Σρι Λάνκα: Σε προσευχή καλούν οι Προκαθήμενοι της Ορθοδοξίας μετά τις σφαγές των Χριστιανών

Σρι Λάνκα: Σε προσευχή καλούν οι Προκαθήμενοι της Ορθοδοξίας μετά τις σφαγές των Χριστιανών

Καθώς εισερχόμαστε στην Εβδομάδα των Παθών, ο Χριστιανισμός θρηνεί για μία ακόμα φορά και η ανησυχία όσο πλησιάζουμε στην Κορύφωση του Θείου Δράματος και την Ανάσταση εντείνεται.  Το θλιβερό γεγονός στην Σρι Λάνκα επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο ότι οι Χριστιανοί είναι οι πλέον διωκόμενοι άνθρωποι στον πλανήτη και τα έως τώρα στοιχεία για το 2019 δεν αφήνουν σημαντικά περιθώρια για αισιοδοξία. Ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός από τις επιθέσεις σε εκκλησίες και πολυτελή ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα,ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών μιλά για τουλάχιστον 290 νεκρούς και περισσότερους από 500 τραυματίες. Ανησυχία και αποτροπιασμό εκφράζουν και οι Προκαθήμενοι της Ορθοδοξίας, καλώντας τους Χριστιανούς σε προσευχή:

Τον αποτροπιασμό του εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος: «Η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία προσεύχεται για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων, εκφράζοντας τα θερμά συλλυπητήρια της προς τις οικογένειές τους, ενώ εύχεται κουράγιο και ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Ταυτόχρονα, εξέφρασε τη συμπάθεια και τη συμπαράστασή της προς την τοπική Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, την Κυβέρνηση και τον λαό της Σρι Λάνκα».

Βαθιά σοκαρισμένος δηλώνει στο μήνυμά του και ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες και τους οικείους των θυμάτων. «Προσεύχομαι στον Κύριο να δώσει δύναμη στον κόσμο να ξεπεράσει τις συνέπειες των τρομοκρατικών αυτών ενεργειών» τονίζει.

«Με βαθιά θλίψη μάθαμε την είδηση για τη Σρι Λάνκα» αναφέρει στο μήνυμά του ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ και προσθέτει: «Οι βομβιστικές επιθέσεις που έλαβαν χώρα σε εκκλησίες και άλλα κτίρια, την ημέρα που η Καθολική κοινότητα γιορτάζει τη γιορτή του Πάσχα , είναι η πιο σκληρή έκφραση της απάνθρωπης βίας».  Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι «ολοένα και περισσότεροι χριστιανοί στον κόσμο γίνονται θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων» και υπογράμμισε  ότι πρέπει να προσευχόμαστε να σταματήσει αυτή η βία.

Τα στοιχεία ανησυχητικά: Έντεκα χώρες χαρακτηρίζονται πλέον ως «ακραίες» στο επίπεδο διώξεων εναντίον των Χριστιανών, ενώ πριν από πέντε χρόνια, υπήρχε μόνο μία, η Βόρειος Κορέα.

Αυτό σημαίνει ότι το περασμένο έτος, οι Χριστιανοί καταδιώκονταν περισσότερο από ποτέ στη σύγχρονη εποχή, και μεταφράζεται σε περίπου 30 εκατομμύρια ανθρώπους που διώκονται για την πίστη τους. Οι Χριστιανοί είναι ο νούμερο ένα στόχος τόσο από εξτρεμιστικές οργανώσεις όσο και από πολιτικούς σε όλη τη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία.

Στην Ινδία, μεσούσης της εκλογικής διαδικασίας το ινδουιστικό κυβερνών κόμμα ενισχύει μια αντιχριστιανική ρητορική, ενθαρρύνοντας τα εξτρεμιστικά στοιχεία να δρουν εναντίον των Χριστιανών. Στη Μυανμάρ, οι Βουδιστές στρατηγοί της χώρας έχουν ενορχηστρώσει μια εκστρατεία εθνοκάθαρσης εναντίον των ελάχιστων Χριστιανών της χώρας.

Στην Ινδονησία και το Μπαγκλαντές, οι παραδοσιακά μετριοπαθείς μουσουλμάνοι πολιτικοί υιοθετούν πλέον θέσεις σκληρότερες εναντίον όσων πιστεύουν στον Ιησού.

Το κυβερνών κόμμα στο Μπαγκλαντές έχει συνεργαστεί με συντηρητικούς μουσουλμάνους κληρικούς, οι οποίοι συνήθως ζητούν τη δίωξη των θρησκευτικών μειονοτήτων και κυρίως των Χριστιανών.

Εκατοντάδες εκκλησίες έχουν κλείσει ή καταστραφεί στην Ινδονησία, όπου περίπου το 10% του πληθυσμού είναι Χριστιανοί.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου