Η προσευχή προς τον Θεό και η αλληλεγγύη με τους φτωχούς και τα βάσανα είναι αδιαχώριστα

5

Η προσευχή προς τον Θεό και η αλληλεγγύη με τους φτωχούς και τα βάσανα είναι αδιαχώριστα

«Η προσευχή προς τον Θεό και η αλληλεγγύη με τους φτωχούς και τα βάσανα είναι αδιαχώριστα» και πρέπει να αναγνωριστεί ότι κάθε άτομο φέρει την εικόνα του Θεού χαραγμένη μέσα του. Αυτά τα λόγια του μηνύματος του Πάπα για την Παγκόσμια Ημέρα των Φτωχών είναι το επίκεντρο του παρέμβαση του Σεβασμιοτάτου Rino Fisichella, προέδρου του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Προώθηση του Νέου Ευαγγελισμού, μεταδόθηκε ζωντανά μέσω μιας κενής αίθουσας τύπου λόγω των περιορισμών που επέβαλε η πανδημία.
Το θέμα της «εικόνας του Θεού» που είναι χαραγμένη στο πρόσωπο των φτωχών είναι εξαιρετικά σημαντικό διότι μας υποχρεώνει να μην μπορούμε να κοιτάμε αλλού όταν θέλουμε να ζήσουμε μια πλήρως χριστιανική ύπαρξη. Υπό αυτήν την έννοια, η μεταφορά του «προσέγγισης» παίρνει τη βαθύτερη αξία της διότι μας αναγκάζει να επιστρέψουμε στα λόγια του Κυρίου που ήθελε να ταυτιστεί με εκείνους που δεν έχουν τις απαραίτητες και ζωντανές συνθήκες κοινωνικής και υπαρξιακής ζωής.

Η φιλανθρωπία της Εκκλησίας
Η Παγκόσμια Ημέρα για τους Φτωχούς θα γιορτάζεται στις 15 Νοεμβρίου 2020 με θέμα “Τείνετε το χέρι σας στους φτωχούς”. Και το μήνυμα του Πάπα, σημειώνει ο Σεβασμιότατος Fisichella, τοποθετείται πλήρως στη στιγμή της κρίσης που βιώνει η ανθρωπότητα λόγω της πανδημίας στην οποία “τα αιτήματα για βοήθεια πιθανότατα θα αυξηθούν περαιτέρω”. “Θα είναι καθήκον μας, επομένως να μη στερήσουμε τους ολοένα και περισσότερους φτωχούς που συναντάμε, από τα σημάδια που συνοδεύουν την ποιμαντική μας δράση, και τα έκτακτα που προβλέπει η Παγκόσμια Ημέρα των Φτωχών και εδώ και αρκετά χρόνια”. Στις ερωτήσεις από δημοσιογράφους, σχετικά με τη δέσμευση της Εκκλησίας, ο Σεβασμιότατος επικεντρώθηκε στο Ταμείο Αλληλεγγύης που ήθελε ο Πάπας για τη Μητρόπολη της Ρώμης, το Ταμείο «ο Ιησούς Θεϊκός εργάτης», ένα σημάδι και μια υπενθύμιση όχι μόνο για τη χριστιανική κοινότητα αλλά επίσης και για τη δράση πολλών εθελοντών, της Caritas και όχι μόνο.

Η επιστήμη να φτάνει σε όλους
Όσον αφορά, λοιπόν, την επιστημονική έρευνα για ένα εμβόλιο, να θυμάστε ότι η έκκληση της Εκκλησίας είναι για το κοινό καλό και ότι ως εκ τούτου η επιστήμη καλείται να μην δώσει απαντήσεις σε μερικά συμφέροντα ή να διευκολύνει μόνο ορισμένες πραγματικότητες ή ορισμένες γεωγραφικές περιοχές. Από αυτήν την άποψη, υπενθυμίζει τι συνέβη πριν από χρόνια με τον ιό του AIDS, όταν σε ορισμένα εργαστήρια βρέθηκαν θεραπείες, οι οποίες στη συνέχεια πωλήθηκαν σε απλησίαστες τιμές, ιδίως στις περιοχές της Αφρικής. Η επιστήμη πρέπει να είναι σε θέση να φτάσει σε όλους, αλλιώς θα ήταν αδικία και θα συγκρουόταν με το θέμα της εικόνας του Θεού που είναι χαραγμένο σε κάθε άτομο.

Τεντωμένα χέρια για ανακούφιση από ταλαιπωρία με καθημερινές χειρονομίες
Κεντρικό θέμα στο μήνυμα του Πάπα, είναι η αναφορά στα τεντωμένα χέρια που συνθέτουν επίσης το λογότυπο της ημέρας, δείχνοντας πώς αυτοί που δίνουν και όσοι λαμβάνουν χρειάζονται ο ένας τον άλλον. Η εικόνα των τεντωμένων χεριών χρησιμοποιήθηκε από τον Πάπα που υπενθύμισε, την εποχή της πανδημίας, τους γιατρούς νοσοκόμους (μες), εθελοντές «τριες), ιερείς. Από την άλλη πλευρά βρίσκονται εκείνα τα “χέρια στις τσέπες” που δεν αφήνουν τον εαυτό τους να κινούνται από τη φτώχεια, παρατήρησε ο Monsignor Fisichella: εκείνα τα χέρια που ουσιαστικά συγκεντρώνουν χρήματα, εις βάρος άλλων για να ζήσουν μια εφήμερη και σπάταλη ζωή. Οι «σκληρές λέξεις» σημειώνει ο Ιεράρχης, ο οποίος επισημαίνει «πόση έλλειψη κοινωνικής ευθύνης εξακολουθεί να υπάρχει στο σημερινό κόσμο με συνέπεια να αυξάνονται πραγματικά και δραματικά οι τσέπες της φτώχειας». Αλλά ευτυχώς αυτή η τελευταία λίστα είναι μικρότερη, μαρτυρώντας ότι “το καλό είναι πάντα πολύ ανώτερο από την απληστία μερικών”. Το τεντωμένο χέρι είναι επομένως μια πρόσκληση για την ανακούφιση των δεινών όσων ζουν με δυσφορία στις χειρονομίες της καθημερινής ζωής.
Ο Πάπας Φραγκίσκος δεν φοβάται να αναγνωρίσει αυτούς τους ανθρώπους ως αληθινούς αγίους, «εκείνους της διπλανής πόρτας», οι οποίοι με απλότητα, χωρίς θόρυβο και δημοσιότητα προσφέρουν την πραγματική μαρτυρία της χριστιανικής αγάπης. Η μαζική παρουσία πολλών προσώπων των φτωχών απαιτεί οι Χριστιανοί πρέπει να είναι πάντα στην πρώτη γραμμή και να αισθάνονται την ανάγκη να γνωρίζουν ότι κάτι τους λείπει, όταν ένας φτωχός παρουσιάζεται μπροστά τους. “Δεν μπορούμε να αισθανθούμε” εν τάξει “όταν προσπερνάμε ένα μέλος της ανθρώπινης οικογένειας και μένει πίσω γενόμενο σκιά.”
Ένα μήνυμα που είναι επίσης μια πρόσκληση για “απομάκρυνση της αδιαφορίας, και συχνά της αίσθησης της ενόχλησης προς τους φτωχούς”, να παραμείνει ανήσυχος μέχρι να ανακαλυφθεί ο Θεός στο πρόσωπο των φτωχών.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ μνήμη της Αγίας Ανθούσας

Κόρη του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Ε’ του Κοπρώνυμου γεννήθηκε γύρω στο 750 στην Κωνσταντινούπολη. Ο Κοπρώνυμος με την πολιτική του ενδυνάμωσε κατά πολύ την αυτοκρατορία, ήρθε

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 17 Απριλίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024     Κατήχηση. Τα πάθη και οι αρετές. 15. Η εγκράτεια Αγαπητοί αδελφοί

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ 17 Απριλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου