Ο Ιησούς ποτέ δεν μας αφήνει μόνους στις δοκιμασίες.

Στην ενορία της Ρώμης του San Gelasioa Ponte Mammolo, μετά από τις συναντήσεις στις ενοριακές αίθουσες, ο Πάπας Φραγκίσκος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ενοριακό Ναό που ήταν κατάμεστος από ενορίτες. Στην ομιλία του επανέλαβε: στις δοκιμασίες να ενθυμούμαστε τον Ιησού και σε όλη μας τη ζωή να ακούμε το Λόγο Του.

Τη Θεία Λειτουργία εμψύχωσε η ενοριακή χορωδία και ένας ηλικιωμένος τυφλός ανάγγειλε το δεύτερο βιβλικό ανάγνωσμα από ένα κείμενο σε ανάγλυφη γραφή τυφλών). Στους πάγκους της Εκκλησίας βρισκόντουσαν και μερικοί αποφυλακισμένοι και μερικοί επίσης με προσωρινή άδεια. Ο Πάπας Φραγκίσκος μίλησε χωρίς χαρτιά, ξεκινώντας από το Ευαγγέλιο της ημέρας (Δεύτερη Κυριακή της Τεσσαρακοστής για τη Δύση), που αναφερόταν στη Μεταμόρφωση του Ιησού.

Η οδός του Ιησούς είναι διαφορετική

“Ο Ιησούς έδειξε στους μαθητές του πώς είναι ο Ουρανός: ένδοξος, φωτεινός, θριαμβευτικός, νικητής. Και αυτό το έκανε για να τους προετοιμάσει να ανεχθούν το Πάθος, το σκάνδαλο του Σταυρού, διότι εκείνοι δεν μπορούσαν να καταλάβουν ότι ο Ιησούς επρόκειτο να πεθάνει ως ένας κακούργος. Εκείνοι νόμιζαν ότι ο Ιησούς θα είναι ένας ελευθερωτής, αλλά όπως είναι οι γήινοι ελευθερωτές, αυτοί που νικούν στη μάχη, αυτοί που είναι πάντα θριαμβευτές. ¨όμως η οδός του Ιησού είναι διαφορετική: Ο Ιησούς θριαμβεύει με την ταπείνωση, την ταπείνωση του Σταυρού”.

Στις δοκιμασίες ο Ιησούς είναι μαζί μας

Όμως μετά το Σταυρό – βεβαιώνει ο Ποντίφικας – ο Ιησούς δείχνει το ένδοξο μέλλον, και μας δείχνει τι μας περιμένει.

“Αυτό είναι το Μήνυμα: Ο Ιησούς πάντα μας προετοιμάζει. Μας δίνει τη δύναμη να προχωρήσουμε στις στιγμές των δοκιμασιών και να τις νικήσουμε με τη δική του δύναμη. Ο Ιησούς δεν μας αφήνει μόνους στις δοκιμασίες της ζωής: πάντα μας προετοιμάζει, μας βοηθά, όπως προετοίμασε τους μαθητές του αποκαλύπτοντάς τους τη δόξα του. Και έτσι εκείνοι μετά θυμόντουσαν αυτό που είδαν υπέφεραν το βάρος της ταπείνωσης. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που μας διδάσκει η Εκκλησία: Ο Ιησούς μας προετοιμάζει πάντοτε για τις δοκιμασίες και είναι μαζί μας σ’ αυτές, ποτέ δεν μας αφήνει μόνους. Ποτέ”.

Ενθυμούμαι και ακούω το Λόγο

Το ενθύμιο του Ιησού αλλά και η ακρόαση του Λόγου, είναι αυτό που το μήνυμα που ο Θεός Πατέρας μας παραγγέλνει: « Αυτός είναι ο Υιός μου ο αγαπητός, αυτόν να ακούτε”. Η οδός της ακοής του Λόγου είναι μια οδός σίγουρη, είναι ο σταθμός κατά τη διαδρομή για να διερωτηθούμε στις στιγμές των δυσκολιών: «τι θέλει να μου πει σήμερα ο Ιησούς;” και να θυμηθούμε τα λόγια της Παναγίας στο θαύμα της Κανά: «κάνετε ότι σας πει».

Δεν υπάρχει στιγμή στη ζωή μας που να μπορεί να βιωθεί πλήρως αν δεν ακούμε τον Ιησού. Στις όμορφες στιγμές, να σταματούμε και να ακούμε τον Ιησού, στις κακές στιγμές, να σταματούμε επίσης και να ακούσομε τον Ιησού. Αυτή είναιη σωστή οδός. Εκείνοςθαμαςπειτιπρέπεινακάνουμε. Πάντοτε. Και προχωρούμε σ’ αυτή την Τεσσαρακοστή με αυτά τα δύο: Στις δοκιμασίες να ενθυμούμαστε τη δόξα του Ιησού , δηλαδή αυτό που μας περιμένει. Και στη διάρκεια της ζωής μας να ακούμε τι μας λέει ο Ιησούς. Στο Ευαγγέλιο και στη λατρεία: πάντα Εκείνος μας μιλά, μας μιλά στην καρδιά”.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου