«Οι φυλετικές διακρίσεις είναι απολύτως απαράδεκτες»

1

«Οι φυλετικές διακρίσεις είναι απολύτως απαράδεκτες»

Η ομιλία του μόνιμου παρατηρητή της Αγίας Έδρας Jurkovič στην έκτακτη συζήτηση που συγκαλέστηκε στον ΟΗΕ στη Γενεύη με θέμα τις «τρέχουσες ρατσιστικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον συστημικό ρατσισμό, την αστυνομική βαρβαρότητα και την βία κατά της ειρηνικής διαμαρτυρίας»

Paolo Ondarza – Città del Vaticano
Η Αγία Έδρα επαναλαμβάνει ότι η φυλετική διάκριση σε όλες τις μορφές της είναι απολύτως απαράδεκτη. Μιλώντας στην έκτακτη συζήτηση που συγκλήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη κατά την 43η σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχετικά με τις «τρέχουσες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αφορούν την φυλή του ατόμου, τον συστημικό ρατσισμό, την αστυνομική βαρβαρότητα και τη βία κατά της ειρηνικής διαμαρτυρίας», ο μόνιμος παρατηρητής, ο Αρχιεπίσκοπος Ivan Jurkovič, κάλεσε όλα τα κράτη να «αναγνωρίσουν, να υπερασπιστούν και να προωθήσουν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα κάθε ατόμου».

Μην κλείνεις τα μάτια
Στην πραγματικότητα, «όλα τα μέλη της ανθρώπινης οικογένειας, φτιαγμένα κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση του Θεού», παρατήρησε, είναι «ίσα στην εγγενή αξιοπρέπεια τους, ανεξάρτητα από τη φυλή, το έθνος, το φύλο, την καταγωγή, τον πολιτισμό ή τη θρησκεία». Παραθέτοντας τα λόγια του Πάπα Φραγκίσκου, ο Jurkovič υπενθύμισε ότι «δεν είναι δυνατόν να ανεχθεί κανείς ή να κλείσει τα μάτια του σε οποιοδήποτε είδος ρατσισμού ή μορφής κοινωνικού αποκλεισμού και ταυτόχρονα να ισχυριστεί ότι υπερασπίζεστε την ιερότητα της ανθρώπινης ζωής».

Η αξιοπρέπεια των άλλων είναι απαραβίαστη
Ήρθε η ώρα – είπε – να σταματήσουμε τις προκαταλήψεις, τις ψεύτικες αντιλήψεις και την αμοιβαία δυσπιστία που διέπουν «τις διακρίσεις, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία». «Κανείς», πρόσθεσε ο μόνιμος παρατηρητής της Αγίας Έδρας, «δεν πρέπει να αισθάνεται απομονωμένος και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να καταπατά την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των άλλων». «Η καταπάτηση της απαραβίαστης αξιοπρέπειας των άλλων σημαίνει καταπάτηση της δικής του». Τονίζοντας επαυξάνοντας αυτά που είπε ο Πάπας Φράγκίσκος κατά τη διάρκεια της γενικής ακρόασης στις 3 Ιουνίου, ο Jurkovič προειδοποίησε: «η βία είναι αυτοκαταστροφική και αυτοτραυματισμένη. Τίποτα δεν κερδίζεται από τη βία και πολλά χάνονται».

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 6 Δεκεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου