ΠΡΟΣΕΥΧΗ-ΝΗΣΤΕΙΑ-ΑΓΑΘΟΕΡΓΙΑ

ΠΡΟΣΕΥΧΗ-ΝΗΣΤΕΙΑ-ΑΓΑΘΟΕΡΓΙΑ

Η περίοδος της Τεσσαρακοστής χαρακτηρίζεται ως καιρός προσευχής, νηστείας και αγαθοεργίας. Είναι κάτι το οποίο όλοι γνωρίζουμε. Εκείνο που ίσως πρέπει να μάθουμε είναι το πώς πρέπει να προσευχόμαστε, να νηστεύουμε και να κάνουμε αγαθοεργία.

Και οι τρεις αυτές υποδείξεις που μας κάνει ο Κύριος μέσω της Εκκλησίας για την περίοδο αυτή συχνά παρερμηνεύονται ή παρεξηγούνται με αποτέλεσμα να δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις. Αν κατά την περίοδο αυτή ο Κύριος μας καλούσε απλώς να αυξήσουμε την προσευχή, την υλική νηστεία και την εγκράτεια, τότε θα ήταν μία εύκολη και απλή υπόθεση και όλοι στο τέλος αυτής της περιόδου θα μπορούσαμε να είμαστε ικανοποιημένοι, ότι κάναμε αυτό που ο Κύριος μας ζήτησε. Όμως ο Κύριος μας ζητά πολύ περισσότερο, μας λέει: «μετανοείτε και πιστεύετε στο ευαγγέλιο».

Στο Πάσχα του Κυρίου αλλά και το δικό μας Πάσχα, μόνο η μετάνοια και η μεταστροφή μας οδηγεί. Μπορούμε την περίοδο της Τεσσαρακοστής να πολλαπλασιάσουμε τις προσευχές μας, να μειώσουμε και να επιλέξουμε την διατροφή μας, αν δεν προσπαθήσουμε να διώξουμε τον εγωισμό μας, και να θέσουμε οδηγό μας στην πορεία προς τη σωτηρία τον ίδιο το Χριστό, ματαιοπονούμε. Ακόμα κι αν καθόλου κρέας δεν φάμε όλη τη Τεσσαρακοστή, ή λάδι και γαλακτερά ολοκληρωτικά στερηθούμε, δεν θα έχουμε πετύχει τίποτε για την πνευματική μας ζωή. Το μόνο που ίσως πετύχουμε θα είναι να μειώσουμε τη χοληστερίνη τα τριγλυκερίδια για την σωματική μας υγεία.

Τι προτείνω λοιπόν να μην κάνουμε εγκράτεια και νηστεία; Όχι βέβαια! Προτείνω απλώς να μην περιοριστούμε σ’ αυτού του είδους νηστεία και εγκράτεια. Έχουμε άλλα είδη που μπορούμε να νηστέψουμε που αληθινά μας κοστίζουν και χρειάζεται συνεχής προσπάθεια αλλά προπάντων η χάρη του Θεού. Πρέπει να προσπαθήσουμε να νηστέψουμε από τις κακές μας συνήθειες, τους εγωισμούς μας, τις άδικες και αυστηρές κρίσεις μας για τους άλλους, τα κουτσομπολιά, τις ζήλιες μας, γενικά την αμαρτία μας. Να προχωρήσουμε σε μια αληθινή μετάνοια με σκοπό να φθάσουμε στη μεταστροφή!

Μεταστροφή δεν απλώς να κάνουμε μια μικρή διόρθωση της πορείας μας, αλλά μια ριζική και άνευ όρων αλλαγή. Μεταστροφή σημαίνει να πάμε ενάντια στο ρεύμα του κόσμου. Στο ρεύμα που δημιουργεί η τυπική και επιφανειακή χριστιανική ζωή, η λαϊκή θρησκευτικότητα. Η πίστη στο Θεό όταν δεν βιώνεται με το Χριστό και την Εκκλησία του δεν είναι πίστη. Όταν μετατρέπουμε την πίστη μας σε ατομική υπόθεση και όχι κοινοτική και εκκλησιαστική υπόθεση, υπόθεση δηλαδή του λαού του Θεού. Όταν ερμηνεύουμε το Νόμο και το Λόγο του Θεού χωρίς την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος. Όταν ζούμε με απατηλές συμπεριφορές που μας παρασύρουν, μας παραπλανούν και μας φυλακίζουν σε μια μετριοπαθή ηθική.

Στην περίοδο της Τεσσαρακοστής οφείλουμε να βάλουμε ψηλά τον πήχη της πνευματικής μας ζωής, να φθάσει ο πήχης στο επίπεδο του Ευαγγελίου. Ενός Ευαγγελίου που δεν είναι απλά ένα βιβλίο, αλλά ένα ζωντανό πρόσωπο. Είναι ο ίδιος ο ενσαρκωμένος Λόγος του Θεού, ο απεσταλμένος από αγάπη προς το λαό του, ο Ιησούς Χριστός. Εκείνος είναι η οδός που καλούμαστε να ακούσομε σε όλη τη ζωή μας, διότι είναι «το φως του κόσμου που φωτίζει κάθε άνθρωπο που έρχεται στον κόσμο». Ας αφήσουμε λοιπόν τον εαυτό μας να φωτιστεί από το άπλετο φως του. Από αυτό το φως που ποτέ δεν σβήνει ας φωτιστούν τα βήματά μας, για να οδηγηθούμε εκεί που ο ίδιος θέλει να μας οδηγήσει, ως καλός Ποιμένας στη μία ποίμνη και ως καλός Πατέρας στο πατρικό μας σπίτι.

Το «μετανοείτε και πιστεύετε στο Ευαγγέλιο» δεν αφορά μία μόνο στιγμή ή κάποιες στιγμές της ζωής μας, αλλά πρέπει να συνοδεύει τα βήματά όλης της ζωής μας, για να μας ανανεώνει συνεχώς. Κάθε μέρα, κάθε στιγμή είναι καιρός κατάλληλος, καιρός χάρης. Σε κάθε στιγμή μας υπενθυμίζει, ότι πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στον Ιησού και να προσπαθούμε να παραμένουμε ενωμένοι μαζί Του. Ενωμένοι και όταν υπάρχουν δυσκολίες, πνευματική κόπωση, ακόμη και οι πτώσεις! Ακόμη και στις στιγμές που έχουμε τον πειρασμό να εγκαταλείψουμε το δύσκολο δρόμο του Χριστού και ν’ ακολουθήσουμε το δικό μας δρόμο. Να κλειστούμε στον εαυτό μας, στη μοναξιά μας, στην απομόνωσή μας από την Εκκλησία και το λαό του Θεού, ακολουθώντας ένα δικό μας δρόμο.

Ας αναζητήσουμε λοιπόν, με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, αυτό που ο Κύριος ζητά από μας, τη συγκεκριμένη αυτή στιγμή, την Τεσσαρακοστή του 2018. Ας πάρουμε την απόφαση να ολοκληρώσουμε την περίοδο της αγίας Τεσσαρακοστής με μια ειλικρινή εξομολόγηση ζητώντας από τον Κύριο το έλος και τη χάρη του για να συνεχίσουμε την πορεία μας προς την αληθινή ευτυχία που μας εξασφαλίζει ο Αναστημένος Χριστός.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου