«Είσαι η χαρά μας, είσαι η ελπίδα μας Παρθένε Μαρία» – Πανηγυρικός εορτασμός Παναγίας της Ελπίδας

Πηγή : http://episkopisyrou.gr/ise-i-chara-mas-ise-i-elpida-mas-parthene-maria/

Την Παναγία της Ελπίδος, τίμησε η τοπική μας Εκκλησία το απόγευμα της Κυριακής στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγ.Γεωργίου στην Άνω Σύρο, με τη συμμετοχή πλήθους πιστών που ανηφόρησαν το λόφο για να προσευχηθούν στην Ουράνια Μητέρα μας.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Σεβ/τατος Επίσκοπός μας π.Πέτρος Στεφάνου, συλλειτούργησαν μαζί του ο Σεβ/τατος Επίσκοπος πρώην Σύρου π. Φραγκίσκος Παπαμανώλης,  ιερείς της τοπικής μας Εκκλησίας αλλά και ο π.Γιώργος Παλαμάρης εφημέριος στη Νάξο, ο οποίος συμμετείχε μαζί με καθολικούς πιστούς από τη Νάξο και την Πάρο  πραγματοποιώντας προσκυνηματικό ταξίδι προς τιμήν της Παναγίας της Ελπίδας.

Στο κήρυγμά  του προς τους πιστούς ο Σεβ/τατος Επίσκοπός μας π.Πέτρος αναφέρθηκε στην Παναγία της Ελπίδας λέγοντας:

«Πέρασαν 161 χρόνια από τότε που οι πρόγονοί μας, αναγνωρίζοντας τη σωτήρια επέμβαση και βοήθειά της στις δύσκολες στιγμές τους, την τίμησαν με τον τίτλο «Παναγία (Μητέρα) της (Αγίας) Ελπίδας» και αποφάσισαν να αφιερώσουν τη 2η Κυριακή του Νοεμβρίου κάθε έτους στη χάρη της. Εμείς, σήμερα, πιστοί σε αυτή την απόφαση, την εορτάζουμε με λαμπρότητα και η λιτανεία τής θαυματουργής εικόνας της, που την απεικονίζει να κρατά το Σωτήρα και Λυτρωτή μας, είναι για μας ένα χρέος για την προστασία που μας πρόσφερε και μια δέσμευση για να θυμούνται οι γενιές τη σωτήρια επέμβασή της.

Στο γάμο της ‘’Κανά‘’ η Παναγία, η Μητέρα Του, ήταν κοντά του, προσεκτική σε ό,τι συνέβαινε γύρω της, έχοντας την έγνοια να κυλήσουν όλα ομαλά για να χαρούν όλοι οι καλεσμένοι τη γιορτή των νεονύμφων. Και τότε, στη μέση της γιορτής, το κρασί – συστατικό στοιχείο της γιορτής και της χαράς – τελειώνει.

Το κρασί, λοιπόν, είναι το ‘’σύμβολο‘’ στο σημερινό Ευαγγέλιο. Αλήθεια!! σε πόσα σπιτικά στις ημέρες μας δεν έχει τελειώσει αυτό «το κρασί»!!! και μιλώ συμβολικά….

 Πόσοι έφηβοι στις μέρες μας δεν διαπιστώνουν ότι από καιρό στο σπίτι τους δεν υπάρχει πια αυτό το «κρασί», λείπει δηλαδή η χαρά, η γαλήνη και η ηρεμία που προσφέρει η αγάπη και το δέσιμο των μελών μιας οικογένειας;

Πόσες γυναίκες και άνδρες δεν βλέπουν τη ζωή τους άδεια, δίχως χαρά και ελπίδα εξαιτίας της ανεργίας που τους πλήττει ή λόγω μιας σοβαρής ασθένειας που αντιμετωπίζουν;

Πόσες διαλυμένες οικογένειες έχουν χάσει τη χαρά και τη συντροφικότητα που προσφέρει μια δεμένη οικογενειακή ζωή;

Πόσοι ηλικιωμένοι δεν ζουν την πικρή μοναξιά, παραμελημένοι από τα παιδιά τους, αποξενωμένοι από τις χαρές τους;

Για όλους αυτούς τους ανθρώπους που ζουν την καθημερινότητά τους με αυτή την ‘’έλλειψη’’, υπάρχει η Παναγία, και όπως τότε στο γάμο τής Κανά, έτσι και σήμερα, θέλει να είναι παρούσα στη ζωή μας.

 Όπως τότε η ίδια έδειξε εμπιστοσύνη και ελπίδα στον Υιό της, έτσι και τώρα θέτει τα προβλήματά μας, τις λύπες και τις θλίψεις μας στα χέρια Του και μας ζητά να είμαστε άνθρωποι της ελπίδας, και να θέσουμε το είναι μας στα χέρια του Θεού.

 Και πώς εναποθέτουμε, Αδελφοί μου, τη ζωή μου στα χέρια του Θεού;

Με τη συνειδητή απόφασή μου να ζώ κοντά στο κοντά του, να ακολουθώ στο Υιό του τον Ιησού Χριστό. Να τον κάνω κοινωνό στα προβλήματά μου και στις έγνοιες μου μέσα από την συχνή προσευχή. Προσευχή που γίνεται με πίστη και με απεριόριστη εμπιστοσύνη στο θέλημα Του. Τότε βλέπω τα προβλήματά μου τη ζωή μου όλη με άλλη όψη.  Αδελφοί μου, το να θέσουμε τη ζωή μας στα χέρια του Θεού, είναι μια αναγκαιότητα θα έλεγα αλλά και ένδειξη της αγάπης μας και της ακλόνητης ελπίδας μας σε Εκείνον.

 Η Παναγία, όπως ακούσαμε, δεν κάμπτεται στις δυσκολίες, αλλά με ελπίδα και πίστη στην καρδιά της απευθύνεται στον Υιό της και Εκείνος την εισακούει. Για αυτό προτρέπει τους υπηρέτες, λέγοντάς τους: «Κάνετε ό,τι και αν σας πει». Και κάνοντας ό,τι τους λέει ο Ιησούς, απολαμβάνουν καλό και άφθονο κρασί και η χαρά της γιορτής συνεχίστηκε….

Έτσι και εμείς, σήμερα, με ακλόνητη εμπιστοσύνη επικαλούμαστε με την προσευχή μας τον Κύριο, βέβαιοι ότι θα μας εισακούσει. Το παράδειγμα πίστης, ελπίδας και εμπιστοσύνης της Παναγίας, είναι μια πρόκληση για μας που συχνά γινόμαστε ολιγόπιστοι και αμφισβητίες, νομίζοντας ότι από μόνοι μας μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μόνο αν ακολουθήσουμε το παράδειγμά της, θα κατορθώσουμε να μένουμε όρθιοι στις δυσκολίες και στα προβλήματα της ζωής.

Για όλους, λοιπόν, που εμπιστεύονται με ελπίδα και πίστη τον Κύριο, υπάρχει το ‘’καλό κρασί‘’. Υπάρχει η λύση των προβλημάτων, η ανακούφιση στη θλίψη, το φως στο σκοτάδι. Η ελπίδα και η εμπιστοσύνη στο Θεό, μας κάνει να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα, υπό το πρίσμα της πίστης. Διότι, έχοντας πίστη, νιώθουμε την παρουσία του Θεού στη ζωή μας. Κα η παρουσία του Θεού στη ζωή μας αμβλύνει όλα όσα μας προβληματίζουν, όσα μας πληγώνουν, όσα μας θλίβουν και μας δίνει τη δύναμη για την αντιμετώπισή τους.

Ειδικά στις μέρες μας, όπου οι χριστιανικές αξίες έχουν χαθεί, όπου κυριαρχεί το «εγώ», όπου πολλοί κλείνονται στον εαυτό τους και χάνονται μέσα στην απογοήτευση και απαισιοδοξία, το παράδειγμα της Παναγίας, δηλαδή η ελπίδα και η εμπιστοσύνη στο Θεό, είναι η μόνη διέξοδος.

 Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμά της και ας της εμπιστευτούμε τη ζωή μας, επικαλούμενοι τη Χάρη της»

Αμέσως μετά το πέρας της Θείας Ευχαριστίας ακολούθησε η περιφορά της Θαυματουργής Εικόνας της Παναγίας στα στενά του λόφου της Άνω Σύρου, ενώ μετά το πέρας αυτής οι πιστοί έσπευσαν να την ασπαστούν.

Σ.ΔΟΥΡΑΤΣΟΥ

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ (του Σεβ/τατου π.Πέτρου)

Παρθένε Μαρία, Μητέρα της Αγίας Ελπίδας, μεσίτευε για μας. Χάρισε την προστασία σου σε όσους υποφέρουν λόγω της ανεργίας, λόγω ασθένειας, ή λόγω δισεπίλυτων ατομικών ή οικογενειακών προβλημάτων. Μεσίτευε για τους νέους, τους ενήλικες, τους ηλικιωμένους, ώστε να μη χάνουν την ελπίδα τους. Μεσίτευε για την Πατρίδα μας, δώσε μας μια καρδιά αλληλέγγυα στους αδελφούς μας πρόσφυγες ή μετανάστες, δώσε μας μια καρδιά ικανή να δίνεται και να προσφέρει. Μια καρδιά ανοιχτή στο συνάνθρωπο, ικανή να συμπονεί και να παρηγορεί. Κάνε, ώστε η τοπική μας Εκκλησία να μη χάνει το θάρρος της, αλλά να ακολουθεί τον Υιό σου με ελπίδα και πίστη, ζώντας μέσα στην αγάπη του. Το ζητούμε σε Εσένα, που είσαι ευσπλαχνική και φιλόστοργη, γλυκιά παρθένε Μαρία. Αμήν.

 [module-600]

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 19ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΘΗΡΕΣΙΑΣ ΒΕΝΕΔΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ  9 Αυγούστου 2022   Εις το όνομα του Πατρός

20η Κυριακή του Έτους (Κύκλος Γ)

20η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ  Κύκλος Γ΄     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 84 [83], 10-11) Κοίταξε, Θεέ, υπερασπιστή μας, στρέψε το βλέμμα σου στο

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου