“Πολλοί ψευδομεσσίες σήμερα, αλλά ο Θεός ποτέ δεν θα μας εγκαταλείψει”

“Πολλοί ψευδομεσσίες σήμερα, αλλά ο Θεός ποτέ δεν θα μας εγκαταλείψει”

Όταν ο Ιησούς μίλησε για την καταστροφή του Ναού (Λουκ. 21,5-19), αναμφισβήτητα πρόφερε λόγους, που είχαν «αποτέλεσμα»  για τους μαθητές του. “Εκείνος όμως  δεν ήθελε να προσβάλλει το ναό, αλλά να δώσει να καταλάβουν, σε εκείνους και σε μας σήμερα, ότι όλες οι ανθρώπινες κατασκευές,  ακόμη και οι πιο ιερές, είναι προσωρινές  και δεν πρέπει σ’ αυτές να επιθέτουμε  τη σιγουριά μας”. Αυτό είπε ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά την Κυριακάτικη προσευχή στην πλατεία, μετά  τη Θεία Λειτουργία που τέλεσε στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου για το Ιωβηλαίο των  εγκαταλειμμένων προσώπων.

Ο Ποντίφικας ήθελε να μας προφυλάξει από τόσες “απατηλές σιγουριές” που  “νομίζαμε ότι, στη ζωή μας ήταν οριστικές  και μετά αποδείχτηκαν εφήμερες”, εκεί που από αντίδραση, πολλές φορές , πολλά  “προβλήματα μας φαινόταν χωρίς διέξοδο και έπειτα όμως ξεπεράστηκαν”.

Το Ευαγγέλιο της τριακοστής τρίτης Κυριακής  σταματά “σε όσους στηρίζονται  πάνω στις ανθρώπινες σιγουριές” και πάνω στην κριτική  του Ιησού για τους “ψευδομεσσίες”,  που και σήμερα είναι  διάσπαρτοι , και μας προτρέπει  “να μην τρομοκρατηθούμε και να μην αποπροσανατολιστούμε εξ αιτίας των πολέμων, των εξεγέρσεων, των καταστροφών,  διότι όλα αυτά  αποτελούν φαινόμενα της πραγματικότητας αυτού του κόσμου”.

Ταυτόχρονα, παρατήρησε ο Άγιος Πατέρας, ότι η ιστορία της Εκκλησίας  είναι πλούσια  από παραδείγματα  ατόμων  που υπέστησαν  διωγμούς και φοβερά βάσανα με ηρεμία, διότι έθεσαν την εμπιστοσύνη τους  στα χέρια του Θεού”. Όλα αυτά μας δίνουν τη σιγουριά ότι  “ο  Θεός είναι ένας πιστός Πατέρας” και “ποτέ δεν θα μας εγκαταλείψει ”, δίνοντάς μας την ελπίδα και τη δύναμη  “να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο κόσμο, παρά τις όποιες δυσκολίες  και τα θλιβερά γεγονότα  που σημαδεύουν  την ατομική μας ύπαρξη αλλά και του συνόλου”.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου