«Πρωταρχικό καθήκον της Εκκλησίας να διακηρύττει τη συγχώρεση»
Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της ομιλίας που εκφώνησε ο Πάπας Φραγκίσκος σήμερα, 23 Απριλίου 2017, πριν από το Regina Coeli, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου κατά την Κυριακή της Θείας Ευσπλαχνίας
***
Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!
Γνωρίζουμε ότι κάθε Κυριακή μνημονεύουμε την ανάσταση του Κυρίου Ιησού, αλλά αυτή την περίοδο μετά το Πάσχα η Κυριακή έχει μια έννοια ακόμη πιο διαφωτιστική.
Στην παράδοση της Εκκλησίας, αυτή η Κυριακή, η πρώτη μετά το Πάσχα, αποκαλούταν «in albis». Τι σημαίνει αυτό; Η έκφραση είχε ως πρόθεση να επικαλεστεί το τελετουργικό που ακολουθούσαν όσοι είχαν λάβει το βάπτισμα κατά την Αγρυπνία του Πάσχα. Σε καθέναν από εκείνους δινόταν ένα λευκό ένδυμα – «alba», «λευκό» – ως ένδειξη της νέας αξιοπρέπειας των παιδιών του Θεού. Ακόμη και σήμερα γίνεται αυτό: Στα νεογνά προσφέρεται ένα μικρό συμβολικό ένδυμα, ενώ στους ενήλικες φορούν ένα πραγματικό, όπως είδαμε κατά την πασχαλινή Αγρυπνία. Και αυτό το λευκό ένδυμα, κατά το παρελθόν, φοριόταν για μια εβδομάδα, μέχρι αυτή την Κυριακή, και από αυτό προέρχεται ο όρος in albis deponenedis, που σημαίνει Κυριακή, κατά την οποία αφαιρείται το λευκό ένδυμα. Και έτσι, αφαιρώντας από επάνω τους το λευκό ένδυμα, οι νεοφώτιστοι άρχιζαν την νέα ζωή τους εν Χριστώ και μέσα στην Εκκλησία.
Υπάρχει και κάτι ακόμη. Κατά το Ιωβηλαίο του 2000, ο άγιος Ιωάννης Παύλος Β΄ καθιέρωσε αυτή την Κυριακή, να είναι αφιερωμένη στη Θεία Ευσπλαχνία. Είναι αλήθεια, ότι ήταν μια ωραία πρωτοβουλία: το Άγιο Πνεύμα του την ενέπνευσε. Πριν από λίγους μήνες κλείσαμε το εκπληκτικό Ιωβηλαίο της Ευσπλαχνίας και αυτή την Κυριακή προσκαλούμαστε να ανακτήσουμε και πάλι δυναμικά τη χάρη που προέρχεται από την ευσπλαχνία του Θεού. Το σημερινό Ευαγγέλιο είναι η διήγηση της εμφανίσεως του αναστημένου Χριστού στους συγκεντρωμένους μαθητές στο υπερώο του Μυστικού Δείπνου (βλ.Ιωαν. 20,19-31). Γράφει ο άγιος Ιωάννης ότι ο Ιησούς, αφού χαιρέτισε τους μαθητές του, τους είπε: «Όπως ο Πατέρας έστειλε εμένα, έτσι κι εγώ στέλνω εσάς». Τούτου λεχθέντος, εμφύσησε προς αυτούς και πρόσθεσε: «Λάβετε το Άγιο Πνεύμα. Σε όσους συγχωρήσετε τις αμαρτίες, θα συγχωρεθούν» (vv. 21-23). Ιδού το νόημα της ευσπλαχνίας που εμφανίζεται κατά την ημέρα της ανάστασης του Ιησού ως συγχώρεση των αμαρτιών. Ο Αναστημένος Ιησούς μετέδωσε στην Εκκλησία του, ως πρωταρχικό καθήκον, την ίδια την αποστολή του να διαδώσουν σε όλους τη συγκεκριμένη αναγγελία της συγχώρεσης. Αυτό είναι το πρωταρχικό καθήκον: η αναγγελία της συγχώρεσης. Αυτό το ορατό σημάδι της ευσπλαχνίας του φέρνει την ειρήνη της καρδιάς και τη χαρά της ανανεωμένης συνάντησης με τον Κύριο.
Η ευσπλαχνία, στο φως του Πάσχα, γίνεται αντιληπτή ως μια αληθινή μορφή αναγνώρισης. Και αυτό είναι σημαντικό: η ευσπλαχνία είναι μια αληθινή μορφή αναγνώρισης. Ξέρουμε ότι γίνεται αντιληπτή μέσα από πολλές μορφές. Γίνεται αντιληπτή μέσω των αισθήσεων, γίνεται αντιληπτή μέσω της διαίσθησης, μέσω του δίκιου και άλλων ακόμη μορφών. Το καλό, μπορούμε να το αναγνωρίσουμε και μέσα από την εμπειρία της ευσπλαχνίας, επειδή η ευσπλαχνία ανοίγει την πόρτα του νου για να καταλάβουμε καλύτερα το μυστήριο του Θεού και της προσωπικής μας ύπαρξης. Η ευσπλαχνία μας κάνει να κατανοήσουμε ότι η βία, η δυσαρέσκεια, η εκδίκηση δεν έχουν κανένα νόημα, και ότι το πρώτο θύμα είναι εκείνος που βιώνει αυτά τα συναισθήματα, επειδή στερείται της προσωπικής τους αξιοπρέπειας. Η ευσπλαχνία ανοίγει επίσης την πόρτα της καρδιάς μας και επιτρέπει να εκφράσουμε την εγγύτητά μας ειδικά σε εκείνους που είναι μόνοι και περιθωριοποιημένοι, για να αισθανθούν αδέλφια και παιδιά του ενός και μοναδικού Θεού. Διευκολύνει την αναγνώριση εκείνων που έχουν ανάγκη από παρηγοριά και κάνει να βρίσκουμε τις κατάλληλες λέξεις για να τους παρηγορούμε.
Αδελφοί και αδελφές, η ευσπλαχνία ζεσταίνει την καρδιά και την κάνει ευαίσθητη στις ανάγκες των αδελφών με το να μοιραζόμαστε μεταξύ μας και να συμμετέχουμε. Η ευσπλαχνία, εν ολίγοις, τους υποχρεώνει όλους να γίνονται μέσα δικαιοσύνης, συμφιλίωσης και ειρήνης. Ας μη ξεχνάμε ποτέ ότι η ευσπλαχνία αποτελεί το βασικό κλειδί στη ζωή της πίστης, και τον συγκεκριμένο τρόπο με τον οποίο προβάλουμε την ανάσταση του Ιησού.
Είθε η Παναγία Θεοτόκος, η Μητέρα της Ευσπλαχνίας, να μας βοηθά να πιστεύουμε και να βιώνουμε με χαρά όλα αυτά.
Μετάφραση:ρφ