Προσοχή στους ψευδοπροφήτες που σβήνουν την αγάπη

Προσοχή στους ψευδοπροφήτες που σβήνουν την αγάπη

Στο μήνυμά του για την Σαρακοστή 2018, ο Πάπας Φραγκίσκος μας ζητά να εξετάσουμε εάν η καρδιά μας απειλείται από τα ψέματα που μας κάνουν σκλάβους της ευχαρίστησης, του χρήματος, των ναρκωτικών, των σχέσεων «μιας χρήσης» και της εικονικής πραγματικότητας των κοινωνικών δικτύων. Για να θεραπευθούμε από την παγωνιά της σβησμένης αγάπης, τα φάρμακα της Εκκλησίας είναι η προσευχή, η ελεημοσύνη και η νηστεία. Από τις 9 έως τις 10 Μαρτίου λατρεία και ομολογία κατά τις «24 ώρες για τον Κύριο».

Η Σαρακοστή είναι η ευνοϊκή χρονική στιγμή για να αναγνωρίσουμε αν η καρδιά μας απειλείται από τα ψέματα των ψευδοπροφητών τα οποία μπορεί να σβήσουν την αγάπη μέσα μας και αυτό γιατρεύεται με την προσευχή, την ελεημοσύνη και τη νηστεία. Αυτό έγραψε ο Πάπας Φραγκίσκος στο μήνυμά του για την Σαρακοστή 2018, με ημερομηνία 1η Νοεμβρίου, επίσημη εορτή των Αγίων Πάντων, εμπνεόμενος από τα λόγια του Ιησού από το  Ευαγγέλιο του Ματθαίου: «και επειδή θέλει πληθυνθή η ανομία, η αγάπη πολλών θέλει ψυχρανθή». (Ματ. 24,12)

Ο Ιησούς στο Όρος των Ελαιών: οι ψευδοπροφήτες θα εξαπατήσουν πολλούς

Ο Υιός του Θεού τους μιλά στο Όρος των Ελαιών, στην αρχή του πάθους του, απαντώντας σε μια ερώτηση των μαθητών του. «Ο Ιησούς αναγγέλλει μια μεγάλη δοκιμασία – εξηγεί ο Φραγκίσκος – και περιγράφει την κατάσταση στην οποία θα μπορούσε να βρεθεί η κοινότητα των πιστών: μπροστά σε οδυνηρά γεγονότα, ορισμένοι ψευδοπροφήτες θα εξαπατήσουν πολλούς, τόσο πολύ ώστε να απειλείται να σβήσει μέσα από τις καρδιές μας η φιλανθρωπία που αποτελεί το επίκεντρο ολόκληρου του Ευαγγελίου». Ο Πάπα αναρωτιέται: ποιοι είναι σήμερα οι ψευδοπροφήτες; Ορισμένοι, γράφει, είναι σαν τους «γητευτές φιδιών», «χρησιμοποιούν τα ανθρώπινα συναισθήματα για να υποδουλώσουν τους ανθρώπους και να τους οδηγήσουν εκεί που εκείνοι επιθυμούν». Προσελκύουν τους άντρες και τις γυναίκες με «ευχάριστες κολακείες λίγων στιγμών, που ανταλλάσσονται για την ευτυχία», ή με «την ψευδαίσθηση του χρήματος, που τους καθιστά σκλάβους του κέρδους ή των μικροσυμφερόντων».

Τσαρλατάνοι που «θεραπεύουν» τα δεινά με ναρκωτικά και εικονική πραγματικότητα

Άλλοι ψευδοπροφήτες, προσθέτει ο Φραγκίσκος, είναι οι «τσαρλατάνοι» που «προσφέρουν λύσεις απλές και άμεσες στα βάσανα», οι οποίες ωστόσο αποδεικνύονται «εντελώς αναποτελεσματικές». Στους νέους «προσφέρεται η ψευδής θεραπεία των ναρκωτικών, των σχέσεων μιας χρήσης, του εύκολου αλλά ανέντιμου κέρδους». Ή η ψευδαίσθηση μιας «εντελώς εικονικής ζωής, στην οποία οι σχέσεις φαίνονται απλούστερες και γρηγορότερες για να αποδειχθούν δραματικά στη συνέχεια, άνευ νοήματος».

Είναι απατεώνες, εξηγεί ο Ποντίφικας, που προσφέρουν πράγματα χωρίς αξία, και απομακρύνουν αυτό που είναι περισσότερο πολύτιμο «όπως η αξιοπρέπεια, η ελευθερία και η ικανότητα να αγαπάμε». Είναι «η εξαπάτηση της ματαιοδοξίας», σχολιάζει επίσης, που προέρχεται από τον διάβολο, «πατέρα του ψέματος». Εναπόκειται σε εμάς, είναι η πιεστική πρόσκληση του Φραγκίσκου, να διακρίνουμε μέσα στην καρδιά μας «και να εξετάσουμε αν αυτή απειλείται από τα ψέματα αυτών των ψευδοπροφητών». Πρέπει να ξέρουμε πώς να αναγνωρίζουμε αυτό που αφήνει μέσα μας το καλό, «επειδή αυτό προέρχεται από τον Θεό και έχει αξία πραγματικά για το καλό μας».

Ο διάβολος κατοικεί στην παγωνιά της σβησμένης αγάπης

Όπως φανταζόταν ο Ντάντε Αλιγκέρι στην κόλασή του, ο διάβολος κάθεται πάνω σε ένα θρόνο από πάγο, επειδή «κατοικεί στην παγωνιά της σβησμένης αγάπης». Ποιες είναι οι ενδείξεις, εξακολουθεί να αναρωτιέται ο Πάπας στο μήνυμά του, που υποδεικνύουν ότι μέσα μας η αγάπη κινδυνεύει να παγώσει και να σβήσει; Πρώτα απ’ όλα η «απληστία για τα χρήματα», που ακολουθεί «την απόρριψη του Θεού» και την παρηγοριά που βρίσκουμε σε Αυτόν, «προτιμώντας την απομόνωσή μας αντί του Λόγου του». Μια άρνηση που μετατρέπεται σε βία ενάντια σε όσους θεωρούνται ότι αποτελούν απειλή για τη «σιγουριά» μας: «το αγέννητο ακόμη παιδί, ο άρρωστος ηλικιωμένος, ο περαστικός επισκέπτης, ο ξένος, αλλά και ο πλησίον που δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας».

Η ψυχρή φιλανθρωπία καταστρέφει τη δημιουργία και τις κοινότητές μας

Όταν η φιλανθρωπία γίνεται ψυχρή, υποφέρει και η δημιουργία: «η γη – καταγγέλλει ο Ποντίφικας – δηλητηριάζεται από απόβλητα που ρίχνονται χωρίς φροντίδα και ενδιαφέρον». Οι θάλασσες, μολυσμένες, καλύπτουν «τα ερείπια τόσων πολλών ναυαγίων λόγω της αναγκαστικής μετανάστευσης». Οι ουρανοί «φλέγονται από μηχανές που παράγουν βροχή από όργανα θανάτου». Και στις κοινότητές μας φέρνει, υπενθυμίζει ο Bergoglio αναφερόμενος στην παραινετική επιστολή του Evangeliigaudium, «την εγωιστική λιτότητα, την αποστειρωμένη απαισιοδοξία, τον πειρασμό να απομονωθούμε και να ασχοληθούμε με συνεχείς αδελφοκτόνους πολέμους, την κοσμική νοοτροπία» που μας ωθεί να ασχοληθούμε μόνο με την εμφάνιση, υποβιβάζοντας με αυτό τον τρόπο τον ιεραποστολικό ζήλο.

Τα φάρμακα: προσευχή, ελεημοσύνη και νηστεία

Αν βλέπουμε στον εαυτό μας και γύρω από εμάς αυτά τα σημάδια, γράφει ο Φραγκίσκος, η Εκκλησία μας προσφέρει κατά την περίοδο της Σαρακοστής «το γλυκό φάρμακο της προσευχής, της ελεημοσύνης και της νηστείας». Με την προσευχή, «επιτρέπουμε στην καρδιά μας να ανακαλύψει τα ψέματα» με τα οποία εξαπατάμε τους εαυτούς μας. Η ελεημοσύνη, που μας ελευθερώνει από την απληστία, θα έπρεπε να γίνει για όλους μας «ένας αληθινός τρόπος ζωής». Πώς θα ήθελα, ομολογεί ο Πάπας «μπροστά σε κάθε αδελφό που μας ζητά βοήθεια, να σκεφτόμασταν ότι εκεί υπάρχει ένα κάλεσμα της Θείας Πρόνοιας». Πράγματι, αν σήμερα ο Θεός με χρησιμοποιεί «για να βοηθήσω έναν αδελφό», πώς είναι δυνατόν αύριο να μην φροντίσει για τις δικές μου ανάγκες;»

Τέλος, η νηστεία, μας αφοπλίζει, μας κάνει να αυξάνουμε, «μας ξυπνά, μας κάνει περισσότερο προσεκτικούς όσον αφορά στο Θεό και στον πλησίον», και αναζωπυρώνει τη θέληση να υπακούμε στο Θεό, που είναι ο μόνος που μπορεί να ικανοποιήσει την πείνα μας.

24 ώρες για τον Κύριο, λατρεία και συμφιλίωση

Ο Ποντίφικας απευθύνει μια έκκληση και σε όσους δεν είναι Καθολικοί, αλλά είναι «ανοιχτοί στο άκουσμα του Θεού». «Αν, όπως κι εμείς, έχετε πληγεί από την εξάπλωση της ανομίας στον κόσμο – γράφει – αν σας απασχολεί η παγωνιά που παραλύει τις καρδιές και τις πράξεις, αν βλέπετε να αποτυγχάνει η αίσθηση τη κοινής ανθρωπιάς, ενωθείτε μαζί μας για να επικαλεστούμε όλοι μαζί τον Θεό», για να νηστέψετε μαζί μας και να δώσετε αυτό που μπορείτε για να βοηθήσετε τους αδελφούς μας!». Και για τα μέλη της Εκκλησίας, μια ευκαιρία για να αρχίσουμε από την αρχή να αγαπάμε θα αποτελέσει, υπενθυμίζει ο Φραγκίσκος, η πρωτοβουλία «24 ώρες για τον Κύριο»: σε κάθε διοίκηση, μεταξύ της Παρασκευής 9 και του Σαββάτου 10 Μαρτίου, τουλάχιστον μια εκκλησία θα είναι ανοιχτή μια ολόκληρη μέρα, για τη λατρεία και την εξομολόγηση.

Έτσι, τη νύχτα του Πάσχα, καταλήγει ο Πάπας, το φως του πασχαλινού κεριού θα μπορέσει να εξοντώσει πραγματικά το σκοτάδι, και το άκουσμα του λόγου του Κυρίου με την τροφή του Ευχαριστιακού Άρτου, «θα επιτρέψει στην καρδιά μας να αναζωπυρωθεί από πίστη, ελπίδα και φιλανθρωπία».

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 6 Δεκεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου