Στη Λευκορωσία η αποξήλωση των Σταυρών

Στη Λευκορωσία η αποξήλωση  των Σταυρών

Ομόφωνη καταδίκη από τους Καθολικούς Επισκόπους και την Ορθόδοξη Εκκλησία για την αποξήλωση  70 σταυρών στο δάσος Kuropaty, που θεωρούνται "ιερός τόπος προσευχής" όπου θάφτηκαν δεκάδες χιλιάδες θύματα σταλινικής τρομοκρατίας.

«Σταματήστε αμέσως την καταστροφή» των Σταυρών στο Kuropaty, «ένα από τους πολλούς Γολγοθά» και «ιερό τόπο μνήμης και προσευχής». Είναι η επείγουσα έκκληση που έκαναν οι Καθολικοί Επίσκοποι της Λευκορωσίας, οι οποίοι έτσι συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας και διαφόρων δημόσιων προσωπικοτήτων κατά της παρέμβασης των μπουλντόζων, με απόφαση των αρχών, οι οποίες τις τελευταίες ημέρες κατέστρεψαν και αφαιρέθηκαν περίπου εβδομήντα σταυρούς ένα από τα πιο σημαντικά μέρη στη μνήμη των θυμάτων του σταλινισμού.

70 Σταυροί απομακρύνθηκαν παρά τις διαμαρτυρίες

Μεταξύ 1937 και 1941, το δάσος Kuropaty- λίγα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του Μινσκ – ήταν η περιοχή εκτέλεσης για δεκάδες χιλιάδες Λευκορώσους. Ανακαλύφθηκε το 1988, κάθε Νοέμβριος είναι ένας προορισμός προσκυνήματος προορισμός για να θυμόμαστε εκείνους που εκτελέστηκαν συνοπτικά στα χέρια της σοβιετικής μυστικής αστυνομίας. Ένας τόπος που ποτέ δεν αναγνωρίστηκε επισήμως από το καθεστώς του σημερινού προέδρου Aleksandr Lukashenko και από τον οποίο ξεκίνησε η διαταγή για την απομάκρυνση των Σταυρών, παρά τις διαμαρτυρίες των πολιτών. Διαδηλώσεις στις οποίες οι αρχές απάντησαν με τη σύλληψη 15 διαδηλωτών.

Η καταδίκη των Λευκορώσων Επισκόπων και της Ορθόδοξης Εκκλησίας

Η καταδίκη των Λευκορώσων  Επισκόπων που κατηγορούν τις αρχές του Μινσκ ότι «έχουν δείξει αδιαφορία για την τραγωδία αυτών των σφαγών»  χωρίς να συμβουλευτούν τους θρησκευτικούς εκπροσώπους. "Επιπλέον – υπογραμμίζει μια δήλωση της Συνόδου της Ιεραρχίας  Επισκόπων που αναδημοσιεύθηκε στον οργανισμό Cns – αυτή η αποξήλωση έγινε στη Σαρακοστή, όταν οι Χριστιανοί βλέπουν στον Σταυρό του Χριστού, το σύμβολο της σωτηρίας και της ελπίδας».

Δεν είναι λιγότερο αυστηρή η κρίση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που είναι και η πλειοψηφία στη χώρα. "Οι σταυροί δεν είναι μόνο θρησκευτικά σύμβολα – λέει ένα σημείωμα από το Τμήμα για τις σχέσεις με τα ΜΜΕ και την κοινωνία της Ιεράς Συνόδου – αλλά η έκφραση ανθρώπινων αξιών αποδεκτών από την κοινωνία (…) Δεν είμαι πολιτικό σύμβολο, αλλά ένα πνευματικό μνημόσυνο ανθρώπων που πέθαναν κάτω από ένα καθεστώς που πάλεψε τον Θεό ».

Τα θύματα της σφαγής

Τα επίσημα στοιχεία μιλάνε για περίπου 30 χιλιάδες θύματα, συμπεριλαμβανομένων πολλών Καθολικών, αλλά σύμφωνα με ορισμένους ιστορικούς ο πιο ρεαλιστικός αριθμός είναι περίπου 250 χιλιάδες. Ο πρώτος σταυρός, με τίτλο «Σταυρός του πόνου», ανεγέρθηκε στο Κουροπάτι το 1989.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου