βάζουμε τα δυνατά μας γιατί θέλουμε να βοηθήσουμε, ακόμα κι αν διατρέχουμε τον κίνδυνο μόλυνσης των εαυτών μας και των αγαπημένων μας προσώπων», δήλωσε η Anna Škvařilová, φοιτήτρια Νοσηλευτικής στο τρίτο έτος. Η κοπέλα υπηρετεί αυτή τη στιγμή σε κέντρο δειγματοληψίας από ασθενείς με ύποπτη λοίμωξη του Covid-19, στο Δημοτικό Νοσοκομείο του Čáslav.

Η έλλειψη προσωπικού στα νοσοκομεία
Οι μαθητές εργάζονται επίσης στο νοσοκομείο για μακροχρόνιους ασθενείς, το οποίο αποτελεί μέρος του Merciful Brothers Hospital στο Brno. Η πανδημία έχει περιπλέξει σημαντικά την κατάσταση εδώ, καθώς πολλοί επαγγελματίες υγείας είναι σε καραντίνα: «Σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπου υπάρχει έλλειψη προσωπικού, είμαστε πραγματικά απασχολημένοι», δήλωσε η Darina Dohnálková, μια φοιτήτρια του τέταρτου έτους ή οποία δεν είναι ξένη στο να εργάζεται σε αυτό το τμήμα, επειδή είναι η δεύτερη χρονιά που ασχολείται με αυτό: «Έχουμε καλή εκπαίδευση από το σχολείο και την πρακτική. Ξέρουμε πώς να χρησιμοποιούμε τον προστατευτικό εξοπλισμό και μπορούμε επίσης να χειριστούμε την καθημερινότητα, οπότε αυτό δεν είναι κάτι νέο για εμάς».

Φροντίδα, εγγύτητα αλλά και πνευματική υποστήριξη στους ασθενείς
Υπάρχει επίσης ανάγκη για νοσοκόμουςς στο νοσοκομείο Della Croce στην Πράγα-Σιτσκόφ, που ανήκει στις Αδελφές της Ευσπλαχνίας των του Τιμίου Σρατεού αλλά και σε άλλες καθολικές οργανώσεις. Η έλλειψη προσωπικού επηρέασε επίσης τη λειτουργία του νοσοκομείου Merciful Brothers στο Vizovice, όχι μόνο λόγω του κορωνοϊού, τόσο πολύ που μέχρι στιγμής έχουν σταλεί εδώ δεκατέσσερις φοιτητές. Χάρη σε αυτούς, σύμφωνα με τον διευθυντή, είναι δυνατόν να διατηρηθεί το νοσοκομείο σε λειτουργία χωρίς σημαντικούς περιορισμούς. Η μεγαλύτερη δέσμευση, δεδομένης της απαγόρευσης των επισκέψεων, είναι να προσπαθήσουμε να ανακουφίσουμε τα δεινά των ασθενών επιτρέποντας τηλεφωνική επαφή με τους αγαπημένους τους. Έστω και από απόσταση, καταβάλλονται επίσης προσπάθειες για την παροχή ορισμένων στοιχείων πνευματικής θεραπείας: Η Θεία Λειτουργία, για παράδειγμα, δεν τελείται στο νοσοκομείο, αλλά οι ασθενείς μπορούν να την παρακολουθήσουν στα δωμάτια μέσω του Noah TV. «Είμαι πολύ περήφανος για τους μαθητές μας! Αποφάσισαν να βοηθήσουν εκεί που κανένας από εμάς δεν θέλει να είναι παρών», δήλωσε ο διευθυντής του σχολείου David Kasan.

Μετάφραση: π. Ιωαν. Σκλ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 30 Ιανουαρίου 2023                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου