Σε ένα χρόνο το άνοιγμα των Αρχείων που αφορούν τον Πάπα Πίο 12ο

Σε ένα χρόνο το άνοιγμα των Αρχείων που αφορούν τον Πάπα Πίο 12ο

Στις 2 Μαρτίου 2020 θα ανοιχθούν τα Αρχεία του Βατικανού που αφορούν τον Ποντίφικα Πίο 12ο, 81 ακριβώς χρόνια από την εκλογή στην Καθέδρα του Πέτρου του Ευγενίου Pacelliτο έτος  1939.  Αυτό ανακοίνωσε χθες ο Πάπας Φραγκίσκος, δεχόμενος σε ακρόαση τους  αξιωματούχους των Αρχείων του Βατικανού.

Μία ουσιαστική τεκμηρίωση

Ο Πάπας τους ευχαρίστησε για την σχετική εργασία “"Απογραφή και προετοιμασία της σημαντικής τεκμηρίωσης"  που άρχισε το έτος  2006 με απόφαση του Πάπα Βενεδίκτου 16ου..

Αυτό το συνεχές και κοπιαστικό έργο, δικό σας και των συνεργατών σας, μου επιτρέπει  σήμερα, σε ανάμνηση  αυτής της σημαντικής  επετείου, να αναγγείλω  την απόφασή μου  να ανοιχθεί  στην αναζήτηση  των μελετητών την αρχειακή τεκμηρίωση σχετικά με τη ζωή ο του Πίου ΧΙΙ, μέχρι το θάνατό του που επήλθε στο Castel Gandolfo στις 9 Οκτωβρίου 1958.

Κάποια προκατάληψη ή υπερβολή

Ο δούλος του Θεού Πίος 12ος , υπενθυμίζει ο Πάπας Φραγκίσκος, αναφερόμενος  στην επέτειο  των 80 ετών  από την εκλογή του στην Αποστολική Έδρα του Πέτρου, σε μια στιγμή  από τις πιο δύσκολες,  βρέθηκε να κυβερνά την Βάρκα του Πέτρου  στις πιο θλιβερές και σκοτεινές στιγμές του εικοστού αιώνα, ταραγμένου  και πληγωμένου σε τόσες περιοχές  του από τον τελευταίο παγκόσμιο πόλεμο. ”.

Αυτή η φυσιογνωμία  έχει ήδη ερευνηθεί και μελετηθεί από πολλές απόψεις, μερικές φορές συζητήθηκε και ακόμη και επικρίθηκε (θα μπορούσε να ειπωθεί με κάποια προκατάληψη ή υπερβολή). Σήμερα αξιολογείται κατάλληλα και τοποθετείται στο σωστό φως για τις πολύπλευρες ιδιότητές του: ποιμενική, πάνω απ 'όλα, αλλά και θεολογική, ασκητική, διπλωματική.

Ένα σωστό φως

Ο Ποντίφικας εξήγησε ότι η απόφαση για την τεκμηρίωση που ήδη είχε γίνει  «διαθέσιμη» εν μέρει από την «εμπιστοσύνη» του Αγίου Πάπα  Παύλου VIκαι του Αγίου Πάπα  Ιωάννη Παύλου Β ', λήφθηκε – αφού άκουσε τη γνώμη των  στενότερων συνεργατών του – «με ηρεμία και αυτοπεποίθηση. "

Η σοβαρή και αντικειμενική ιστορική έρευνα θα αξιολογήσει κάτω από το σωστό φως και τη σωστή κρίση  εκείνου του Ποντίφικα, και χωρίς αμφιβολία, και τις στιγμές των μεγάλων δυσκολιών, των πολυβασανισμένων αποφάσεις, με ανθρώπινη και χριστιανική σύνεση, που σε μερικούς μπορεί να έχει φανεί επιφυλακτική, ενώ έχουν γίνει προσπάθειες, που ενδεχομένως και κατακρίθηκαν αλλά που μοναδικό σκοπό είχαν  και έχουν να διατηρήσουν τη φλόγα της αλήθειας αναμμένη στην πιο σκοτεινή και  άγρια εποχή  και επιχειρήθηκε, μέσα από μία μυστική αλλά  πρακτική διπλωματία, με την ελπίδα για πιθανά ανοίγματα της καλής καρδιάς.

Να αγαπούμε περισσότερο την ιστορία

Ο Πάπας  είναι βέβαιος της σωστής ανάγνωσης αυτών των "κληρονομηθέντων ντοκουμέντων".
Η Εκκλησία δεν φοβάται την ιστορία, αλλά την αγαπά και θέλει να την αγαπά όλο περισσότερο και καλύτερα, όπως το αγαπά ο Θεός!

Η δέσμευση του προσωπικού

Ευχαριστώντας τον Αρχιεπίσκοπο και Βιβλιοθηκάριο της Αγίας Εκκλησίας της Ρώμης, Σεβασμιότατο  Calaça José Tolentino de Mendonça, ο οποίος απεύθυνε χαιρετισμό στο όνομα των παρόντων και με τον Πρόεδρο  του Μυστικού Αρχείου  του Βατικανού, Σεβασμιότατο Sergio Pagano, τον  καθηγητή Paolo Vian, αντιπρόεδρο, και τους αρχειοφύλακες,  συγγραφείς, τους βοηθούς και τους εργαζόμενους, καθώς και τους  καθηγητές της Σχολής του Βατικανού της Παλαιογραφίας, της Διπλωματίας  και Αρχείων, ο Πάπας Φραγκίσκος εύχεται  να «συνεχίσουν τις προσπάθειές τους με τη  βοήθεια των ερευνητών – την επιστημονική και υλική βοήθεια – επίσης και στη δημοσίευση των πηγών του Πάπα Πίου 12ου  που θα θεωρηθούν σημαντικές ", πράγμα που συμβαίνει εδώ και μερικά χρόνια.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

15η Κυριακή του Έτους

15η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (B)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 17[16], 15                         Εγώ, Κύριε, μες στη δικαιοσύνη, θα δω το πρόσωπό Σου, θα χορτάσω

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΗΣ ΑΜΙΑΝΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΗΣ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ Σάββατο 13 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου