Σημαντικό να ενθυμούμαστε την ημέρα της βαπτίσεώς μας

Είναι σημαντικό να ενθυμούμαστε την ημέρα της βαπτίσεώς μας

Είναι_σημαντικό_2.jpg

Ο Πάπας Φραγκίσκος στους κατηχητικούς του λόγους επιστρέφει επανειλημμένα στη σημασία του Βαπτίσματος για κάθε Χριστιανό. Αλλά υπάρχει κάτι περισσότερο στο οποίο μας ζητά να προσέξουμε
“Πόσοι από εσάς θυμάστε την ημερομηνία του Βαπτίσματος σας;” Ρώτησε ο Πάπας κάποτε τους πιστούς που ήταν συγκεντρωμένοι γύρω του. Αυτό είναι σημαντικό!

Η σημαντικότητα του βαπτίσματος
Οι περισσότεροι Χριστιανοί δεν θυμούνται την ημερομηνία του Βαπτίσματός τους ή, σε κάθε περίπτωση, το θυμούνται ξεκινώντας από το Χρίσμα. Ακριβώς για να διορθώσουμε αυτό το «μικρό ελάττωμα» που έχουμε, χάρη της Λειτουργικής Γιορτής του Βαπτίσματος του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, ο Πάπας Φραγκίσκος επεξηγεί τη σημασία, όχι μόνο του Μυστηρίου, αλλά και πάνω από όλα να θυμόμαστε την ημερομηνία κατά την οποία το λάβαμε.
«Την ημέρα του Βαπτίσματος, λαμβάνουμε το Άγιο Πνεύμα. Πρέπει να το θυμόμαστε και να το γιορτάσουμε ως τα δεύτερα γενέθλιά μας”- εξήγησε ο Άγιος Πατέρας -“Να θυμάστε καλά: Το βάπτισμα είναι το θεμέλιο όλης της χριστιανικής ζωής. Με το Άγιο Πνεύμα, το Βάπτισμα μας βυθίζει στο θάνατο και την Ανάσταση του Κυρίου”.

Ποιος θυμάται την ημέρα που βαπτίσθηκε;
Ο Πάπας Φραγκίσκος μας κάνει επίσης να καταλάβουμε πώς το βάπτισμα μας αναγεννάει σε μια νέα ζωή, ακολουθώντας το παράδειγμα του Χριστού: «Βυθίζοντας τον παλαιό άνθρωπο στο νερό του βαπτίσματος, ο οποίος κυριαρχείται από την αμαρτία που τον χωρίζει από τον Θεό, το βάπτισμα γεννά τον νέο άνθρωπο, που αναγεννήθηκε στον Ιησού. Σε αυτόν, όλα τα παιδιά του Αδάμ καλούνται σε νέα ζωή».

Η σημασία της ημερομηνίας του Βαπτίσματος.
Γιατί, για τον Ποντίφικα, είναι σωστό να την θυμόμαστε; «Είμαι πολύ σίγουρος ότι όλοι θυμόμαστε την ημερομηνία γέννησης μας. Όλοι. Αλλά αναρωτιέμαι, και αμφιβάλλω και σας ρωτώ: θυμάται ο καθένας σας ποια ήταν η ημερομηνία του βαπτίσματός σας; Αλλά αν γιορτάσουμε την ημέρα της γέννησής μας, γιατί να μη γιορτάσουμε, ή τουλάχιστον να θυμόμαστε, την ημέρα της αναγέννησής μας; ».

Να γιορτάζουμε την ημέρα του βαπτίσματος μας ως δεύτερα γενέθλια
Γιορτάστε την ημέρα της αναγέννησης σας, ειδικά όταν είστε ενήλικας και γνωρίζετε την αξία του Βαπτιστικού Μυστηρίου και τη σημασία του: “Δεν πρέπει ποτέ να το ξεχάσουμε, και εκείνη την ημέρα να ευχαριστούμε τον Κύριο γιατί αυτή είναι η ημέρα στην οποία το Πνεύμα εισήλθε μέσα μας. Πρόκειται για δεύτερα γενέθλια: είναι η ημέρα της αναγέννησης σας παρακαλώ μην το ξεχνάτε»- κατέληξε ο Άγιος Πατέρας.

Μετάφραση: Π.Α.Π

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

10 Δεκεμβρίου μνήμη της Παναγίας του Λορέτο

  Το προσκύνημα της Παναγίας του Λορέτο κτίστηκε στον τόπο όπου σύμφωνα με την παράδοση τοποθετήθηκε η κατοικία της Παναγίας που είχε μεταφερθεί με θαυματουργό

2η Κυριακή της Παρουσίας (Β)

2η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ησ 30,19,30                         Λαέ της Σιών, ιδού, ο Κύριος έρχεται να σώσει τους λαούς. Ο Κύριος

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου