ΤΡΙΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ AD LIMINA

ΤΡΙΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ AD LIMINA

(ΠΡΩΙ)

ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΟ ΛΑΤΕΡΑΝΟ

Την Πέμπτη το πρωί τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος τέλεσαν  πολυαρχιερατικό  συλλείτουργο στο Ναό του Αγίου Ιωάννη σο Λατερανό. Ο Ναός αυτό είναι ο Καθεδρικός Ναός του Επισκόπου Ρώμης και Πάπα της Καθολική  Εκκλησίας. Είχε επιλεγεί αυτή η μέρα για την τέλεση της Λειτουργίας στο Ναό αυτό επειδή μέσα στο πρωινό προβλεπόταν να πραγματοποιηθεί και η συνάντηση μας με τον Άγιο Πατέρα τον Πάπα Φραγκίσκο. 

 


«ΕΝΑΣ ΤΕΤΟΙΟΣ ΑΡΧΙΕΡΕΑΣ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕ»

Την Πέμπτη το πρωί στις 11.30 πραγματοποιήθηκε η συνάντηση όλων των μελών της Ιεράς Συνόδου μας με τον Άγιο Πατέρα τον Πάπα Φραγκίσκο  στο ιδιαίτερο Γραφείο του. Ήταν μία συνάντηση που πραγματοπoιήθηκε στα πλαίσια της επίσκεψης ad limina της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος.
Η συνάντηση αυτή αποτελεί ιστορικό γεγονός για την Καθολική Εκκλησία της Ελλάδος. Είναι διπλά ιστορικό πρώτα επειδή συμβαίνει κάθε 5 περίπου χρόνια αλλά αυτή τη φορά θα μείνει ως ιστορικό γεγονός προπάντων για τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε. Αρκεί  να σημειώσω ότι ήταν διάρκειας μίας ώρας και είκοσι λεπτών. Αυτό τα λέει όλα!
Ο Άγιος Πατέρας, τον οποίον ο γράφων, συνάντησε για πρώτη φορά, είναι η μια καθημερινή ευλογία του Θεού για την χριστιανοσύνη. Όσο πιο γρήγορα το αντιληφθούμε αυτό, τόσο πιο εύκολα θα πάρουμε την απόφαση να ευχαριστήσουμε το Θεό γι’ αυτόν τον καταπληκτικό, απλό, ευχάριστο, αδελφικό, φιλικό, άξιο διάδοχο του Αποστόλου Πέτρου και πρώτου  Επισκόπου της Εκκλησίας του Χριστού.
Η συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο σε συναρπάζει από την πρώτη στιγμή. Ο ίδιος παίρνει την πρωτοβουλία να ζητήσει ελεύθερο λόγο, χωρίς πρωτόκολλα και τυπικότητεςς. Καθισμένος στην κορυφή μιας φιλικής παρέας παίρνει την πρωτοβουλία να βεβαιώσει ότι  αισθάνεται ως πρωτότοκος αδελφός μεταξύ  των αδελφών του στην Αρχιεροσύνη. Εμπνέει και δίνει  θάρρος στο λόγο. Δημιουργεί διάλογο φιλικό και αδελφικό πλαισιωμένο από ένα συνεχές χαμόγελο που σε συναρπάζει.  Δεν θα ήταν υπερβολή, αν έλεγα ότι η συνάντησή μας αυτή με τον Άγιο Πατέρα θα μπορουσε να χαρακτηριστεί ως μία Συνεδρία της Συνόδου μας στην οποία προήδρευε αλλα με ένα μοναδικό τρόπο που πολλοί θα ζήλευαν. Και αυτό διότι ο Πάπας Φραγκίσκος ενσαρκώνει την διάθεση για σοβαρή συζήτηση με απλότητα και μέσα στη χαρά, ακόμη και όταν από κοινού εξετάζονται θέματα πολύ σοβαρά.
Μιλήσαμε με τον Άγιο Πατέρα για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στην ποιμαντική μας ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που οι Καθολικοι Χριστιανοί της Ελλάδος έχουν αυξηθεί κατά 700%.
Παρουσιάσαμε τα ποβλήματα που αντιμετωπιζουμε στον οικουμενισμό  και αναφερθήκαμε στην καταστροφή που προκαλούν  όσοι  προσπαθούν να πείσουν ότι παραμένουν πιστοί στο Ευαγγέλιο ότν αδιαφορούν, κατηγορούν και αφορίζουν όσους δεν ανήκουν στην Εκκλησία τους.
Μιλήσαμε για τη συνοδικότητα και υποδειξαμε, ναι υποδείξαμε τρόπους για την εφαρμοφή της, διότι ο ίδιος μας το ζήτησε. Χάρηκε και μας βεβαιωσε ότι οι προτάσεις μας αυτές θα γίνουν αντικείμνεο σοβαρης μελέτης εκ μέρους του.
Είναι δεδομένο ότι η συνοδικότητα επιτρέπει την παρουσίαση διαφορετικών απόψεων και μέσα από ένα καρποφόρο και ειλικρινή διάλογο προκύπτει ένα τελικό θετικό αποτέλεσμα. Η σωστή συνοδικότητα πραγματοποιείται όταν ξέρουμε να ακούμε και αγάπη και αδελφοσύνη τους άλλους και δεν απαιτούμε να υπερισχύει η δική μας γνώμη.
Συζητήσαμε για τον κοινό εορτασμό του Πάσχα μεταξύ όλων των Χριστιανών και διαπιστώσαμε το πόσο το επιθυμεί και το πόσο εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.
Μιλήσαμε για τον οικουμενισμό και ζητήσαμε να είναι αμοιβαίο μονομερής δεν οδηγεί σε θετικά αποτελέσματα. Ο ίδιος ο Άγιος Πατέρας είναι πεισμένος γι’ αυτό και επιθυμεί να συνεχισει μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη αλλά και τους άλλους Πατριάρχες της ιστορικής Πενταρχίας την κοινή πορεία προς την ενότητα των Εκκλησιών.
Στο χαιρετισμό που απεύθυνε στον Άγιο Πατέρα ο Πρόδρος της Ιεράς μας Συνόδου, Σεβσμιότατος π. Φραγκίσκος Παπαμανώλης, απάντησε  με ένα γραπτό κείμενο το οποίο και μας παρέδωσε. Αυτό το κείμενο το δημοσιεύουμε προς το παρόν στην ιτλική γλώσσα και πολύ σύντομα θα αποδοθεί και στην ελληνική γλώσσα μας.
Η Ιεραρχία τηςΚαθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα πρόσφερε στον Άγιο Πατέρα έν δώρο ενθύμιο της ιστορικής αυτής συνάντηση μία θαυμάσια εικόνα της «εν άδει καθόδου του Κυρίου».
Ο Αγιος Πατέρας πρόσφερε σε όλους τους Ιεραρχες ειδικό μετάλιο που εικονίζιε την Αγία οικογένεια  και την Πατρική του ευλογία για όλη την Καθολική Εκκλησία τη Ελλάδος και για την Πατρίδα μας, ευχόμενος σύντομα να ξεπεράσει ακόμη και την οικονομική κρίση.


 


ΣΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΔΡΑΣ

Μετά την επίσκεψη στον  Πάπα Φραγκίσκο, η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος επισκέφτηκε τον Γενικό Γραμματέα της Αγίας Έδρας.
Η συνάντηση με τον Καρδινάλιο  Parolin,  ήταν μια όμορφη συνέχεια της προηγούμενη επίσκεψης σον Πάπα Φραγκίσκο και μας χαροποίησε όλους. Εκεί συναντήσαμε την ίδια απλότητα και διάθεση για αδελφικό διάλογο που μας έπεισε ότι αυτή τη στιγμή στην Αποστολική Έδρα της Ρώμης  έχουν διατεθεί άτομα τα οποία είναι πεπεισμένα και πρόθυμα  να κάνουν βήματα προς τα εμπρός αποδεικνύοντας  ταυτόχρονα η Εκκλησία Χριστού οφείλει να υπηρετεί και όχι να υπηρετείται. 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου