“Πιθανή ενότητα παρά τις διαφορές”

“Πιθανή ενότητα παρά τις διαφορές”

«Η 500ή επέτειος της αρχής της Μεταρρύθμισης δεν μπορεί απλά να εορταστεί, αλλά αντιθέτως θα έπρεπε να της αποδοθεί ένας πανηγυρικός εορτασμός με πνεύμα μετανοίας», επειδή, παρ’ όλες τις εύλογες εξηγήσεις, η Μεταρρύθμιση δημιούργησε ένα σχίσμα στο χριστιανισμό για το οποίο υπέφερε και υποφέρει ακόμη σήμερα. Εξαιτίας αυτής της διαίρεσης, «η Καθολική Εκκλησία στις σκανδιναβικές χώρες άρχισε να υπάρχει και πάλι, μόνο μετά από αρκετούς αιώνες».

Είναι ένα από τα κύρια τμήματα της ποιμαντικής Επιστολής της σκανδιναβικής Διάσκεψης των Επισκόπων, υπό τον τίτλο Από τη σύγκρουση στην κοινωνία, η οποία δημοσιεύθηκε το περασμένο Σάββατο στην Σουηδία, στη Νορβηγία, στη Δανία, στη Φιλανδία και στην Ισλανδία. Το κείμενο – που έλαβε το πρακτορείο Sir– δημοσιεύθηκε σκόπιμα την ημέρα της εορτής της Αγίας Θηρεσίας της Άβιλα και σκοπεύει να θέσει το ζήτημα σχετικά με το «πώς να πορευτούμε μαζί για να εξελίξουμε μαζί την πίστη, την ελπίδα και τη φιλανθρωπία».

Οι Καθολικοί επίσκοποι εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους – διαβάζουμε – «να προχωρήσουν μαζί στο δρόμο της συμφιλίωσης με τους Λουθηρανούς αδελφούς και αδελφές μας και να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επιτευχθεί η ενότητα». Αφού διατύπωσαν την καθολική προοπτική μερικών καίριων σημείων του Δόγματος της Πίστεως, οι ιεράρχες αναπαράγουν και για την Βόρεια Ευρώπη τις «πέντε επιταγές» που το ομώνυμο κοινό Καθολικό – Λουθηρανικό έγγραφο δρομολόγησε το 2013.

Στη συνέχεια προσκαλούν «όλους τους Καθολικούς να συνοδεύσουν με την προσευχή τους την προετοιμασία της επισκέψεως του Πάπα» στο τέλος αυτού του μήνα στη Σουηδία και καταλήγουν: «Παρά τις διαφορές που εξακολουθούν να υπάρχουν, είμαστε πεπεισμένοι ότι δια μέσου της χάρης του Θεού είναι δυνατόν να βρούμε δρόμους για την ενότητα».

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ 1 Απριλίου 2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου