Προσφώνηση π. Λέοντα την ημέρα της Εορτής του Αγίου Νικολάου Χίος, 6 Δεκεμβρίου 2017

Προσφώνηση π. Λέοντα την ημέρα της Εορτής του Αγίου Νικολάου Χίος, 6 Δεκεμβρίου 2017

Σεβασμιότατε Αρχιεπίσκοπε Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου, Τοποτηρητά της Καθολικής Επισκοπής Χίου, και Μητροπολίτα Παντός Αιγαίου, π.Νικόλαε,

Πανοσιολογιότατε Γενικέ Βικάριε της Επισκοπής Χίου, π.Ριχάρδο

Πανοσιολογιότατε Κανονικέ αυτού του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου και για πολλά χρόνια εφημέριε αυτής της ενορίας, π.Δομίνικε,

Αγαπητοί και φίλοι υποδιάκονοι,

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές!

'Οταν την άνοιξη του 2014, έχοντας έρθει στην Ελλάδα από την Ιταλία, σας έστειλα ένα email, Σεβασμιότατε, δίνοντάς σας τη διαθεσιμότητά μου να υπηρετήσω στην ενορία Μυτιλήνης, στο Ναό της οποίας μόλις είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποκατάστασης, εσείς μου απαντήσατε – ως πρώτη απάντηση – στέλνοντάς μου ένα μήνυμα στο κινητό μου με μόνο μία λέξη, ή μάλλον χωρίς καμία λέξη, μόνο μία χαμογελαστή φατσούλα, ένα smile, όπως λέγεται.

Αυτό το χαμόγελο, αυτή η εγκαρδιότητα και πατρικότητα χαρακτηρίζουν τη σχέση σας με τους ιερείς σας, αλλά και με όλο το ποίμνιο, το οποίο ο Θεός και η Αποστολική Έδρα της Ρώμης σας εμπιστεύθηκαν, εδώ και 25 χρόνια, ώστε να το ποιμένετε.

Αυτή την πατρικότητά σας προς το πρόσώπο μου τη βίωσα και τη βιώνω όλα αυτά τα τρισήμιση χρόνια που συνεργάζομαι μαζί σας, όταν στις 11 Ιουλίου 2014, εορτή του Αγίου Βενεδίκτου, με ορίσατε εφημέριο της ενορίας Μεταστάσεως της Θεοτόκου Μυτιλήνης, και στις 6 Δεκεμβρίου του ίδιου εκείνου έτους με ορίσατε και εφημέριο του Καθεδρικού Ναού Αγίου Νικολάου, στον οποίο βρισκόμαστε σήμερα.

Στη διοριστήριο έγγραφο, μου αναθέτετε ως καθήκοντα τη διαποίμανση, στο όνομά σας, των δύο ενοριακών κοινοτήτων, εξαγιάζοντας και κατηχώντας τον λαό, την προστασία και την ασφάλεια των υλικών αγαθών των ενοριών, την καλλιέργεια, βελτίωση και σύσφιξη των σχέσεων με τις τοπικές πολιτικές και εκκλησιαστικές Αρχές, και την τοπική κοινωνία.

Αυτά, με τη βοήθεια του Θεού, ήδη πραγματοποιούνται, άλλοτε ευκολότερα, άλλοτε δυσκολότερα, όχι πάντοτε με τους ίδιους ρυθμούς στα δύο νησιά, διότι οι δύο ενορίες που μου έχετε αναθέσει, στη Χίο και τη Μυτιλήνη, δεν είναι η μία φωτοαντίγραφο της άλλης: υπάρχουν διαφορετικές ισορροπίες,  όπως και διαφορετικές είναι και οι τοπικές κοινωνίες στα δύο νησιά και διαφορετικού βαθμού η συνεργασία που έχουμε με τις τοπικές πολιτικές και εκκλησιαστικές Αρχές.

Αυτό που κατευθύνει τη σκέψη μου και την ποιμαντική μου ευθύνη ως εφημέριος, είναι η συμπαράσταση προς το ποίμνιο που μου αναθέσατε, η εγγύτητά μου προς του πιστούς της ενορίας και στα δύο νησιά, το καθημερινό χτίσιμο της ενορίας ως κοινότητα αδελφών και οικογένειας, τα μέλη της οποίας διέπει η αλληλεγγύη, η χριστιανική μαρτυρία των ενοριών μας προς την τοπική κοινωνία και προς την αδελφή Ορθόδοξη Εκκλησία, μία μαρτυρία αγάπης που τα τελευταία χρόνια επεκτείνεται προς τους Χριστιανούς πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν καταφύγει στη Λέσβο και τη Χίο, και οι οποίοι στους ναούς μας και στις ενορίες μας έχουν βρει συμπαράσταση, αποδοχή και βοήθεια.

Σε αυτό το έργο, στην προώθηση αυτής της όμορφης Χριστιανικής μαρτυρίας, δεν είμαι μόνος, Σεβασμιότατε. Βοηθούν όλοι οι ενορίτες, ο καθένας ανάλογα με τις δυνατότητές του. Δεν ξεχωρίζω τους ενορίτες σε περισσότερο ή λιγότερο δραστήριους, άλλωστε είναι ανθρωπίνως ανέφικτο όλοι να κάνουν τα πάντα. Το Σώμα του Χριστού, όπως και το σώμα της ενορίας, αποτελείται από πολλά και διαφορετικά μέλη, το καθένα με ξεχωριστές ιδιότητες, που όλα όμως συνθέτουν την αρμονία του σώματος και συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του.

Γι' αυτό και ευχαριστώ όλους τους ενορίτες, και τον καθέναν προσωπικά. Όλοι σας βοηθάτε την ενορία με τον τρόπο σας και με την παρουσία σας, όλοι σας με έχετε στηρίξει και, παρότι είμαστε λίγοι αριθμητικά οι Καθολικοί σε αυτά τα νησιά, ο καθένας έχει συμβάλλει στο να δίνουμε, ως ενορία, μία υποδειγματική Χριστιανική μαρτυρία προς όλους.

Ένα ευχαριστώ από βάθους καρδίας στον σεβάσμιο π.Δομίνικο Ψάλτη, γένημμα θρέμμα αυτού του νησιού. Για την πολύτιμη στήριξή του και τις σοφές συμβουλές του.

Ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ στους άμεσους συνεργάτες μου στο εκκλησιαστικό συμβούλιο που αποτελείται από τρεις κυρίες, την  κ.Μαίρη, την κ.Άρτα και την κ.Μαργαρίτα, τις οποίες εμπιστεύομαι στην ομαλή λειτουργία της ενορίας.

Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στο αγαπητό ζεύγος του κ.Διαμαντή και της κ.Φράνκας Μπριλή, οι οποίοι τόσα χρόνια είναι άξιοι φύλακες του Ναού αλλά και των άλλων Παρεκκλησίων, και είναι δίπλα μου ό,τι κι αν ζητήσω ή χρειαστώ.

Ευχαριστώ τη δραστήρια κ.Σελέστ, η οποία με αυταπάρνηση είνα πάντα παρούσα, μέσω της Κάριτας, σε κάθε ανάγκη υλική ή ψυχολογική των ενοριτών μας, καθώς και των φυλακισμένων.

Για την πολύ όμορφη διακόσμηση του Ναού ευχαριστώ την κ.Άρτα, η οποία με φαντασία και δημιουργικότητα στολίζει πάντοτε τον Ναό.

Σεβασμιότατε, αυτή η ενορία πέρασε από πολλές περιπέτειες στην μακραίωνη πορεία της. Πέρασε περιόδους ακμής και παρακμής, τελμάτωσης, σχεδόν εξαφάνισης, και ανόδου. Την τελευταία δεκαετία ζει μια πορεία αναγέννησης, μαζί με τις ενορίες Μυτιλήνης και Σάμου. Αυτή η ανακαίνιση και στα τρία νησιά της Επισκοπής Χίου οφείλεται στην διαρκή ποιμαντική σας μέριμνα όλα αυτά τα χρόνια της Αρχιεροσύνης σας.

Με τις δικές σας άοκνες προσπάθειες επισκευάστηκαν οι Ιεροί Ναοί και τα Παρεκκλήσια, δημιουργήθηκαν ευπρεπείς χώροι διαβίωσης για τους ιερείς και τους βοηθούς τους, και τώρα χαίρεστε περιστοιχιζόμενος από δύο άξιους υποδιακόνους, τον κ.Μάριο από τη Σάμο και τον κ.Λεονάρδο από τη Μυτιλήνη, τους οποίους εύχομαι σύντομα να δούμε και διακόνους.

Αυτή η ακριτική και ξεχασμένη Επισκοπή αναγεννήθηκε χάρη σε σας, Σεβασμιότατε. Γι' αυτό και σας ευχαριστούμε! Και σας υποσχόμαστε ότι όσο χτυπάει η καμπάνα του κωδωνοστασίου του Αγίου Νικολάου, θα θυμούνται όλοι ότι εδώ υπάρχει η Καθολική Εκκλησία, ότι αυτή είναι μια ζωντανή ενορία και όχι απομεινάρι ενός ένδοξου ιστορικού παρελθόντος, ότι η ενορία αυτή έχει παρόν και μέλλον, και είναι υπάκουη στον Καθολικό Επίσκοπο, σε σας, δηλαδή, και βοηθάει να φτάσει σε αυτή την περιφέρεια η αποστολική φωνή του Αγίου Πατρός, του Πάπα Ρώμης.

Χρόνια σας πολλά, Σεβασμιότατε! Ad multos annos!

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου