“πνευματικός δεσμός Πολωνίας με την Αγία Έδρα”

“πνευματικός δεσμός Πολωνίας με την Αγία Έδρα”

“Η ιστορία μαρτυρεί αυτό τον ιδιάζοντα πνευματικό δεσμό με την Αγία Έδρα όταν πριν από 38 χρόνια στην Έδρα του Πέτρου κάθισε ο προσφιλέστατος  Πάπας που ανήκε στη Χώρα μας, ο Ιωάννης Παύλος ο 2ος. Αυτά είπε  Ο Πριμάτος της Πολωνίας  Σεβασμιότατος  Wojciech Polak, στην ομιλία του στην Βασιλική του Αγίου Ιωάννη στο Λατερανό στο πλαίσιο  των ιεροτελεστιών  του εθνικού Πολωνικού  στη Ρώμη.

Ο Ιεράρχης υπενθύμισε  τον πρώτο Άρχοντα της Πολωνίας  MieszkoI, ο οποίος πριν πεθάνει προς το τέλος του 10ου αιώνα, με ένα ντοκουμέντο που έχει τίτλο  Dagome Iudex εμπιστεύθηκε το Κράτος του  με πρωτεύουσα την πόλη Gniezno στην πνευματική προστασία της Αγίας Έδρας, συσφίγγοντας έτσι με αυτό τον τρόπο  τον ιδιαίτερο δεσμό με την Βάρκα του Πέτρου.

Η χειρονομία της αφιέρωσης ενός Κράτους, που μόλις είχε δημιουργηθεί, στην Αγία Έδρα  είχε  μία ιδανική σημασία ιδιαίτερης αξίας.  “ Ο MieszkoI– ανέφερε ο Σεβασμιότατος  Polak – θέλει να υπογραμμίσει  με αυτόν τον τρόπο ότι η Χώρα ανήκει  στον χριστιανικό κόσμο  και έχοντας άμεση σχέση με τους διαδόχους του Αγίου Πέτρου, ανατέθηκε στην προστασία τους”.

Το εθνικό Πολωνικό Προσκύνημα στη Ρώμη, που πραγματοποιήθηκε από τις 20 έως τις  23 Οκτωβρίου, προέβλεπε στο πρόγραμμά του την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στις τέσσερεις Βασιλικές  και το Σάββατο 22 τη συμμετοχή των Προσκυνητών στην  «ακρόαση του Ιωβηλαίου»  του Πάπα  Φραγκίσκου στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

15η Κυριακή του Έτους

15η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (B)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 17[16], 15                         Εγώ, Κύριε, μες στη δικαιοσύνη, θα δω το πρόσωπό Σου, θα χορτάσω

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΗΣ ΑΜΙΑΝΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΗΣ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ Σάββατο 13 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου