ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ 

Την Τρίτη 2 Αυγούστου 2016 πραγματοποιήθηκε στον Μοναστηριακό Ναό του Αγίου Φραγκίσκου, στην περιοχή  Μέση της Τήνου, προσκύνημα της τοπικής μας Εκκλησίας στα πλαίσια του έκτακτου Ιωβηλαίου έτους της ευσπλαχνίας.

Το προσκύνημα προέβλεπε το άνοιγμα της Θύρας του Ιωβηλαίου, το πέρασμα της Εκκλησίας από αυτήν , την Ακολουθία Μετανοίας και την τέλεση της Θείας Λειτουργίας.

Η συμμετοχή των πιστών ήταν ικανοποιητική και δόθηκε στους παρόντες η ευκαιρία, μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού που όλοι αναζητούν την ξεκούραση και τη συμμετοχή τους στις πολυάριθμες πολιτιστικές, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και, που γίνονται σε κάθε γωνία του νησιού, να πραγματοποιήσουν  και ένα Προσκύνημα, το οποίο τους βοηθά να αναβιώσουν το παλαιό έθιμο «στρατάκια», που από χρόνια πραγματοποιούταν στο Ναό αυτό πάντοτε στις 2 Αυγούστου κάθε χρόνου. 

Ο λαός συνάχθηκε στον προαύλιο χώρο του Ναού όπου στην προβλεπόμενη ώρα έφθασε με πομπή με το Ιερό Ευαγγέλιο το οποίο συνόδευαν ο  Αρχιεπίσκοπος και ο Ιερός Κλήρος.

Εκεί έγινε η προετοιμασία του λαού για το άνοιγμα και το πέρασμα από την Θύρα της Ευσπλαχνίας, όπως είχε οριστεί από την έναρξη του εκτάκτου Ιωβηλαίου έτους όταν συμπεριελήφθητε και ο Μοναστηριακός Ναό του Αγίου Φραγκίσκου στη Μέση, ως ένας από τους Ναούς που στην κατάλληλη στιγμή θα ανοιγόταν Πόρτα του Ιωβηλαίου. Σκοπός ήταν να αυξηθούν μέσα στο νησί της Τήνου οι δυνατότητες στους πιστούς να διοργανώνουν προσκυνήματα και να απολαμβάνουν τα πνευματικά οφέλη που προσφέρει το Ιωβηλαίο έτος.

Μετά την είσοδο στο Ναό όλων των παρόντων, άρχισε η Θεία Ευχαριστία  και τη στιγμή της ακολουθίας Μετανοίας επτά ιερείς και ο επίσκοπος σε διάφορα σημεία του Ναού δέχτηκαν τους πιστούς που θέλησαν να εξομολογηθούν.

Μετά την ανάγνωση του ιερού Ευαγγελίου της Θείας Λειτουργίας ο π. Μάρκος Φώσκολος παρουσίασε ιστορικά στοιχεία  και το πνευματικό πλαίσιο γύρω από την παράδοση της τέλεσης των επισκέψεων στους ναούς των Φραγκισκανών και Καπουκίνων μοναχών που άρχισε πριν από 800 χρόνια επί της εποχής του Πάπα Ονορίου του 3ου το έτος 1216.

Η έναρξη έγινε στο εκκλησάκι που είχε χτίσει ο Άγιος Φραγκίσκος στην Ασίζη τη γνωστή σε όλο το Καθολικό κόσμο ως Porziuncola, η οποία σήμερα ευρίσκεται μέσα στο μεγάλο Ναό στους πρόποδες του λόφου της Ασίζης; Και ο οποίος είναι αφιερωμένος στην Παναγία των Αγγέλων.

Η όλη Ιεροτελεστία δημιούργησε μία κατανυκτική ατμόσφαιρα μέσα στις πρώτες ώρες της νύκτας και βοήθησε τους παρόντες να βιώσουν μία παραδοσιακή πνευματική εκδήλωση, η οποία και στη σημερινή μας εποχή διατηρεί αναλλοίωτο το πνεύμα  και την αξία της. 

Οι παρόντες συμμετείχαν ενεργά σε όλη την προσευχή η οποία είχε ως επίκεντρο την τέλεση της Ευχαριστίας με μία  παρατεταμένη ακολουθία μετανοίας που είχε σκοπό να τους βοηθήσει να επωφεληθούν από τα πνευματικά οφέλη του έτους του Ιωβηλαίου της ευσπλαχνίας.

Το προσκύνημα ολοκληρώθηκε μετά από δύο ώρες  περίπου, με μεγάλη ικανοποίηση όσων είχαν την χαρά και την ευκαιρία να παραστούν και να ικανοποιήσουν την πρόθεσή τους να συμμετέχουν στις πνευματικές εκδηλώσεις της τοπικής μας Εκκλησίας, η οποία έχει προγραμματίσει μία ποικιλία ιεροτελεστιών για να ζήσει όσο το δυνατό πιο έντονα το Ιωβηλαίο έτος της ευσπλαχνίας.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου