Ξαναρχίζει ο διάλογος ΗΠΑ και Ρωσίας για τα πυρηνικά. Η προσευχή της Εκκλησίας

4

Ξαναρχίζει ο διάλογος ΗΠΑ και Ρωσίας για τα πυρηνικά. Η προσευχή της Εκκλησίας

Χθες στη Βιέννη ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας για την ανανέωση της συνθήκης που περιορίζει τα πυρηνικά οπλοστάσια των δύο υπερδυνάμεων. Υπογράφηκε πριν από δέκα χρόνια και θα λήξει τον επόμενο Φεβρουάριο. Η προσευχή των Αμερικανών και Ευρωπαίων Επισκόπων για έναν γόνιμο διάλογο.

Το έτος κατά το οποίο η Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων συμπλήρωσε μισό αιώνα, ξαναρχίζει ο διάλογος μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας για την ανανέωση ενός άλλου θεμελιώδους κειμένου: του Νew Start. Ένας διάλογος που ζήτησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, αφού η Ουάσινγκτον αρνήθηκε την αυτόματη ανανέωση – την οποία πρότεινε το Κρεμλίνο – της συμφωνίας που υπεγράφη με τη Μόσχα το 2010. Με ημερομηνία λήξης τον Φεβρουάριο του 2021, εκείνη η συνθήκη υπογράφηκε στη Ρωσία από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τον πρώην Ρώσο αρχηγό κράτους, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Η αίσθηση πολλών διεθνών παρατηρητών είναι ότι η έναρξη της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρών είναι σίγουρα ένα καλό σημάδι, αλλά, ταυτόχρονα, φαίνεται δύσκολο (αν και όχι αδύνατο) να φτάσουμε στην ανανέωση εντός του έτους, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Το New Start
Η συνθήκη New Start που υπογράφηκε στη Μόσχα από τον Μεντβέντεφ και τον Ομπάμα το 2010, περιορίζει ουσιαστικά σε 1550 – για κάθε πλευρά – τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών που μπορούν να κατέχουν η Μόσχα και η Ουάσιγκτον. Είναι επίσης περιορισμένος ο αριθμός των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (Icbm), πυρηνικών υποβρυχίων πυραύλων (SLBM) και βαρέων βομβαρδιστικών που μπορούν να λειτουργούν ταυτόχρονα. Εάν δεν ανανεωνόταν, για πρώτη φορά μετά από πενήντα χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία δεν θα είχαν πλέον κανένα όριο στα ατομικά τους οπλοστάσια.

Το “όχι” του Πεκίνου σε μια τριμερή διαπραγμάτευση
Γιατί όμως ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε την αυτόματη ανανέωση; Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν απέκρυψε το σχέδιό του: να επεκτείνει τη συνθήκη και με την Κίνα. Μια αποστολή πιο επίπονη από το αναμενόμενο, δεδομένης της συνεχιζόμενης πανδημίας και των στενών προθεσμιών, και η οποία, ωστόσο, πρέπει να λάβει υπόψη τη «σαφή και συνεκτική» θέση του Πεκίνου. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Χουα Τσιουνίνγκ δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ότι η κινεζική θέση έχει εκφραστεί επανειλημμένα. «Η Κίνα – είπε – δεν πρόκειται να συμμετάσχει στον λεγόμενο τριμερή έλεγχο όπλων Κίνας-ΗΠΑ-Ρωσίας. Αυτή η θέση είναι σαφής και συνεκτική».

«Οι πυρηνικές δυνάμεις είναι δύο»
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία μιλάνε, αλλά στην πραγματικότητα κοιτάζουν την Κίνα. Αλλά δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι από ποσοτική άποψη, η Μόσχα και η Ουάσιγκτον είναι οι δύο μεγάλες παγκόσμιες πυρηνικές δυνάμεις». Το αναφέρει στη συνέντευξη ο Maurizio Simoncelli, συνιδρυτής του Αρχείου Αφοπλισμού.
«Η προσπάθεια του Λευκού Οίκου να εμπλακεί το Πεκίνο αποτελεί μέρος της αμερικανικής πολιτικής απέναντι στην Κίνα τα τελευταία χρόνια, αλλά είναι σαφές ότι τα δύο κράτη δεν είναι συγκρίσιμα από την άποψη της κατοχής πυρηνικών όπλων», δήλωσε ο Simoncelli. Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα «είμαστε αντιμέτωποι με μια εικόνα στην οποία υπάρχει μεγάλη ανισορροπία από τη μία πλευρά, αλλά και μια ουσιαστική συνέχιση αυτού που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια: παρά τις εκκλήσεις για αφοπλισμό, μεταξύ των οποίων έχουν τεράστια σημασία εκείνες του Πάπα Φραγκίσκου και της Αγίας Έδρας – σημειώνει ο Simoncelli – πρέπει να συνεχίσουμε να μετράμε τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών που κατέχουν η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες».

Τα λόγια του Πάπα
«Η χρήση της ατομικής ενέργειας για πολεμικούς σκοπούς είναι ανήθικη, όπως και η κατοχή ατομικών όπλων είναι ανήθικη, όπως είπα πριν από δύο χρόνια. Θα κριθούμε γι ‘αυτό». Είναι σίγουρα ένα από τα ισχυρότερα αποσπάσματα της ομιλίας που έδωσε ο Πάπας στο Μνημείο Ειρήνης της Χιροσίμα. Ο Φραγκίσκος, το 2017, απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στο συνέδριο “Προοπτικές για έναν κόσμο απαλλαγμένο από πυρηνικά όπλα και για πλήρη αφοπλισμό”, είχε υπογραμμίσει πως πρέπει «να καταδικάσουμε κατηγορηματικά τη χρήση πυρηνικών όπλων καθώς και την ίδια την κατοχή τους». Παρόμοια λόγια ειπώθηκαν την ίδια χρονιά στη συνέντευξη τύπου κατά την πτήση επιστροφής από το αποστολικό ταξίδι στη Μιανμάρ και το Μπαγκλαντές.

Το μήνυμα των Επισκόπων
Τρεις ημέρες πριν τη συνάντηση της Βιέννης, οι Επίσκοποι των ΗΠΑ και της COMECE υπογράμμισαν σε κοινή δήλωση τη σημασία αυτού του γεγονότος. «Υψώνουμε τις προσευχές μας – είπαν οι Επίσκοποι – και καλούμε τους Καθολικούς και όλους τους ανθρώπους πίστεως να να ενωθούν μαζί μας στην προσευχή για έναν γόνιμο διάλογο, ο οποίος θα προωθήσει τον απαραίτητο έλεγχο των όπλων και τον αφοπλισμό, οικοδομώντας έναν πιο ειρηνικό και δίκαιο κόσμο». Η δήλωση κοινοποήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο David J. Malloy – Πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνούς Δικαιοσύνης και Ειρήνης της Συνόδου των Καθολικών Επισκόπων των Ηνωμένων Πολιτειών – και τον Σεβασμιότατο Rimantas Norvila, Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων COMECE της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

————————
Πηγή: Vatican News
Μετάφραση: π.Λ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Άγγελος Κυρίου, Κυριακή 15-9-2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ   Πλατεία Αγίου ΠέτρουΚυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2024 Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλή Κυριακή! Το Ευαγγέλιο της σημερινής Θείας Λειτουργίας μάς αφηγείται ότι ο Ιησούς, αφού ρώτησε τους μαθητές

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 24ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 16 Σεπτεμβρίου 2024                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το Πνεύμα