«Προσευχηθείτε και για εκείνους που δεν σας αγαπούν»

«Προσευχηθείτε και για εκείνους που δεν σας αγαπούν»


Ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφτηκε το απόγευμα της Κυριακής, 19 Φεβρουαρίου 2017, μια ενορία στα ανατολικά προάστια της Ρώμης, στην περιοχή της Castelverde, αφιερωμένη στην Santa Josefa del Cuore di Gesù. Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη σε ρωμαϊκή ενορία μετά το τέλος του Ιωβηλαίου της Ευσπλαχνίας και της δέκατης τρίτης από την αρχή της παποσύνης του.

Ο Άγιος Πατέρας έφτασε λίγο μετά τις 15.30, τον υποδέχθηκε στην είσοδο της εκκλησίας ο καρδινάλιος Agostino Vallini, Αρχιερατικός επίτροπος Ρώμης, και ο ιερέας της ενορίας, δον Francesco Rondinelli.

Ο Φραγκίσκος χαιρέτισε τα άτομα που ήταν πίσω από τις περιφράξεις, έσφιξε χέρια, ευλόγησε μικρά παιδιά και ηλικιωμένους και επέτρεψε και σε μερικούς παρόντες να βγάλουν «selfie» μαζί του.

Στη συνέχεια μετακινήθηκε προς την αίθουσα της ενορίας όπου συναντήθηκε με την ομάδα των νέων. Χαιρέτησε τους νεόνυμφους, τα ζευγάρια που έχουν βαπτίσει τα παιδιά τους κατά τους τελευταίους μήνες, καθώς και τις οικογένειες των ασθενών και των ηλικιωμένων και εκείνων που επικουρούνται από την ενοριακή Caritas, της οποίας οι εργαζόμενοι και οι εθελοντές μπόρεσαν να ανταλλάξουν λίγα λόγια με τον Πάπα. Ο Άγιος Πατέρας επίσης, εξομολόγησε μερικούς ενορίτες.

Ο Πάπας στη συνέχεια τέλεσε τη Θεία Λειτουργία. Κατά την ομιλία, λαμβάνοντας ερέθισμα από το Ευαγγέλιο της ημέρας, υπενθύμισε ότι είναι σημαντικό να γυρίζουμε και το άλλο μάγουλο. Η επιθυμία για εκδίκηση – δήλωσε – «δεν είναι χριστιανική». Όπως δεν είναι χριστιανικό να λέμε «θα μου το πληρώσεις».

“ «Και – πρόσθεσε – “να είστε άγιοι όπως ο Θεός είναι άγιος”, “να είστε τέλειοι όπως τέλειος είναι ο Πατέρας σας”, ο οποίος κάνει να ανατέλλει ο ήλιος του και για τους κακούς και για τους καλούς και στέλνει βροχή πάνω στους δίκαιους και στους άδικους».

Ο Bergoglio στη συνέχεια υπενθύμισε ότι πρέπει να συγχωρούμε, αυτός – παρατήρησε – είναι «ο τρόπος της αγιότητας» και απομακρύνει τους «πολέμους». «Αν όλοι οι άντρες και οι γυναίκες του κόσμου το μάθουν αυτό, δε θα υπάρχουν πόλεμοι», σημείωσε.

Δείχνοντας την καρδιά, είπε ότι «ο πόλεμος ξεκινά από εδώ», από  «την επιθυμία για εκδίκηση», η οποία «καταστρέφει τις οικογένειες».

Θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί έκπληκτος, πρόσθεσε, αν ο Ιησούς μας διδάσκει να αγαπάμε τους εχθρούς μας. «Ναι – απάντησε ο Πάπας – και  να προσευχόμαστε για εκείνους που κάνουν κακό, ώστε να αλλάξουν ζωή, ώστε ο Κύριος να τους συγχωρέσει».

 «Αυτό είναι το μεγαλείο του Θεού που τα συγχωρεί όλα»,  συνέχισε. Είναι συνεπώς απαραίτητο – σχολίασε – «να προσευχόμαστε για τους εχθρούς μας, να προσευχόμαστε για τους ανθρώπους που δεν μας αγαπούν». Και έκλεισε την ομιλία του προσκαλώντας όλους μας να κάνουμε «καθημερινά μια προσευχή», με αυτό τον τρόπο «θα προχωρήσουμε σε αυτή την πορεία της αγιότητας και της τελειότητας».

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Βασίλισσα του Ουρανού, 28 Μαΐου 2023

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΚυριακή 28 Μαΐου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα, Πανήγυρη της Πεντηκοστής, το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου