Ο δύσκολος δρόμος προς τη συμφιλίωση εργασία-μητρότητα

3

Ο δύσκολος δρόμος προς τη συμφιλίωση εργασία-μητρότητα

Ότι οι γυναίκες είναι ο θεμελιώδης άξονας της ζωής των οικογενειών, των παιδιών, της ευημερίας, αυτό αποδεικνύεται, έστω και έμμεσα, από τα στοιχεία που δημοσίευσε η Επιθεώρηση Εργασίας: το 2019, στην Ιταλία, το 73% των εθελοντικών παραιτήσεων υποβλήθηκε από γυναίκες. Μια σημαντική δέσμευση είναι αυτή των γυναικών και των μητέρων, η οποία ωστόσο πρέπει να υποστηριχθεί και να αναγνωριστεί. Τα στοιχεία του INL μας λένε ότι περισσότερες από 37.000 εργαζόμενες μητέρες πέρυσι εγκατέλειψαν τη δουλειά τους, 60 τοις εκατό αναμένοντας το πρώτο τους παιδί ή μετά τη γέννηση. Δεδομένα που από μόνα τους μας μιλάνε χωρίς καμία πιθανότητα παρεξήγησης την δυσκολία συμφιλίωσης εργασίας και της φροντίδας στην οικογένεια, ιδίως των παιδιών. Μιλάμε για γυναίκες μεταξύ των 29 και των 44 ετών. Είναι, λοιπόν, σαν μια γυναίκα που έχει παιδιά να αναγκάζεται συχνά πάρει μια αναπόφευκτη επιλογή.

Μεταξύ των αιτιών βρίσκουμε την απουσία βοήθειας των συγγενών, συχνά των παππούδων, και μετά το υπερβολικά υψηλό κόστος του νηπιαγωγείου και της φύλαξης παιδιών, αλλά και την αποτυχία εισαγωγής στον βρεφονηπιακό σταθμό. Μια κατάσταση που έγινε ακόμη πιο δύσκολη με τον κορωνοϊό όπου η εξ αποστάσεως διδασκαλία προστέθηκε στην καθημερινή εργασία και φροντίδα, για να μην αναφέρουμε και τις άλλες δυσκολίες που αφορούσαν ολόκληρο τον πληθυσμό. Ένας αριθμός που εγείρει ερωτήματα, μεταξύ άλλων, σε σύγκριση με τον δημογραφικά στοιχεία της χώρας: το 2019 ο μέσος αριθμός παιδιών ανά γυναίκα είναι 1,29%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Istat.
«Για τις εργαζόμενες μητέρες, τα πρώτα τρία χρόνια της ζωής ενός παιδιού αντιπροσωπεύουν την περίοδο κατά την οποία απαιτείται μεγαλύτερη υποστήριξη», δήλωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, Nunzia Catalfo, σχολιάζοντας τους αριθμούς της Εθνικής Επιθεώρησης Εργασίας. «Ένα πρώτο βήμα προς τα εμπρός – λέει – το έχουμε ήδη πράξει με τον Οικογενειακό Νόμο στον οποίο, μεταξύ άλλων, εκτός από τον ενιαίο έλεγχο και την ενίσχυση της γονικής άδειας, έχει προβλεφθεί ένα εφεδρικό μερίδιο του Ταμείου Εγγύησης για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για την ίδρυση νέων γυναικών start up και την υποστήριξη για τα πρώτα δύο χρόνια».

Save the Children: μην αφήνετε μόνες τις γυναίκες με παιδιά
Το να αναφέρουμε ότι οι μητέρες πρέπει να βοηθηθούν στη συμφιλίωση της οικογένειας και της εργασίας είναι επίσης το Save the Children που σε μια έκθεση του – «Οι Equilibriste: μητρότητα στην Ιταλία 2020» – αναφέρει ότι στην Ιταλία το 57% των μητέρων μεταξύ 25 και 54 ετών εργάζεται σε σύγκριση με το 89,3% των πατέρων. Προκύπτει ένα μεγαλύτερο χάσμα σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 10 βαθμών και ότι οι μητέρες στην Ιταλία «δεν λαμβάνουν την απαραίτητη υποστήριξη από ένα δίκτυο προσχολικής ηλικίας (μόνο το 24,7% των παιδιών παρακολουθούν μια κοινωνικό-εκπαιδευτική υπηρεσία για την πρώιμη παιδική ηλικία)».
Υπό το πρίσμα της κοινωνικό-οικονομικής κρίσης που συνδέεται με το Covid-19, είναι ακόμη πιο επείγον να παρέμβουμε προκειμένου να μην αφήσουμε τις γυναίκες με παιδιά μόνες τους και να τους εγγυηθούμε την απαραίτητη υποστήριξη, ώστε να μπορούν να συμφιλιώσουν την οικογενειακή και την επαγγελματική ζωή, χωρίς να τιμωρηθούν με κανένα τρόπο από την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Για αυτόν τον λόγο, είναι απαραίτητο να διαθέτουμε εργαλεία υποστήριξης γονέων, ιδιαίτερα σε περιβάλλον με μεγαλύτερη τρωτότητα, ξεκινώντας από ένα δίκτυο ποιοτικών υπηρεσιών για παιδιά ηλικίας 0 έως 6 ετών, προσβάσιμα σε όλους», δήλωσε η Raffaela Milano, διευθύντρια του Προγράμματα Ιταλίας-Ευρώπης του Save the Children.

Το Cisl: είναι απαράδεκτο η μητρότητα να οδηγεί στην απομάκρυνση από την εργασία
Ανησυχία επίσης από το Cisl. «Τα δεδομένα που αποκαλύπτει η Επιθεώρηση Εργασίας σχετικά με την εκούσια παραίτηση των γυναικών μητέρων το 2019 είναι απαράδεκτα: είναι παράλογο, το 2020, να εξακριβωθεί πώς η μητρότητα, ενώ προστατεύεται από το νόμο, παραμένει μια από τις κύριες αιτίες για την απομάκρυνση των γυναικών από τον κόσμο της εργασίας», δήλωσαν σε κοινό σημείωμα τους ο συνομοσπονδιακός γραμματέας του CISL, Giorgio Graziani, εκπρόσωπος στον τομέα για τις γυναίκες και τους νέους και στη Liliana Ocmin, υπεύθυνη για το συντονισμό των γυναικών του CISL.

Μετάφραση: π. Ιωάν. Σκλ.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

10 Δεκεμβρίου μνήμη της Παναγίας του Λορέτο

  Το προσκύνημα της Παναγίας του Λορέτο κτίστηκε στον τόπο όπου σύμφωνα με την παράδοση τοποθετήθηκε η κατοικία της Παναγίας που είχε μεταφερθεί με θαυματουργό

2η Κυριακή της Παρουσίας (Β)

2η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ησ 30,19,30                         Λαέ της Σιών, ιδού, ο Κύριος έρχεται να σώσει τους λαούς. Ο Κύριος

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου