ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

4

ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χθες Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2020, εικοστή πέμπτη Κυριακής της κοινής περιόδου του έτους, η τοπική Εκκλησία της Τήνου γιόρτασε την επέτειο των πενήντα χρόνων μοναχής ζωής της Ουρσουλίνας μοναχής αδ. Θηρεσίας Φόνσου.
Στον Ενοριακό Ναό του Αγίου Νικολάου της Χώρας Τήνου τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Νικόλαο και συλλειτούργησαν μαζί του όλοι οι ιερείς που εργάζονται στην Τήνο.
Ο Ναός ήταν πλήρης από πιστούς, αλλά με σεβασμό στους όρους που προβλέπουν οι οδηγίες της πολιτείας και της Εκκλησίας για την αποφυγή συνωστισμού. Όλα ήταν όμορφα, επίσημα, απλά και γιορτινά.

Στο κήρυγμά του ο Αρχιεπίσκοπος είπε:

Τα σχέδια του Θεού ξεπερνούν πάντα και κατά πολύ τα σχέδια των ανθρώπων. Το όραμα του Προφήτη Ησαΐα το λέει με σαφή τρόπο: «όπως υψώνονται οι ουρανοί από τη γη, έτσι υψώθηκαν και οι δρόμοι μου από τους δρόμους σας».
Δηλαδή για να καταλάβουμε τον τρόπο που σκέπτεται και ενεργεί ο Θεός πρέπει να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας. Το ανθρώπινο μυαλό μας είναι πολύ μικρό, πολύ εύθραυστο και υπόκειται στον περιορισμό και το λάθος. Ο άνθρωπος πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι ο Θεός έχει τα σχέδιά του και ότι πρέπει να προσαρμοστεί και να δεχθεί τα σχέδια αυτά και όχι να ζητά το αντίθετο.
Αυτή η αλήθεια μας διδάσκεται και σήμερα από το λόγο του Κυρίου που ακούσαμε από το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο με την παραβολή ενός κτηματία που από πολύ πρωί πηγαίνει στην πλατεία να βρει και να μισθώσει εργάτες. Πηγαίνει σε διαφορετικά διαστήματα διότι έχει ανάγκη από πολλούς εργάτες επειδή «ο θερισμός είναι πολύς».
Όταν έφθασε η στιγμή της πληρωμής τόσο η λογική των εργατών όσο και η δική μας, μάς οδηγεί στο να σκεφτούμε ότι οι εργάτες που εργάστηκαν όλη την ημέρα θα πάρουν μεγαλύτερη αμοιβή από εκείνους που εργάστηκαν μόνο λίγες ώρες. Οι πρώτοι έλαβαν τη συμφωνηθείσα αμοιβή, ο οποίος φέρθηκε με δικαιοσύνη και τους δωσε την αμοιβή που τους είχε υποσχεθεί. Όμως η ίδια αμοιβή δόθηκε και σ’ εκείνους που εργάστηκαν μόνο λίγες ώρες. Εδώ τι συμβαίνει αδικία; Όχι βέβαια αλλά στη δικαιοσύνη προτίθεται και η καλοσύνη.

Η παραβολή των εργατών μας διδάσκει πως όλοι καλούμαστε να εργαστούμε για τη Βασιλεία του Θεού πάνω στη γη. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε παθητικοί θεατές στην πλατεία της γης παρακολουθώντας όσους εργάζονται. Όλοι καλούμαστε έστω και για λίγο. Μας θέλει όλους ενεργούς εργάτες του αμπελώνα του. Σημασία δεν έχει αν θα αρχίσουμε την εργασία νωρίς το πρωί ή αργότερα ή και αργά το απόγευμα. Σημασία έχει να συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι είμαστε καλεσμένοι να εργαστούμε και όχι απλώς να παρακολουθούμε.
Η Βασιλεία του Θεού δεν οικοδομείται με βάση τα προσόντα μας και στις δυνάμεις μας, αλλά με βάση την αγάπη του Θεού που εκδηλώνεται με δικαιοσύνη και γενναιοδωρία, διότι για όλους μία είναι η αμοιβή η αιώνια ζωή.
Σεβαστή και αγαπητή αδελφή Θηρεσία εσείς κληθήκατε στον αμπελώνα, του Κυρίου πριν από πενήντα χρόνια και από τότε μέχρι σήμερα εργάζεστε, κουράζεστε και συνεχίζετε όχι μόνο να υπηρετείτε τον Κύριο του αμπελώνα αλλά στηρίζετε και όσους εργάζονται σ’ αυτόν, δίνοντας τους παράδειγμα εργατικότητας.
Βαστάξατε τον καύσωνα όλης της ημέρες, κοπιάσατε, μέσα σε αντίξοες καταστάσεις και σε διαφορετικούς αμπελώνες. Διαθέσατε υπομονετικά τα πολλά χαρίσματά σας με τα οποία σας πλούτισε το Άγιο Πνεύμα, ώστε μέσω του Ιησού να αποδίδετε δόξα στο Θεό Πατέρα, υπηρετούσα την Εκκλησία
Γνωρίζω ότι μεταξύ των πολλών χαρισμάτων σας προέχει η επιθυμία σας να μιμείστε την Προστάτισσα σας Αγία Θηρεσία, η οποία αγίασε όχι με ηρωικές πράξεις, ούτε με το μαρτύριο, αλλά με μια συνεχή μαρτυρία το μαρτύριο αλλά με την καθημερνή μαρτυρία της έμπρακτης αγάπης που εκδηλωνόταν σε κάθε στιγμή με πολλές, απλές και μικρές θυσίες. Μας κάνατε γνωστή τη μαρτυρία ζωής της Ιδρύτριάς σας Αγία Άγγελας και το μαρτύριο ζωής της Προστάτισσας του μοναχικού Τάγματός σας Αγίας Ούρσουλας.
Η αγάπη σας για την κατήχηση μέχρι σήμερα, το ενδιαφέρον σας για τα παιδιά με τις επί σειρά ετών επιτυχείς και περιζήτητες κατασκηνώσεις σας, το ενδιαφέρον σας για τη νεολαία, την οργάνωση των «φίλων της Αγίας Άγγελας», τις όμορφες συναντήσεις προσευχής και τη μελέτη του Θείου Λόγου στο ελκυστικό Παρεκκλήσιό σας, το πολύμορφο κοινωνικό και φιλανθρωπικό σας έργο, είναι μια ποικιλία πνευματικών λουλουδιών που σχηματίζουν μια μυρωδάτη ανθοδέσμη. Αυτήν σήμερα όλοι οι εδώ παρόντες, με ευγνωμοσύνη, προσφέρουμε στο Θεό Πατέρα μαζί με τον άρτο και τον οίνο και του ζητούμε την δεχθεί και χαρίζει πολλά ακόμη χρόνια για να σκορπίζεται την ευχάριστη ευωδία τους μέσα στην τοπική μας Εκκλησία που τόσο αγαπάτε.
Εκ μέρους της τοπικής μας Εκκλησίας, του κλήρου και του λαού σας εκφράζω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την ανεκτίμητη προσφορά προς Εκείνον προς την Εκκλησία και προς όλους μας. Σας ευχαριστούμε για τη συνεχή μαρτυρία που δίνετε μετατρέποντας την αδυναμία του σώματός σας σε δύναμη της καρδιάς και του νου σας, με αποτέλεσμα να είστε και σήμερα μία συνεχής και ενεργός παρουσία μέσα στην Εκκλησία μας με την προσευχή σας, την υπηρεσία σας και την υπομονή σας. Έτσι διδάσκετε σε όλους μας διδάσκετε ότι κι αν ο σταυρός μας βαραίνει, όλη η ζωή μας με μικρό ή μεγάλο σταυρό οφείλει να αποδίδει soli Deo Gloria, δηλαδή μόνο στο Θεό δόξα. Αμήν.

Μετά την ομιλία του Σεβασμιοτάτου η αδελφή Θηρεσία, ενώπιον της παρούσας Εκκλησίας ανανέωσε τις μοναχικές υποσχέσεις της.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας διαβάστηκε το μήνυμα του Αγίου Πατέρα προς την α δ. Θηρεσία, που συνοδευόταν από την πατρική ευλογία του. Στη συνέχεια ο Γενικός Βικάριος της Αρχιεπισκοπής μας, π. Φραγκίσκος Βιδάλης της πρόσφερε, εκ μέρους του Ιερού Κλήρου της Τήνου, μία «μεντάλια» της Παναγίας με μία όμορφη αλυσίδα για να την φέρει η αδελφή Θηρεσία μαζί με τον επιστήθιο σταυρό της.

Η όλη Ιεροτελεστία ολοκληρώθηκε με ένα θερμό «ευχαριστώ» εκ μέρους της αδελφής Θηρεσίας προς τον Θεό και την τοπική μας Εκκλησίας. Μετά τη Θεία Λειτουργία προσφέρθηκε σε όλους τους παρόντες αναμνηστική εικόνα και ένα κέρασμα στο προαύλιο του Ναού
Η όλη γιορτή της πεντηκοστής επετείου της μοναχικής ζωής της αδελφής Θηρεσίας ολοκληρώθηκε με γεύμα αγάπης στο Μοναστήρι των Ουρσουλινών Αδελφών στο Πασσακρωτήρι Χώρας Τήνου.

56

78

910

1112

13

14

15

18

19

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (B)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 22 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

22 ΙΟΥΝΙΟΥ μνήμη του Αγίου Παυλίνου, επισκόπου

  Καταγόταν από μια πλούσια οικογένεια Ρωμαίων πατρικίων (γεννήθηκε το 355 στη Μπορντώ, όπου ο πατέρας του ήταν αυτοκρατορικός αξιωματούχος). Συνάντησε τον επίσκοπο Αμβρόσιο του

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου