«Πρόσωπο προς πρόσωπο στην υπηρεσία του άλλου»
“Η πορεία της Εκκλησιαστικής Επαρχίας της Ρώμης για το προσεχές ποιμαντικό έτος θα επικεντρωθεί στο να συμβάλλει σε μία ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που ζουν στις γειτονιές μας (ειδικά στις οικογένειες, στους νέους και στα πιο αδύναμα άτομα) και παράλληλα θα προσπαθήσουμε να ακούσουμε με μία ανοικτή καρδιά τις ιστορίες της ζωής τους”. Αυτό αποτελεί ένα από τα περάσματα της παρέμβασης του καρδιναλίου Angelo de Donatis, Βικάριου του Πάπα για την Επισκοπή της Ρώμης, με την ευκαιρία της Εορτής του Αγίου Ιωάννη Βαπτιστή, στο τέλος της οποίας παρέδωσε τις νέες ποιμαντικές κατευθυντήριες γραμμές. Καθοδηγώντας την προσευχή του Εσπερινού, στο αίθριο της Βασιλικής του Αγίου Ιωάννη στο Λατερανό, ο καρδινάλιος υπογράμμισε πως “μία μεταρρύθμιση της ζωής της Εκκλησίας και της ευαγγελικής δράσης της, πρέπει να επικεντρωθεί στην ανθρώπινη σχέση, θέτοντας πραγματικά τον εαυτό μας σε στάση ακοής αυτού που οι άνθρωποι σκέφτονται, αισθάνονται και βιώνουν, και φροντίζοντας γι αυτούς”.
Μην σπαταλάτε την πανδημία
Υπενθυμίζοντας τα λόγια του Πάπα Φραγκίσκου σχετικά με την ανάγκη να μην κλειστούμε στον εαυτό μας αλλά στο να ερμηνεύσουμε τα σημεία των καιρών, σ΄ αυτή τη στιγμή της πανδημίας, ο καρδινάλιος de Donatis υπογράμμισε ότι αυτή είναι “μια κατάλληλη και ευνοϊκή στιγμή” για να ξεκινήσει ξανά το “όργωμα” που θα καταστήσει την ανθρώπινη καρδιά “καλό έδαφος”. Είναι λοιπόν το άκουσμα, ο δρόμος για να ακολουθήσουμε, και να εγκαταλείψουμε “τον πειρασμό να παραμείνουμε προσκολλημένοι στον τεχνικό αναπνευστήρα αντί να εμπιστευθούμε στην αναπνοή του Θεού”. Οφείλουμε λοιπόν να αφήσουμε τον εαυτό μας να οδηγεί από το Πνεύμα χωρίς “ένα απαισιόδοξο και καταστροφικό βλέμμα”.
Αλληλεγγύη στις οικογένειες
Ο Βικάριος του Πάπα επικεντρώθηκε στη συνέχεια πάνω στις οικογένειες και πάνω στις συνέπειες που η πανδημία είχε σε αυτές, επισημαίνοντας τα πλεονεκτήματα όπως η συνύπαρξη και τα μειονεκτήματα κυρίως στις οικογένειες που έχουν στο σπίτι έναν ασθενή. “Είναι απαραίτητο – υπογράμμισε ο καρδινάλιος- να ξεκινήσουμε από τις οικογένειες ακριβώς έτσι όπως είναι, να τις πάρουμε στα σοβαρά και να τις βοηθήσουμε να πραγματοποιήσουν, το επόμενο βήμα από το σημείο στο οποίο βρίσκονται, κατευθύνοντάς τους στην πραγμάτωση του Καλού που σήμερα είναι δυνατό, αναγγέλλοντας το Ευαγγέλιο της Χάρης και της Ευσπλαχνίας”. Σημαντικό σημείο: η συγκεκριμένη αλληλεγγύη, όπως το υπέδειξε ο πάπας Φραγκίσκος, “μέσω των Ενοριακών Κέντρων ακρόασης που θα συμπαρασύρουν όλους τους χριστιανούς σε έναν αγώνα αλληλεγγύης που θα βοηθήσει να τροφοδοτηθεί το Ταμείο της Οικογένειας το οποίο θέλησε ο πάπας”. Προσοχή επίσης και στις οικογένειες μεταναστών ώστε να ενταχθούν ακόμη περισσότερο διότι “είναι φορείς πλούτου πίστης και πολιτισμού”.
Το Ταμείο της Οικογένειας
Υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μία νοοτροπία που να προσανατολίζεται στη μοιρασιά, ο καρδινάλιος προσκαλεί στο να ενισχύσουμε αυτό το ταμείο, “που αποτελεί το εργαλείο με το οποίο θέλουμε να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες οικογένειες, προσφέροντας όχι μόνο έκτακτα οικονομικά βοηθήματα, αλλά και επιχορηγήσεις ή και χρηματοδοτήσεις για να ξεκινήσουν μικρές επιχειρήσεις”. Τέλος ανακοινώθηκε πως τον μήνα Σεπτέμβριο ο πάπας Φραγκίσκος θα βοηθήσει στο να “εκβαθυνθούν και να φωτιστούν περαιτέρω αυτές οι ποιμαντικές προοπτικές”. “Συναντώντας και ακούγοντας τους ανθρώπους, ζώντας το άκουσμα του Λόγου του Θεού και μοιράζοντας μεταξύ μας τις ποιμαντικές εμπειρίες, ο Κύριος -ολοκλήρωσε ο Βικάριος του Πάπα- θα μας εμπνεύσει στο τι να αφήσουμε και στο τι να ξεκινήσουμε στη ζωή της επισκοπικής μας κοινότητας.
Μετάφραση: π. Φρ. Βιδάλης