ΣΚΈΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Ο Αρχιεπίσκοπος του Λουξεμβούργου J.C.HOLLERICH, πρώην Πρόεδρος της “Δικαιοσύνη και Ειρήνη ” Ευρώπης και νυν Πρόεδρος των Συνόδων Επισκόπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ( COMECE) κατέγραψε τις σκέψεις του για την πορεία της Ευρώπης στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού του τάγματος των Ιησουιτών, όπου κι εκείνος ανήκει, της CIVILTA CATTOLICA. Χαρακτηριστικά αποσπάσματα :
Η ήπειρός μας πρέπει να ξαναβρεί τις αρχές της. Η έκκληση παραμένει : πρέπει να δημιουργήσουμε μια Ευρώπη που λαμβάνει υπόψη τις διαφορές της με τρόπο ώστε αυτές να την εμπλουτίζουν. Η συμφιλίωση Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Απαιτείται διάλογος μεταξύ των Ευρωπαίων ο οποίος μπορεί να μας οδηγήσει σε μια νέα αίσθηση ελευθερίας
Η πολιτική πρέπει να συνδεθεί ξανά με τον άνθρωπο, τις επιδιώξεις και τις ελπίδες του. Αυτές πρέπει να είναι στο κέντρο της πολιτικής δράσης. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση πρέπει να γίνει προς όφελος των ανθρώπων και επιδιώκοντας τη διατήρηση της ειρήνης, σε ένα κόσμο πιο επικίνδυνο από κάθε άλλη φορά.
Αν θέλουμε να είμαστε ισορροπημένοι και σοβαροί η πλάστιγγα μεταξύ θετικών και αρνητικών προσδοκιών, στη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι ακόμα θετική. Οι θρησκευτικές κοινότητες παίζουν θετικό ρόλο σύμφωνα με το άρθρο 17 της συνθήκης της Ε.Ε., που αναφέρεται στο διάλογο μεταξύ θρησκειών και θεσμών εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΟΙ φόβοι στις μέρες μας για το μέλλον της Ευρώπης είναι πολλαπλοί και η άνοδος του λαϊκισμού αποσταθεροποιεί τις δημοκρατίες μας και αποδυναμώνει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αίσθηση ευμάρειας εξαφανίσθηκε. Στη θέση της ήρθαν πολλές φοβίες. Φαίνεται να αναζητείται μια «χριστιανική ταυτότητα» της Ευρώπης, στην οποία υποκρύπτονται πολιτικές επιδιώξεις, που έρχονται σε αντίθεση με μια προοπτική με βάση το Ευαγγέλιο..
Οι εκλογές για την ανάδειξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρέπει να αποτελέσουν κίνητρο για την ανάδειξη νέων αξιών, με κέντρο τον άνθρωπο και την ειρήνη. Η Εκκλησία πρέπει να συνοδεύσει αυτά τα όνειρα και τις ελπίδες, με την αίσθηση καθήκοντος ότι δεν υπάρχει για να υπηρετείται αλλά για να υπηρετεί.
Τέλος, αυτό το καθήκον είναι ευκαιρία για νέο ευαγγελισμό. Να μην ξεχνάμε ότι μπορούμε να συναντήσουμε το Θεό μόνο μέσα στον αληθινό κόσμο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη” της Καθολικής Εκκλησίας