ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΠΑΠΑΣ

4

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΠΑΠΑΣ

Ο « Επόμενος Πάπας» είναι η τελευταία δημοσιογραφική προσπάθεια του Έντουαρντ Πεντίν, ανταποκριτή του National Catholic Register. Το Conclave δεν είναι ορατό, αλλά ορισμένοι καθολικοί κύκλοι αποφάσισαν να συλλογιστούν προοπτικά. Επίσης επειδή, μετά τον Βενέδικτο XVI, δεν λέγεται ότι πρέπει να περιμένουμε τον θάνατο ενός ποντίφικα για να εκλεγεί ο διάδοχος. Ο Πάπας Φραγκίσκος μπορούσε να αποφασίσει να γίνει «ομότιμος». Το Bergoglio φαίνεται να έχει εκτιμήσει την καινοτομία που εισήγαγε ο Ratzinger, αυτή του ομότιμου ποντίφικα. Εν ολίγοις, η άσκηση του Πεντίν είναι κάτι παραπάνω από νόμιμη και, από την άποψη του συγγραφέα του βιβλίου που θα πρέπει να εκδοθεί στην Ιταλία μετά το καλοκαίρι, είναι επίσης χρήσιμη για τους καρδινάλιους.
Κύριε Pentin, γιατί ένα βιβλίο για τον διάδοχο του Bergoglio;
Σε ένα conclave, συνήθως, δεν είναι μόνο το κοινό που έχει λίγη ή καθόλου γνώση για τον μελλοντικό Πάπα, ίσως, εκπληκτικά, ούτε οι καρδινάλιοι που τον ψηφίζουν. Στο τελευταίο συνέδριο του 2013, ένας καρδινάλιος δήλωσε αξιομνημόνευτα ότι είχε βρει τις περίεργες πληροφορίες και άλλοι παραπονέθηκαν για την έλλειψη πληροφοριών σχετικά με το ποιος ψήφισε. Αυτό το πρόβλημα έγινε πιο έντονο από τότε που ο Πάπας Φραγκίσκος έπαψε να διεξάγει προ-συνελεύσεις του Κολλεγίου Καρδιναλίων. Η εκδήλωση ήταν παραδοσιακά μια καλή ευκαιρία για τους καρδιναλίους να συναντηθούν και να γνωριστούν μεταξύ τους. Έτσι, αυτό το βιβλίο στοχεύει κυρίως στον εξοπλισμό των καρδιναλίων και των πιστών γενικά με λεπτομερή γνώση ορισμένων καρδιναλίων τους οποίους πιστεύουμε ότι θα μπορούσαν να εκλεγούν Πάπας.
Το βιβλίο ασχολείται με 19 προφίλ: είναι σωστή αυτή η δήλωση; Γιατί αυτά τα 19;
Ναι, το βιβλίο περιέχει 19 κατάλληλα προφίλ. Τους επιλέξαμε γιατί πιστεύουμε ότι έχουν την καλύτερη πιθανότητα να εκλεγούν Πάπας, δεδομένου του ιστορικού τους, της φήμης τους και της κατάταξής τους στην Εκκλησία, ακόμα κι αν, φυσικά, όπως λέει το παλιό Ρωμαϊκό ρητό, “όποιος μπαίνει ως Πάπας στο Κογκλάβιο, βγαίνει Καρδινάλιος. ” Ή όπως είπε ένας φίλος, ελπίζουμε ότι ο επόμενος Πάπας δεν θα είναι 20 – αυτός που δεν έχουμε συμπεριλάβει!
Μπορείτε να μας πείτε μερικά ονόματα των “υποψηφίων”; Και επίσης το “γιατί”;
Έχουμε συνθέσει το προφίλ μιας σειράς υποψηφίων τόσο από το “αριστερό” όσο και από το “δεξί” εκκλησιαστικό, έτσι από τη μία έχουμε τον Αμερικανό καρδινάλιο Raymond Burke και τον καρδινάλιο της Γουινέας Robert Sarah – και οι δύο θεωρούνται συντηρητικοί και ορθόδοξοι, και από την άλλη έχουμε το Φιλιππινέζο Καρδινάλιο Λουίς Τάγκλε και ο Ιταλός Καρδινάλιος Πιέτρο Παραλόν, θεωρούνται περισσότερο σαν την αριστερή ή κεντρική αριστερή πτέρυγα της Εκκλησίας.
Σας δίνω μερικά ονόματα: Tagle, Sarah, Parolin. Ορισμένες προβλέψεις για το μέλλον του Βατικανού περιστρέφονται γύρω από αυτά τα τρία ονόματα. Συμφωνείς?
Σε προσωπικό επίπεδο, ναι, ακόμη και αν το βιβλίο δεν παρουσιάζει κατάταξη και δεν προβλέπει ποια από τους 19 ποιος θα μπορούσε να εκλεγεί. Με αυτόν τον τρόπο, διαφέρει από τις συνηθισμένες δημοσιογραφικές προβλέψεις και αντίθετα προσπαθεί απλώς να δώσει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία στους αναγνώστες για να τους επιτρέψει να αποφασίσουν ποιος πρέπει να εκλεγεί.
Τι πιστεύετε για τον Cardinal Zuppi; Θα μπορούσε ο παπισμός να επιστρέψει στη Ρώμη;
Νομίζω ότι θα μπορούσε να είναι ένας ισχυρός διεκδικητής, σίγουρα στα επόμενα χρόνια, αλλά μόνο εάν το Κολλέγιο των Καρδιναλίων θέλει ένα πιστοποιητικό παρόμοιο με αυτό του Πάπα Φραγκίσκου. Δεν είμαι τόσο σίγουρος σε αυτό το στάδιο που το θέλουν.
Πιστεύετε ότι ο Φραγκίσκος θα μπορούσε να παραιτηθεί; Να είναι ο Bergoglio Ο νέος «επίτιμος Πάπας»;
Είναι σίγουρα πιθανό να υποχωρήσει και υπάρχουν πολλές θεωρίες εκεί έξω. Το ένα είναι ότι ο Φραγκίσκος θα μπορούσε να παραιτηθεί, ίσως τον Ιούλιο, αλλά περιμένει να πεθάνει πρώτα ο Βενέδικτος. Ο Μπέργκογλιο θα προσπαθούσε λοιπόν να αναλάβει έναν προνομιούχο διάδοχο, και πολλοί πιστεύουν ότι αυτό το άτομο είναι ο Καρδινάλιος Τάγκλ. Άλλοι πιστεύουν ότι είναι πολύ απίθανο ο Φραγκίσκος να παραιτηθεί, ειδικά επειδή έχει σαφώς ένα σχέδιο να μεταρρυθμίσει την Εκκλησία σύμφωνα με το προσωπικό του όραμα.
Ποιος είχε την ιδέα για αυτού του βιβλίου; Με τα χρόνια, πολλοί έχουν επιτεθεί στην υπόθεση ότι κάποιος θα μπορούσε να “χαρτογραφήσει” τους καρδιναλίους …
Η ιδέα έγινε πραγματικά κοινή: Πιστεύω ότι αυτό το βιβλίο είναι ένα από τα τρία παρόμοια, αν και όχι πανομοιότυπα, έργα που στοχεύουν στην παροχή στους πιστούς πλήρη γνώση των βασικών υποψηφίων που θα μπορούσαν να εκλεγούν Πάπας. Αυτό το συγκεκριμένο έργο γεννήθηκε με μια μικρή ομάδα πιστών που θέλουν να παραμείνουν ανώνυμοι. Δεν το βλέπουμε προβληματικό ή αντίθετο με την παράδοση της Εκκλησίας. Αντιθέτως, όπως εξηγώ στο βιβλίο, τουλάχιστον μέχρι το 1550, τις ημέρες που προηγούνται ενός κογκλαβίου, δημοσιεύθηκαν στη Ρώμη δημόσιες προκηρύξεις και φυλλάδια, πρόδρομοι της εφημερίδας, με λίστες υποψηφίων. Αλλά αυτές ήταν συχνά γεμάτες φήμες, οπότε το έργο της σύνταξης αξιόπιστων και αξιόπιστων βιογραφιών των καρδιναλίων αφέθηκε στους διπλωμάτες και άλλους αξιόπιστους γραμματείς. Αυτό το βιβλίο στοχεύει να ακολουθήσει αυτήν την τελευταία παράδοση.
Από τη σκοπιά του κονκλαβίου είναι ήδη δυνατό να πούμε ότι υπάρχει “πλειοψηφία του Bergogliο”;
Ακολουθώντας τους αριθμούς, ο Πάπας Φραγκίσκος έχει πλέον επιλέξει την πλειοψηφία των καρδιναλίων εκλογέων – 67 από τους 128 στο τέλος του 2019. Αλλά δεν είναι γεγονός ότι όλοι θα ψηφίσουν τον αγαπημένο διάδοχο του Φραγκίσκου, και ένα άλλο ρωμαϊκό ρητό είναι χρήσιμο εδώ: ” Ένας παχύς Πάπας ακολουθεί ένα λεπτό “- με άλλα λόγια, είναι πολύ πιθανό ότι ένας πολύ διαφορετικός Πάπας να ακολουθήσει τον Φραγκίσκο, που έρχεται σε αντίθεση με τον προκάτοχό του ως προς τον” συντηρητικό “ενός” προοδευτικού “.
Εάν έπρεπε να αναφέρετε δύο ονόματα, ένα για το συντηρητικό μέρος της Εκκλησίας και ένα για το προοδευτικό μέρος, τι θα κάνατε; Ouellet και Maradiaga;
Θα έλεγα ότι για το συντηρητικό μέρος, τον Καρδινάλιο Σάρα και για τον προοδευτικό, τον Καρδινάλιο Τάγκλ, αν και είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι πιθανότατα δεν φαίνονται καθαρά οι διαχωρισμοί. Το Cardinal Tagle, για παράδειγμα, δεν του αρέσουν τέτοιες ετικέτες.
Στις προθέσεις σας, ποιος πρέπει να διαβάσει το βιβλίο σας;
Αυτό το βιβλίο είναι για όσους ενδιαφέρονται για το ποιος θα μπορούσε να είναι ο επόμενος Πάπας, ξεκινώντας προφανώς από τους εκλογείς του Κολλεγίου Καρδιναλίων, αλλά επεκτάθηκε σε όλους τους πιστούς. Ακόμα κι αν δεν έχει προγραμματιστεί ψηφοφορία, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιος θα μπορούσε να οδηγήσει τους Καθολικούς του κόσμου πάνω από ένα δισεκατομμύριο και επομένως ποιος να προσευχηθεί. Για τους Ιταλούς αναγνώστες, σκοπεύουμε να μεταφράσουμε το βιβλίο στα Ιταλικά αργότερα φέτος.

Πηγή: https://it.insideover.com

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

10 Δεκεμβρίου μνήμη της Παναγίας του Λορέτο

  Το προσκύνημα της Παναγίας του Λορέτο κτίστηκε στον τόπο όπου σύμφωνα με την παράδοση τοποθετήθηκε η κατοικία της Παναγίας που είχε μεταφερθεί με θαυματουργό

2η Κυριακή της Παρουσίας (Β)

2η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ησ 30,19,30                         Λαέ της Σιών, ιδού, ο Κύριος έρχεται να σώσει τους λαούς. Ο Κύριος

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου