Σε αύξηση ο αριθμός των μελών της Καθολικής Εκκλησίας στον κόσμο

Σε αύξηση ο αριθμός των μελών της Καθολικής Εκκλησίας στον κόσμο

Δημοσιεύθηκαν τα στοιχεία της Καθολικής Εκκλησίας στο Annuario Pontificio 2018 (Επετηρίδα 2018) και το Annuarium Statisticum Ecclesiae 2016 (Επετηρίδα της Εκκλησίας 2016). Σε ολόκληρο τον κόσμο αυξήθηκε κατά 1,1% ο αριθμός των βαπτισμένων, μειώνεται εκείνος των μοναχών και των ιεροσπουδαστών.

Οι Καθολικοί Χριστιανοί στον πλανήτη συνεχίζουν να αυξάνονται χρόνο με το χρόνο, αν και με αργούς ρυθμούς σε σχέση με το παρελθόν. Από το 2010 έως το 2016, η Αφρική είναι η ήπειρος με τη μεγαλύτερη αύξηση βαπτισμένων ατόμων, ενώ η Ευρώπη έχει σημειώσει μείωση σχετικά με τον αριθμό των πιστών. Αυτή είναι η εικόνα που μας δίνει το Annuario Pontificio 2018 και το Annuarium Statisticum Ecclesiae 2016, τα οποία καταρτίστηκαν από την Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία της Εκκλησίας. Από αυτά τα στοιχεία βγαίνουν επίσης στατιστικές σχετικά με τους ιερείς, μοναχούς και ιεροσπουδαστές οι οποίες καταγράφουν μια γενική μείωση.

Περισσότεροι καθολικοί πιστοί στον κόσμο

Οι Καθολικοί Χριστιανοί, όπως αναφέρει το Annuarium Statisticum, πέρασαν από το 2015 στο 2016, από 1 δισεκατομμύριο και 285 εκατομμύρια σε 1 δισεκατομμύριο και 299 εκατομμύρια, με μια συνολική αύξηση της τάξεως 1,1%. Την ίδια περίοδο, ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξήθηκε ελαφρώς περισσότερο από τον αριθμό των Καθολικών και γι αυτό το λόγο το 2016, η Εκκλησία καταγράφει μια παρουσία πιστών της τάξεως 17,67% σε σύγκριση με τον πληθυσμό όλου του κόσμου, ενώ το προηγούμενο έτος ήταν της τάξεως 17,73%.

Αφρική, η ήπειρος με το περισσότερο δυναμικό, η Ευρώπη χάνει πιστούς

Η Αφρική αντιπροσωπεύει συνολικά το 17,6% των Καθολικών ολόκληρου του πλανήτη και χαρακτηρίζεται από τη μεγαλύτερη αύξηση που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των ετών 2010 ως 2016. Οι πιστοί, πράγματι, πέρασαν από λίγο περισσότερο από 185 εκατομμύρια σε πάνω από 228 εκατομμύρια, με μια διακύμανση άνω των είκοσι τριών ποσοστιαίων μονάδων. Συγκεκριμένα, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έχει τον μεγαλύτερο αριθμό βαπτισμένων, πάνω από 44 εκατομμύρια, ακολουθούμενη από τη Νιγηρία με 28 εκατομμύρια καθολικούς. Στην αντίθετη όψη βρίσκεται η Γηραιά Ήπειρος, η οποία σημείωσε μια πτώση 0,2%, παρά το γεγονός ότι στην επικράτειά της υπάρχει σχεδόν το 22% της παγκόσμιας καθολικής κοινότητας.

Το μεγαλύτερος μέρος των καθολικών στην Αμερική

Σχεδόν οι μισοί από τους πιστούς, πράγματι, διαμένουν στην Αμερική (το 48,6%), αν και η συντριπτική πλειοψηφία τους ανήκει στην Λατινική Αμερική (57,5%) και το υπόλοιπο μέρος στην Κεντρική και Βόρεια Αμερική (28,4 και 14,1%). Στην Ασία όπου ιστορικά οι καθολικοί αποτελούν μια μειονότητα, εκτός από την περίπτωση των Φιλιππίνων, το 11% είναι καθολικοί, ενώ το υπόλοιπο 0,8 – ή λίγο περισσότερο από δέκα εκατομμύρια πιστούς – βρίσκεται στην Ωκεανία. Οι χώρες που μπορεί να θεωρηθούν ως «οι περισσότερο Καθολικές» είναι δεκαπέντε και σε αυτές υπάρχει πάνω από το 64% των βαπτισμένων, ήτοι 830 εκατομμύρια ατόμων. Τέσσερις είναι στην Αφρική (Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Νιγηρία, Ουγκάντα και Αγκόλα), ακόμη τέσσερις στην ήπειρο της Αμερικής (Βραζιλία, Μεξικό, Η.Π.Α. και Κολομβία), δύο στην Ασία (Φιλιππίνες και Ινδία) και πέντε βρίσκονται στην Γηραιά Ήπειρο (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πολωνία και Γερμανία).

Περισσότεροι επίσκοποι και διάκονοι, αλλά η κρίση των κλήσεων συνεχίζεται

Στα έξι χρόνια μεταξύ του 2010 και του 2016, με θετικό πρόσημο καταγράφεται ο αριθμός των επισκόπων, μια αύξηση σχεδόν της τάξεως του 5% (το 2016 ήταν 5.353), επιπλέον, τον τελευταίο χρόνο δημιουργήθηκαν έξι νέες επισκοπικές έδρες, τέσσερις επαρχίες, μια νέα μητροπολιτική έδρα και τρία αποστολικά βικαριάτα έγιναν επισκοπικές διοικήσεις. Οι γεωγραφικές περιοχές που κατέγραψαν τη σημαντικότερη αύξηση στον αριθμό των επισκόπων είναι η Κεντρική και Νότια Αμερική και η Ασία. Ο αριθμός των ιερέων στον καθολικό κόσμο ανέρχεται σε 414.969: το 67,9% είναι εκκλησιαστικού κλήρου ενώ το υπόλοιπο 32,1% μοναχικού κλήρου. Μια στατιστικής που ακολουθεί πιστά εκείνη του 2015, ενώ η ομάδα που κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση είναι αυτή των μόνιμων διακόνων που αυξάνονται με έναν ετήσιο μέσο όρο σχεδόν της τάξεως του 3%. Από την άλλη πλευρά, οι αριθμοί μειώθηκαν αισθητά για τους ιεροσπουδαστές και τους μοναχούς που επιβεβαιώνουν τη γενική υποχώρηση των κλήσεων τα τελευταία χρόνια. Μέσα σε έξι χρόνια, πράγματι, ο αριθμός των ατόμων που εισέρχονται στα ιεροσπουδαστήρια μειώθηκε κατά 1,8%, ενώ ο αριθμός των μοναχών έπεσε στις 659 χιλιάδες (-8,7%).

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το Θρησκευτικό και το Λαογραφικό Μουσείο στην καρδιά των Λουτρών, γράφει η Σοφία Ανδριώτη αρχαιολόγος και συνεργάτιδα του Μουσείου

  Το Θρησκευτικό και Λαογραφικό Μουσείο των Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά της Τήνου ανοίγει τις πόρτες του προς το κοινό αυτό το Σάββατο 15/06/24 και

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου