ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΡΩΣΙΑΣ – ΑΓΙΑΣ ΕΔΡΑΣ ΕΡΓΟ ΡΑΤΣΙΓΚΕΡ !

5

ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΡΩΣΙΑΣ – ΑΓΙΑΣ ΕΔΡΑΣ  ΕΡΓΟ ΡΑΤΣΙΓΚΕΡ !

Η τρέχουσα δημοσιογραφία πιστεύει ότι η Αγία Εδρα και το Ορθόδοξο Πατριαρχείο Μόσχας ήρθαν πιο κοντά λόγω του παρόντος Πάπα, με χαρακτηριστικότερη “εικόνα” τη συνάντηση των δύο ηγετών Φραγκίσκου και Κυρίλλου το 2015 στην, ουδέτερη, Αβάνα.
Ο δημοσιογράφος Nico Spuntoni, με ειδικότητα σε θέματα Βατικανού, πιστεύει αντίθετα ότι η προσέγγιση οφείλεται στην πολυετή προσπάθεια του γερμανού θεολόγου υπεύθυνου για τη “Διδασκαλία της Πίστης” Ιωσήφ Ράτσιγκερ, μετέπειτα Πάπα Βενέδικτου 16ου και το αιτιολογεί σε βιβλίο του που μόλις κυκλοφόρησε στην Ιταλία.
Η πολωνική καταγωγή του Πάπα και η προσπάθεια συμπατριωτών του ιερέων να διαδώσουν τον καθολικισμό στην πρώην ΕΣΣΔ , όπως και το θέμα της ελληνοκαθολικής εκκλησίας της Ουκρανίας ήταν οι κατηγορίες του Πατριαρχείου προς τον Ιωάννη – Παύλο Β΄. Ο τότε άμεσος συνεργάτης του Ράτσιγκερ, με βαθεια γνώση της ανατολικής θεολογίας, αποτέλεσε τον άνθρωπο που διατηρούσε ζωντανές τις επαφές των δύο πλευρών. Η άποψη του μετέπειτα Πάπα Βενέδικτου ήταν ότι οι 2 εκκλησίες βασίζονται σε κοινές αξίες ( οι δύο “πνεύμονες” κατά την ορολογία του Βο’ι’τίλα ) και έπρεπε να προασπίζονται μαζί τις χριστιανικές παραδόσεις της Ευρώπης . Εϊναι χαρακτηριστικό ότι επί Βενέδικτου 16ου αποκαταστάθηκαν ( 2009 ) οι διπλωματικές σχέσεις των δύο πλευρών και υπήρχε πλέον αμοιβαία εμπιστοσύνη σε επίπεδο εκκλησιατικών ηγετών. Αυτό και συνεχίζεται.

Πληροφορίες από εφημερίδα “Il Mattino” και φωτογραφία βιβλίου

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 27ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 6 Οκτωβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου