Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ AD LIMINA

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ  AD LIMINA

ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΣΤΗΝ  SANTA MARIA MAGGIORE

Το πρωί της Τετάρτης τα μέλη της Ιεράς Συνόδου τέλεσαν πολυαρχιερατικό συλλείτουργο στην Βασιλική της SantaMariaMaggiore
Ήταν μία όμορφη ευκαιρία για τους Ιεράρχες να ζητήσουν την χάρη του Θεού με τις πρεσβείες της Θεοτόκου για τις  τοπικές τους  Εκκλησίες στην Ελλάδα,
όπου υπάρχει ιδιαίτερη ευλάβεια προς την Αειπαρθένου  Μαρίας.


ΣΤΟ ΠΟΝΤΙΦΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Η πρώτη επίσκεψη της ημέρας ήταν στο Ποντιφικό Συμβούλιο για τους Μετανάστες, Πρόεδρος του οποίου είναι ο Εκλαμπρότατος Καρδινάλιος  Villot.
Η Ιεραρχία είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τα πολλά ποιμαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει με την παρουσία ενός μεγάλου αριθμού μεταναστών Καθολικών που έφθασε στην Ελλάδα και αύξησε τον αύξησε κατά 700%.
Αυτή η παρουσία άλλαξε ολότελα ην εικόνα της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα. Πολλαπλασίασε τις υποχρεώσεις της προς τα νέα μέλη της.
Λόγω δε της διασποράς των μεταναστών βρέθηκε χωρίς κατάλληλες υποδομές για την υποδοχή, την κατήχηση και τη Θεία Λατρεία.

Δυστυχώς η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει ακόμη ευαισθητοποιηθεί στο να παραχωρεί χώρους δικούς της προς την Καθολική Εκκλησία για την πνευματική εξυπηρέτηση των καθολικών ενώ η ίδια πολύ συχνά και πολύ εύκολα, χωρίς κανένα αντάλλαγμα δέχεται στις χώρες της Δύσης τεράστιους Ναούς για την εξυπηρέτηση των εκεί Ορθοδόξων Χριστιανών. Οικουμενισμός μονομερής κι επικίνδυνος!
Η Ιεραρχία ενημερώθηκε από τους Υπεύθυνους του Ποντιφικού Συμβουλίου για τους τομείς που καλύπτει  και αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων και οι εξής:
Μετανάστες, Πρόσφυγες, διεθνείς σπουδαστές, τουρισμός, προσκυνήματα, Νομάδες, Αθίγγανοι, Ποιμαντική για τα παιδιά του δρόμου κλπ.


ΣΤΟ ΠΟΝΤΙΚΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η επόμενη συνάντηση ήταν στο Ποντιφικό Συμβούλιο γι τα νομοθετικά κείμενα στο οποίο Προεδρεύει ο Εκλαμπρότατος Καρδινάλιος FrancescoCoccopalmerio.
To Συμβούλιο αυτό έχει ως έργο τη διάδοση των νομοθετικών κειμένων της Εκκλησίας, της επικαιροτητα των νόμων της Εκκλησίας, έργων του νομοθετικού έργου της Εκκλησίας και την προώθηση και γνωριμία του Κανονικού Δικαίου.
Η όλη προσοχή της Ιεραρχιας στράφηκε περισσότερο σον άρθρου 1127 παρ. 3 του Κανονικού Δικαίου που αφορά την τέλεση των μικτών Γάμων.
Η εφαρμογή αυτού του άρθρου δημιουργεί πολλά προβλήματα στην Καθολική Εκκλησία της Ελλάδος και ζητηθηκε από το ειδικό αυτό Ποντιφικό Συμβούλιο να δώσει οδηγίες ώστε να εξαλειφτούν τα όποια ποιμαντικά προβλήματα δημιουργούνται από την διαφορετική ερμηνεία και εφαρμογή του.
Το Συμβούλιο έδειξε μεγάλη κατανόηση και αποδοτική πρόταση της Ιεραρχίας η οποία θα παρουσιαστεί σύντομα ως αίτημα και θα υπάρξει άμεση και θετική απάντηση που θα ικανοποιεί τις προτάσεις της Ιεραρχίας.


ΣΤΟ CORUNUM

Η τελευταία πρωινή επίσκεψη της Πέμπτης ήταν στο Ποντιφικό Συμβούλιο  CORUNUM.
Στη Συνάντηση αυτή οι Έλληνες Ιεράρχες ενημέρωσαν το θεσμό για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η καθολική Εκκλησία τη Ελλάδος , ιδιαίτερα εξ αιτίας της υπερβολικής φορολόγησης 48-50% των λίγων εισοδημάτων που έχουν οι τοπικές Εκκλησίες. Το Ελληνικό κράτος ακόμη συνεχίζει να αδικεί την Καθολική Εκκλησία την οποία στην φορολόγηση την ταυτίζει με την Ορθόδοξη Εκκλησία αλλά δυστυχώς μόνο για την φορολόγηση και όχι για την οικονομική στήριξη.
Οι Υπεύθυνοι του Συμβουλίου έδειξαν μεγάλη κατανόηση και μεγάλη αδυναμία να παράσχουν έστω και την παραμικρή βοήθεια.
Στη συνάντηση αυτή το μόνο σίγουρο που πετύχαμε άμεσα ήταν οι αναμνηστικές φωτογραφίες!

 


ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ

Τις βραδινές  ώρες επισκεφθήκαμε το Ελληνικό Κολλέγιο όπου με πολλή χαρά μας υποδέχτηκε ο Διευθυντής Παν/τατος Αρχιμανδρίτης κ. Εμμανουήλ Νιν, ο Υποδιευθυντής Τήνιος ιερέας π. Ιωάννης Ξανθάκης, ο π. Bergetκαι οι 16 ιεροσπουδαστές μεταξύ των οποίων και ένας από την Καθολική Ελληνική Εξαρχία.
Στο παρεκκλήσιο του Κολλεγίου τελέστηκε σύντομη  Παράκληση προς την Παναγία και στη συνέχεια παρακαθίσαμε σε δείπνο αγάπης μ όλους τους ανώτερους και ιεροσπουδαστές. Με τον τρόπο αυτό τέσσερεις από τους παρόντες Αρχιερείς είχαν τη χαρά να ζήσουν και πάλι μερικές στιγμές στον τόσο αγαπητό χώρο όπου προετοιμάστηκαν για να φθάσου στην ιεροσύνη.
Ήταν μία όμορφη συνάντηση μέσα  σε πολύ φιλικό πνεύμα, τόσο με τους ανώτερους του Κολεγίου όσο και με τους ιεροσπουδαστές.

  

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 24ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 22 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου