ΕΟΡΤΗ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΣΥΛΛΗΨΕΩΣ ΣΤΗ ΧΙΟ
Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017, εορτή της Αμιάντου Συλλήψεως Παναγίας, πανηγύρισε το φερώνυμο Παρεκκλήσιο του Καθολικού Κοιμητηρίου Χίου στην περιοχή Κοφινάς.
Στις 4 το απόγευμα τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από το Σεβασμιότατο Αποστολικό Τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπή Χίου, Αρχιεπίσκοπο π. Νικόλαο και συλλειτούργησαν μαζί του ο π. Δομίνικος Ψάλτης, Κανονικός του Καθεδρικού Ναού το Αγίου Νικολάου, ο π. Ριχάρδος Ταράσκεβιτς, Γενικός Βικάριος της Καθολικής Επισκοπή Χίου και ο εφημέριος του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολού π. Λέων Κισκίνης.
Ο Σεβασμιότατος μίλησε στους παρόντες ευλαβείς της Παναγίας και είπε μεταξύ άλλων:
Η εορτή που σήμερα τελούμε συνδέεται πολύ όμορφα με την περίοδο του ερχομού. Η Παναγία δεν περιμένει μόνο αυτό τον ιστορικό ερχομό του Ιησού μαζί με όλο το λαό, αλλά τον προετοίμασε και η ίδια αφού είναι η Μητέρα του Μεσσία που περιμένει ο λαός.
Σήμερα η Εκκλησία εορτάζει ένα εξαιρετικό προνόμιο που ο Θεός έκανε για εκείνη και την κατέστησε «Αμιάντως Συλληφθείσα».
Έχουν περάσει 163 χρόνια από την ανακήρυξη του δόγματος της Αμιάντου Συλλήψεως της Θεοτόκου που έκανε ο Πάπας Πίος ο Ένατος στις 8 Δεκεμβρίου του 1854.
Τέσσερα χρόνια αργότερα η Αειπάρθενος Μαρία εμφανίστηκε στην Αγία Βερναδέττη στην σπηλιά της Λούρδης, και αυτοαποκαλέστηκε «Αμίαντος Σύλληψη»".
Όμως πως μπορούμε να καταλάβουμε αυτό το εξαιρετικό δώρο που έκανε ο Θεός στην Μαρία από τη Ναζαρέτ;
Η ανθρωπότητα, στην αρχή της ζωής της έκανε κάτι το τραγικό, χάλασε τη σχέση του με το Θεό. Οι πρώτοι άνθρωποι, παρασυρμένοι από το πονηρό πνεύμα , αρνήθηκαν το Θεό, παρασύρθηκαν στην αμαρτία της ανυπακοής και μαζί παρέσυραν όλους τους απογόνους τους και τότε έχασαν το υπέρτατο αγαθό της φιλίας του Θεού.
Όμως , όπως σε μια οικογένεια , όταν οι γονείς κάνουν μία επιλογή , τα επακόλουθα πέφτουν και πάνω στα παιδιά τους. Έτσι και με την μεγάλη ανθρώπινη οικογένεια, την ανθρωπότητα. Τώρα ο κάθε άνθρωπος γεννιέται με αυτή την κληρονομιά. Όμως ο Θεός , μέσα από την άπειρη και φιλεύσπλαχνη αγάπη του υποσχέθηκε από την αρχή την νίκη του ανθρώπου πάνω στο κακό, γι’ αυτό και στη συνέχεια έστειλε το Σωτήρα, που ήταν ο υιός του θεού και μιας Παρθένου.
Ο Ιησούς με τη θυσία του ελευθέρωσε τους ανθρώπους από την αμαρτία που τους κρατούσε σκλάβους και μακριά από το Θεό και τους επανέφερε στην αγκαλιά του Πατέρα. Αυτό γίνεται για τον κάθε άνθρωπο στο βαθμό που ενώνεται με το Χριστό με την πίστη και τα Μυστήρια.
Και η Παναγία, όπως όλοι οι άνθρωποι, λυτρώθηκε από το Χριστό. Αλλά με ένα μοναδικό τρόπο και ολότελα διαφορετικό και εξαιρετικό. Ελευθερώθηκε από την αμαρτία προληπτικά, απαλλάχτηκε από την ίδια την εμπειρία της αμαρτίας. Η Παναγία δεν τραβήχτηκε έξω από το βούρκο της αμαρτίας, όπως εμείς αλλά εκείνη προφυλάχτηκε από τα να πέσει στο βούρκο. Γι’ αυτό και σε εκείνη λάμπει ακόμη περισσότερο το έργο της χάρης του Θεού.
Η Παναγία είναι η πρώτη λυτρωμένη. Η λύτρωση που πραγματοποίησε για μας ο Χριστός, σε εκείνη ενέργησε πριν έλθει ο Λυτρωτής στον κόσμο. Έχουμε μια μοναδική περίπτωση στην ιστορία, στην οποία ο θάνατος ενός παιδιού καθόρισε τη σωτηρία της μητέρας του πριν ακόμα εκείνη γεννηθεί. Ένα παιδί που προϋπήρξε της μητέρας του, ένα παιδί που το ίδιο διάλεξε τη μητέρα όπως εκείνο θέλησε, και την θέλησε Αμιάντως Συλληφθείσα.
Πριν ακόμη συλληφθεί η Μαρία από τη Μητέρα της, την Αγία Άννα, έγινε από το Θεό αμίαντη, για να μην μπορέσει ποτέ η αμαρτία να την υποτάξει. Αμίαντη σημαίνει ότι είναι απαλλαγμένη από κάθε μόλυσμα αμαρτίας. Η αμαρτία είναι σαν μένα μόλυσμα που μολύνει τον άνθρωπο. Η αμαρτία είναι πάνω από όλα μια άρνηση της σχέσης με το Θεό και με τους ανθρώπους, είναι προδοσία που κάνουμε για το Θεό. Είναι σαν να του γυρίζουμε τις πλάτες και να κλεινόμαστε στον εγωισμό μας. Η αμίαντη είναι εκείνη που ανήκει αποκλειστικά στο Θεό. Δεν είναι απλώς αγία αλλά Παναγία.
Με το Βάπτισμά μας κι εμείς γινόμαστε κατά κάποιο τρόπο αμίαντοι, όπως επίσης και με το Μυστήριο της εξομολόγησης. Σ’ αυτά τα δύο Μυστήρια ο Θεός μας ανανεώνει μας και μας καθιστά όμοιους με την Παναγία