Ο Πάπας προς τους αστυνομικούς της ‘Ενωσης “San Pietro”: βοηθήστε τους πιο ευάλωτους

6

Ο Πάπας προς τους αστυνομικούς της ‘Ενωσης “San Pietro”: βοηθήστε τους πιο ευάλωτους

Η γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου στην αίθουσα Clementina με τους carabinieri της Compagnia Roma “San Pietro” αποτελεί μια ευκαιρία για τον Φραγκίσκο για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του «για την υπηρεσία που προσφέρετε στην Αγία Έδρα συνεργαζόμενοι με τις άλλες ιταλικές και βατικανές δυνάμεις για την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη». Ο γενικός διοικητής της ένοπλης δύναμης των Αστυνομικών Γενικός Διοικητής άνοιξε τη συνάντηση, απευθύνοντας προς τον Πάπα έναν χαιρετισμό εξ ονόματος όλων των παρόντων, του διοικητή της Ένωσης, των άλλων διοικητών και αξιωματικών.

Η καθημερινή υπηρεσία γύρω από το Βατικανό
Η υπηρεσία είναι αυτή που εκτελεί ο στρατός στα περίχωρα της Πόλης του Βατικανού για να διευκολύνει την ειρηνική έκβαση των διάφορων εκδηλώσεων που προσελκύουν συχνά χιλιάδες πιστούς από όλο τον κόσμο. Μια δραστηριότητα, λέει ο Πάπας, «που απαιτεί αφενός, την ανάγκη επιβολής των διατάξεων που δίνονται και αφετέρου μια υπομονετική προθυμία αναφορικά με τις ανάγκες των ανθρώπων». Και συνεχίζει ο Φραγκίσκος:

Στη δουλειά σας, γύρω από το Βατικανό, όπως και σε άλλες περιοχές της πόλης, καλείστε να δώσετε μια ιδιαίτερη προσοχή σε άτομα που είναι εύθραυστα και μειονεκτούντα, ειδικά στους ηλικιωμένους που αποτελούν την ίδια τη ρίζα του πολιτισμού μας, τη ζωντανή μνήμη του πολιτισμού μας. Αυτό διευκολύνεται από τη σχέση εμπιστοσύνης και αφοσίωσης για το κοινό καλό που συνήθως οικοδομείται μεταξύ των αστυνομικών και του κόσμου. Και είναι πραγματικά περίεργο. Όταν ένα άτομο συναντά έναν αστυνομικό, γνωρίζει ότι μπορεί να βασίζεται στη βοήθειά του.

Αίσθηση καθήκοντος και προσοχής για τους ανθρώπους
Δεν είναι πάντα ορατές ή αντιληπτές από τους ανωτέρους, ορισμένες χειρονομίες που γίνονται προς τους ανθρώπους κατά την καθημερινή υπηρεσία, αναφέρει ο Πάπας Φραγκίσκος, αλλά σίγουρα ο Θεός δεν τις ξεχνά. Η αφοσίωση στον πλησίον, θυμίζει ακόμη, αποτελεί μέρος της αποστολής σας που απαιτεί «διαθεσιμότητα, σύνεση, πνεύμα θυσίας και αίσθηση καθήκοντος».

Σας ενθαρρύνω να είστε παντού υποστηρικτές πολιτικής υπευθυνότητας, να βοηθάτε τον κόσμο να είναι καλοί πολίτες, να προστατεύετε το δικαίωμα στη ζωή, μέσω της δέσμευσης για την ασφάλεια των ανθρώπων. Κατά την άσκηση του επαγγέλματός σας, είθε να σας συνοδεύει πάντα η επίγνωση ότι ο Θεός αγαπά όλους τους ανθρώπους, είναι δική του δημιουργία και ως τέτοια αξίζουν τον σεβασμό.

Η παρουσία σας είναι πολύτιμη
Ευχαριστώντας και πάλι τους παρευρισκομένους για την επαγρύπνησή τους, ο Φραγκίσκος εξομολογείται μια προσωπική εμπειρία:

Κάθε πρωί όταν φτάνω εδώ στο γραφείο όπου μελετώ στη Βιβλιοθήκη, προσεύχομαι στην Παναγία και στη συνέχεια πηγαίνω στο παράθυρο για να δω την πλατεία, για να δω την πόλη και εκεί στο βάθος της πλατείας βλέπω εσάς. Κάθε πρωί σας χαιρετώ μέσα από την καρδιά μου και σας ευχαριστώ.
Τέλος, ο Φραγκίσκος θυμίζει ότι οι αστυνομικοί είναι οι κληρονόμοι μιας παράδοσης της πίστεως, της πιστότητας και γενναιοδωρίας που είναι κατάλληλη για το Ένοπλο Σώμα και αναθέτει με εμπιστοσύνη όλους τους παρόντες στην «μητρική προστασία της Παναγίας, η οποία – παρατηρεί – τιμάτε με τον τίτλο Virgo fidelis”.

Μετάφραση:ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 5 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

5 Δεκεμβρίου μνήμη του Αγίου Σάββα του Οσίου

Γεννήθηκε στη Ματουλάσκη της Καισάρειας στην Καππαδοκία από χριστιανούς γονείς. Νεαρός ακόμα εισέρχεται στη σχολή ενός μοναστηριού στην ίδια πόλη. Εκεί ανακαλύπτει την κλήση του

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου