Ντροπιαστική πληγή

Ντροπιαστική πληγή

Έκκληση του Πάπα για την Παγκόσμια Ημέρα προσευχής και προβληματισμού κατά της παράνομης εμπορίας ανθρώπων, η οποία θα λάβει χώρα αύριο, εορτή της αγίας Giuseppina Bakhita. Ας προσευχηθούμε για την μεταστροφή της καρδιάς εκείνων που ασχολούνται με την παράνομη εμπορία ανθρώπων και για την απόδοση ελευθερίας στα θύματα.

«Μετανάστευση χωρίς εμπορία ανθρώπων. Ναι στην ελευθερία! Όχι στην παράνομη εμπορία ανθρώπων!» Αυτό είναι το θέμα της Ημέρας, για το οποίο ο Πάπας κάλεσε να επιδιώξουν την ευαισθητοποίηση της συνείδησης της εκκλησιαστικής και αστικής κοινότητας. «Έχοντας ελάχιστες δυνατότητες μέσω των κανονικών οδών, πολλοί μετανάστες – υπενθύμισε ο Φραγκίσκος – αποφασίζουν να ζήσουν την περιπέτεια άλλων οδών, όπου συχνά εκεί τους περιμένουν η κάθε είδους κακομεταχείριση, η εκμετάλλευση και η υποδούλωση».

Οι εγκληματικές οργανώσεις, που εξαρτώνται από την παράνομη εμπορία των ανθρώπων, χρησιμοποιούν αυτές τις μεταναστευτικές διαδρομές για να κρύψουν τα θύματά τους μεταξύ των μεταναστών και των προσφύγων. Ως εκ τούτου, καλούνται όλοι, πολίτες και θεσμοί, να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την πρόληψη της εμπορίας ανθρώπων και να εξασφαλίσουν προστασία και βοήθεια στα θύματα. Ας προσευχηθούμε, όλοι, ώστε ο Κύριος να μεταστρέψει την καρδιά  των παράνομων εμπόρων ανθρώπων – αυτή είναι μια άσχημη λέξη, παράνομοι έμποροι ανθρώπων –  και να δώσει την ελπίδα της ανάκτησης της ελευθερία τους σε όσους υποφέρουν από αυτή την επαίσχυντη μάστιγα.

Νέα ατζέντα προτάσεων στον πολιτικό κόσμο

Η κρίση των μεταναστών, την οποία βιώνει σήμερα η Ευρώπη, φέρνει στο φως μια βαθιά κρίση κοινών αξιών στις οποίες λέγεται ότι έχει βασιστεί η Ένωση, και το ζήτημα των μεταναστεύσεων φαίνεται να έχει γίνει ένα σημαντικό πεδίο δοκιμών ευρωπαϊκών και εθνικών πολιτικών. Από αυτή την συνειδητοποίηση ξεκινά η πρόταση των καθολικών οργανώσεων, κινήσεων και οργανισμών, που ασχολούνται με διάφορους τρόπους στον τομέα των μεταναστεύσεων, να ανοίξουν ένα χώρο αντιμετώπισης για να δώσουν φωνή στις ανάγκες της πολιτικής συνύπαρξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αύριο, στη Ρώμη σε μια συνέντευξη Τύπου στο Ινστιτούτο Sturzo,  θα παρουσιαστούν οι γραμμές μιας νέας Ατζέντας σχετικά με τις μεταναστεύσεις στην Ιταλία, η οποία θα παρουσιαστεί στα διάφορα πολιτικά κόμματα εν όψει των επερχόμενων εκλογών της 4η Μαρτίου.

Ο π. Claudi Gnesotto, πρόεδρος του Πρακτορείου scalabriniana για την αναπτυξιακή συνεργασία – μεταξύ των υπογραφόντων της ημερήσιας διάταξης – θέτει σε πρώτο πλάνο το πνεύμα αυτής της πρωτοβουλίας:

Απ.– Πιστεύω ότι πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να παροτρύνουμε τους πολιτικούς θεσμούς μας να αναλάβουν το βάρος αυτού του προβλήματος και όχι να κρύβονται πίσω από ψευδείς ηθικές ή να δημιουργούν πολέμους μεταξύ των φτωχών. Πιστεύω ότι σε αυτό το σημείο η Εκκλησία της Ιταλίας συνεχώς προσπαθεί να ακουστεί η φωνή της ώστε να δοθούν απαντήσεις – ελπίζουμε –  θετικές, συγκεκριμένες και ρεαλιστικές.

Επομένως δεν υπάρχει πλέον καιρός να φορτώνουμε τις απαντήσεις στην συναισθηματικότητα των ανθρώπων, του κόσμου:

Απ.– Πιστεύω ότι ο χρόνος έχει ήδη τελειώσει! Πρώτα απ’ όλα ως χριστιανοί, πρέπει να έχουμε το θάρρος να σταματήσουμε αυτή την κατάσταση και να ανεβάσουμε τα μανίκια ή καλύτερα να συνεχίσουμε να ανεβάζουμε τα μανίκια, διότι βλέπω ότι από μέρους πολλών θεσμών – οι οποίοι κάνουν αναφορά κατά κάποιο τρόπο στην Καθολική Εκκλησία – δίνουν αληθινές και συγκεκριμένες απαντήσεις στο χώρο της καθημερινότητας, χωρίς να δημιουργούν ανισότητες μεταξύ των φτωχών, οι οποίες ίσως να αποτελούν μια από τις πληγές στις οποίες η πολιτική μας προσπαθεί να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση.       

Ωστόσο, η αδράνεια των πολιτικών θεσμών έναντι των μειονεκτούντων και της εθνικής φτώχειας έχει αρνητικό αντίκτυπο στο θέμα της μετανάστευσης:

Απ.– Είναι σαφές ότι από τη στιγμή που εμείς, ως ιταλικό κράτος στην προκειμένη περίπτωση, πρόκειται να κόψουμε τις εισφορές, τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας του κοινωνικού κράτους, δημιουργούμε όλο και περισσότερες καταστάσεις φτώχειας, ίσως και εκείνες που δεν είναι και τόσο εμφανείς, αλλά υπάρχουν. Ας σκεφτούμε τις τόσες πολλές οικογένειες με ένα μόνο εισόδημα, ας σκεφτούμε τους ηλικιωμένους, ας σκεφτούμε τους νέους που δεν βρίσκουν εργασία. Αν το κράτος δεν το πάρει σοβαρά, χωρίς ψευδαισθήσεις, χωρίς να υπόσχεται το αδύνατο, δημιουργείται ο πόλεμος μεταξύ των φτωχών, αφού έτσι υπάρχει και μια ευκολία στο να τον δημιουργήσει, γιατί είναι πάντα καλό να βρεθεί κάποιος προς τον οποίο θα κατευθύνουμε την ταλαιπωρία με τέτοιο τρόπο ώστε να μην εξετάζονται άλλα προβλήματα, που ίσως να είναι περισσότερο σημαντικά και σοβαρά, σε επίπεδο κοινωνικής ζωής και της ζωής ενός έθνους.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 23 Φεβρουαρίου 2024 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το  Πνεύμα 

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 24-25.2.2024

Οικισμός Ενορία  24 -25 Φεβρουαρίου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 24/2 Σάββατο    17.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου

Δικαιοσύνη και Έλεος του Θεού

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΛΕΟΣ  ΤΟΥ ΘΕΟΥ «ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΘΕ  ΕΠΕΙΔΗ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΑ ΣΤΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ»  Ο Πάπας Φραγκίσκος σε μια πρόσφατη συνέντευξη, όπως το συνηθίζει,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου