«Προσκυνητής της Ειρήνης» ο Πάπας

«Προσκυνητής της Ειρήνης»
Ιστορική επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στο Ιράκ. 5-8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

παπασ_1ή.JPG

Όπως συμβαίνει πάντοτε με τα ταξίδια του Πάπα Φραγκίσκου, η προσοχή όλων στρέφεται σε δευτερεύοντα πράγματα, τα οποία συχνά δεν καθιστούν σαφή τον κύριο λόγο του εκάστοτε ταξιδιού του Αγίου Πατέρα, και ειδικά όταν πρόκειται για επίσκεψη – ταξίδι σε μέρη, όπου τα δεινά κάθε ατόμου αφθονούν, σε μέρη πολέμου, φτώχειας, όπου οι αξίες των ανθρώπων ισοπεδώνονται, ανεξάρτητα από τη θρησκεία ή το χρώμα …
Με λίγα λόγια θέλουμε να επισημάνουμε τρεις στιγμές αυτού του ταξιδιού, που πιθανότατα δεν θα αναφερθούν από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία, κατά τη γνώμη μας, είναι το κλειδί για την καλύτερη κατανόηση και εμβάθυνση και σχεδίαση των αληθινών καρπών αυτού του ταξιδιού του Αγίου Πατέρα.

Προσευχή υπέρ των θυμάτων του πολέμου
«Πριν προσευχηθώ για όλα τα θύματα του πολέμου σε αυτήν την πόλη της Μοσούλης, στο Ιράκ και σε όλη τη Μέση Ανατολή, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας αυτές τις σκέψεις:
Εάν ο Θεός είναι ο Θεός της ζωής – και είναι -, δεν επιτρέπεται να σκοτώνουμε τα αδέρφια μας στο όνομά Του.
Εάν ο Θεός είναι ο Θεός της ειρήνης – και είναι – δεν επιτρέπεται να διεξάγουμε πόλεμο στο όνομά Του.
Εάν ο Θεός είναι ο Θεός της αγάπης – και είναι -, δεν επιτρέπεται να μισούμε τους αδελφούς μας».
Δεν κάνουμε σχόλια εδώ, στεκόμαστε μπροστά σε αυτές τις αλήθειες που ο Άγιος Πατέρας μας προτείνει.
Ο καθένας μας ας δώσει μια απάντηση στο βάθος της καρδιάς του για όσα έχουμε ξεχάσει έως τώρα.

παπας_2ή.JPG

Διαθρησκευτική συνάντηση – Η ομιλία του Αγίου Πατέρα
«… Αυτό το ευλογημένο μέρος μας οδηγεί πίσω στις ρίζες, στις πηγές του έργου του Θεού, στη γέννηση των θρησκειών μας. Εδώ, όπου έζησε ο Πατέρας μας, ο Αβραάμ, νιώθουμε σαν να επιστρέφουμε στο σπίτι. Εδώ ένιωσε το κάλεσμα του Θεού, από εδώ ξεκίνησε ένα ταξίδι που θα άλλαζε την ιστορία. Είμαστε ο καρπός αυτού του καλέσματος και αυτού του ταξιδιού».

Σε αυτά τα λόγια του Αγίου Πατέρα βρίσκουμε μια ισχυρή πρόσκληση για να ωθήσουμε τις καρδιές μας να κάνουν μια βαθιά σκέψη για τον τεράστιο πλούτο της κοινής μας προέλευσης στην πίστη μας, στον Θεό. Εάν άγγιξε τις καρδιές όλων των πιστών, πόσο διαφορετικό είναι το μέλλον όλων από εμάς θα ήταν!

Η ομιλία του Αγίου Πατέρα κατά τη διάρκεια της Θ. Λειτουργίας – Γι ‘αυτό είμαι εδώ
«Ακόμα και εν μέσω μεγάλης φτώχειας και δυσκολιών, πολλοί από εσάς έχετε προσφέρει απλόχερα συγκεκριμένη βοήθεια και αλληλεγγύη στους φτωχούς. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που με ώθησαν να έρθω σε προσκύνημα ανάμεσά σας για να σας ευχαριστήσω και να σας επιβεβαιώσω την πίστη και τη μαρτυρία. Σήμερα, βλέπω και αγγίζω, ότι η Εκκλησία στο Ιράκ είναι ζωντανή, ότι ο Χριστός ζει και εργάζεται σε αυτόν τον ιερό και πιστό λαό του».

Χαιρετισμοί στο τέλος της Θ. Λειτουργίας – φωνές ελπίδας και παρηγοριάς
«Τις μέρες που πέρασα ανάμεσά σας, έχω ακούσει φωνές πόνου και αγωνίας, αλλά έχω ακούσει επίσης φωνές ελπίδας και παρηγοριάς. Και αυτό οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, σε αυτό το ακούραστο καλό έργο που κατέστη δυνατό χάρη στους θρησκευτικούς θεσμούς κάθε ομολογίας, χάρη στις Τοπικές Εκκλησίες σας και στις διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις, που βοηθούν τους ανθρώπους αυτής της χώρας, στην έργο ανασυγκρότησης και κοινωνικής αναγέννησης.
Τώρα, πλησιάζει η ώρα να φύγω για τη Ρώμη.
Αλλά το Ιράκ θα μείνει πάντα μαζί μου, στην καρδιά μου.
Ζητώ από όλους εσάς, αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, να συνεργαστείτε ενωμένοι για ένα μέλλον ειρήνης και ευημερίας που δεν αφήνει κανέναν πίσω και δεν κάνει διακρίσεις σε κανέναν.
Σας διαβεβαιώνω για τις προσευχές μου, για αυτήν την αγαπημένη χώρα.
Ιδιαιτέρως, προσεύχομαι για τα μέλη των διαφόρων Θρησκευτικών Κοινοτήτων, μαζί με όλους τους άνδρες και τις γυναίκες καλής θελήσεως, να συνεργαστούν για τη δημιουργία δεσμών αδελφότητας και αλληλεγγύης στην υπηρεσία του καλού και της ειρήνης».

παπας_3_ή.JPG

Με αυτά τα λόγια του Αγίου Πατέρα, που ευχαριστεί όλους, όσοι συνεργάστηκαν για να πραγματοποιήσουν αυτό το Παπικό ταξίδι, θέλουμε να ολοκληρώσουμε τη σκέψη μας για τον πραγματικό λόγο και τις προσδοκίες αυτής της εξαιρετικής προσπάθειας του Αγίου Πατέρα, ο οποίος άφησε όλες τις δυσκολίες και πλησίασε αυτοπροσώπως όλους εκείνους, που ούτε σε όνειρο δεν φαντάστηκαν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί.

π. Ριχάρδος

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ποιμαντική επιστολή Ιεραρχίας

                  ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Αρ. Πρωτ.: 5606/2024      Σύρος, 23 Φεβρουαρίου 2024 Προς τους πιστούς της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα Αδελφοί μας και

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 24 Φεβρουαρίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

8η Κυριακή του Έτους

8η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ  Ψλ 18 [17], 19-20                         Ο Κύριος έγινε το στήριγμά μου, και στ’ ανοιχτά με οδήγησε,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου