Εκεί που ήδη ο «Χριστός Ανέστη»

Εκεί που ήδη ο «Χριστός Ανέστη»

Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί στη Φινλανδία γιόρτασαν την Ανάσταση του Κυρίου την περασμένη Κυριακή, 21 του Απριλίου μαζί με τους Χριστιανούς της Δύσης. Πρόκειται για την μοναδική Ορθόδοξη Εκκλησία η οποία χρησιμοποιεί το Γρηγοριανό ημερολόγιο και για τον υπολογισμό του Πάσχα.

Σε μια παρόμοια κατάσταση ήταν και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Εσθονίας, αλλά αυτό άλλαξε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν το κράτος της Βαλτικής ενσωματώθηκε στη Σοβιετική Ένωση γεγονός που την οδήγησε σε επιστροφή στο ιουλιανό ημερολόγιο.

Η Ορθόδοξη Αυτόνομη Εκκλησία της Φινλανδίας  είναι αυτόνομη αρχιεπισκοπή του ορθόδοξου Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Έχει τρεις επισκοπές με 58.000 μέλη, που αντιπροσωπεύουν το 1,1% του πληθυσμού της Φινλανδίας. Στην ενορία του Ελσίνκι υπάρχει ο μεγαλύτερος αριθμός των πιστών.

Όπως γράφει το Οικουμενικό Πατριαρχείο «η Αὐτόνομος Ἀρχιεπισκοπή τῆς Φιλλανδίας ἱδρύθητῷ 1923 διά Πατριαρχικοῦ καί Συνοδικοῦ Τόμου, διαλαμβάνοντος, ὅτι «τοῦ λοιποῦ ὁ ὀρθόδοξος Χριστιανισμός τῆς Φιλλανδίας, μετά τῶν ἱδρυμάτων του, θά ἀποτελέσῃ ἕν μόνον χριστιανικόν ἔδαφος, ὀνομαζόμενον Ὀρθόδοξος Ἀρχιεπισκοπή Φιλλανδίας».

«Διά Συνοδικῆς Πράξεως (ἀριθμ. Πρωτ. 51) τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου αἱ δύο ἐπαρχίαι τῆς Ἐκκλησίας τῆς Φιλλανδίας, ἀνυψώθησαν εἰς τήν τάξιν τῶν Μητροπόλεων ἀπό τῆς 1ης Φεβρουαρίου 1972».

Τῆς Ὀρθοδόξου ταύτης Ἐκκλησίας προΐσταται ὁΣεβ. Ἀρχιεπίσκοπος Καρελίας καί πάσης Φιλλανδίας κ. Λέων

ΣΧΟΛΙΟ Kantam.gr

Το αντίστοιχο κάνει από το 1972 και η Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα η οποία συνεορτάζει το Πάσχα με την Ορθόδοξη Εκκλησία, ακολουθώντας το Ιουλιανό ημερολόγιο  για τον υπολογισμό της ημέρας του Πάσχα.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου