Σεβασμός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων & Περιβάλλοντος

Ευρωπαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία για σεβασμό Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
και Περιβάλλοντος των αλυσίδων εφοδιασμού.

καθολική_2.JPG

Μεγάλος ο τίτλος αλλά δεν αφορά τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών αλλά την ίδια μας την ύπαρξη!
Με απλά λόγια, για να συνεχίσει η ζωή στο πλανήτη πρέπει να ενδιαφερόμαστε όχι μόνο για τα προϊόντα που φθάνουν στα χέρια μας, αλλά και για τον τρόπο που αυτά παρήχθησαν!
Αν είναι προϊόν καταναγκαστικής παιδικής εργασίας, ή καταστροφής του περιβάλλοντος ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να μας ενδιαφέρει!
Πολύ περισσότερο οφείλει να ενδιαφέρει τις εταιρίες που τα παράγουν και τα διακινούν!
Φυσικά η Καθολική Εκκλησία, επί Πάπα Φραγκίσκου, έχει αγκαλιάσει σχετικές πρωτοβουλίες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι Η ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ που θα θεσπίσει σχετική νομοθεσία, καθιστώντας τις εταιρείες υπεύθυνες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βλάβες στο περιβάλλον σε όλες τις αλυσίδες εφοδιασμού τους.
Πρωτοπόρες στην πίεση προς την Ε.Ε. για να ληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες υπήρξαν οι Καθολικές Οργανώσεις Κοινωνικής Δικαιοσύνης που συμμετέχουν στη CIDSE (Cooperation Internationale pour le Developpement et la Solidarite), η Pax Christi και η Justice and Peace Ευρώπης, με την υποστήριξη των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της Ε.Ε. (COMECE), οι οποίες και συμμετέχουν στη διαβούλευση ενόψει της μελλοντικής νομοθεσίας.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που παρήγγειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελάχιστες εταιρείες στην Ε.Ε. εφαρμόζουν μέτρα ελέγχου. Η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση θα τα καταστήσει υποχρεωτικά συμβάλλοντας και σε ίσους όρους ανταγωνισμού.
Αντιμετωπίζουμε μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια κρίση, χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ υποχρεωτικό έλεγχο στην αλυσίδα εφοδιασμού ώστε να σταματήσουμε την εταιρική κατάχρηση και να εγγυηθούμε την παγκόσμια αλληλεγγύη” δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Λουξεμβούργου Καρδινάλιος J. C. Hollerich και Πρόεδρος της COMECE.

Αντίστοιχα, οι διεθνείς Καθολικές Οργανώσεις υποστηρίζουν τις ευάλωτες κοινότητες των οποίων τα δικαιώματα παραβιάζονται και τα εδάφη καταστρέφονται από επιχειρηματικές δραστηριότητες, με αποτέλεσμα την περιθωριοποίησή τους. Γι αυτό, οι κανόνες που θα ισχύσουν στην Ε.Ε. θα απαιτούν από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σ αυτήν, να χαρτογραφούν τις αλυσίδες εφοδιασμού, ώστε να εντοπίζονται και να προλαμβάνονται παραβιάσεις δικαιωμάτων και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς επίσης και να υπάρχει αποκατάσταση, όπου θα απαιτηθεί.
Επίσης τα κράτη μέλη της Ε.Ε. θα υποχρεούνται να παρακολουθούν και επιβάλλουν κυρώσεις για μη συμμόρφωση, ενώ τα θύματα των εταιρικών παραβιάσεων θα έχουν πρόσβαση στα δικαστήρια.

Οι Καθολικές Οργανώσεις τονίζουν, ότι κάθε μελλοντικό ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο θα πρέπει να ευθυγραμμισθεί με το υφιστάμενο πλαίσιο της Διακυβερνητικής Ομάδας Εργασίας του ΟΗΕ, για τις επιχειρήσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα και, γενικά, ότι ανάλογη νομοθεσία πρέπει να επικρατήσει διεθνώς.
Ίσως έτσι σωθεί ο πλανήτης που ζούμε και ελέγξουμε τις μελλοντικές πανδημίες…

Πληροφόρηση από την Γραμματεία “Δικαιοσύνη και Ειρήνη” Ευρώπης

Σήμα της CIDSE από διαδίκτυο

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 26ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 27 Σεπτεμβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου