Πρώτο στάδιο αγιωσύνης για Επίσκοπο του 16ου αιώνα στο Μεξικό

Πρώτο στάδιο αγιωσύνης για Επίσκοπο του 16ου αιώνα στο Μεξικό

Πρώτο_στάδιο_2.jpg

Στις τελευταίες υποθέσεις της ”Συνόδου για τις Αγιοποιήσεις” της Αγίας Έδρας, για το 2020, που ο Πάπας Φραγκίσκος συναίνεσε να δημοσιευθούν είναι και ο ισπανικής καταγωγής Επίσκοπος του Michoacan, στο Μεξικό, Vasco de Quiroga (1470 -1565), πρωτοπόρα περίπτωση υπερασπιστή των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων πληθυσμών στην ”κατακτημένη από την Ευρώπη” αμερικανική ήπειρο.

Είχε σπουδάσει νομικά και θεολογία στα Πανεπιστήμια της Σαλαμάνκα και της Βαγιαδολίδ και έκανε καριέρα στο δικαστικό σώμα της βασιλικής Ισπανίας! Εργάστηκε στη Βασιλική Καγκελαρία ενώ το 1530 ο Βασιλιάς Κάρολος τον όρισε Δικαστή του Εφετείου του Μεξικού, με αποστολή να εξετάσει τις καταγγελίες κακοποίησης κατά των ”Ινδιάνων”. Εκείνος όχι μόνο προστάτευσε τους τοπικούς πληθυσμούς από τη βαρβαρότητα των κατακτητών, αλλά έφτιαξε και 2 νοσοκομεία, με δικά του έξοδα, για να βρίσκουν περίθαλψη! Εκτιμώντας το έργο του ο Πάπας Παύλος 3ος τον ονόμασε πρώτο Επίσκοπο της περιοχής Michoacan. Εκεί συνέχισε να προσφέρει ποιμαντική και υλική βοήθεια στους γηγενείς κατοίκους και έφτιαξε καθεδρικό ναό.

Πρώτο_στάδιο.jpg

Ενημέρωση και φωτογραφία από Πρακτορείο ZENIT

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 29 Μαρτίου 2023      Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου