Πατριάρχης Pizzaballa κατά την είσοδό του στον Πανάγιο Τάφο: χρειαζόμαστε μια ανανεωμένη ποιμαντική ώθηση

5

Πατριάρχης Pizzaballa κατά την είσοδό του στον Πανάγιο Τάφο: χρειαζόμαστε μια ανανεωμένη ποιμαντική ώθηση

Κατά την ομιλία του στην Ποντιφική Θεία Λειτουργία, ο Πατριάρχης υπενθύμισε τη διαδρομή του στους Αγίους Τόπους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Εκκλησία της Ιερουσαλήμ
«Σε αυτό τον Ιερό Τόπο, ζητώ από το Θεό να μου χορηγήσει τη δύναμη, το θάρρος και τη σταθερότητα, να δώσω ζωή σε αυτήν τη Εκκλησία, να την αγαπήσω και να την οδηγήσω με πατρικό και υπομονετικό πνεύμα»: αυτά είναι τα λόγια που είπε ο Λατίνος Πατριάρχης της Ιερουσαλήμ Pierbattista Pizzaballa, ο οποίος χθες το πρωί, πραγματοποίησε την επίσημη είσοδό του στον Πανάγιο Τάφο και τέλεσε την Ποντιφική Θεία Λειτουργία. Κατά την ομιλία του, ο Πατριάρχης υπενθύμισε την πορεία του στους Αγίους Τόπους, την άφιξή του πριν από 30 χρόνια, ως νέος ιερέας, τα χρόνια σπουδών του και την ποιμαντική θητεία του ως Custode di Terra Santa που του επέτρεψε να γνωρίσει ακόμη περισσότερο την Εκκλησία της Ιερουσαλήμ.
«Πορευόμαστε μαζί, με ένα Θεό που γνωρίζουμε, προς ένα μέλλον που δεν ξέρουμε – συνέχισε ο σεβασμιότατος Pizzaballa κάνοντας μια σκέψη για την παρούσα στιγμή -. Το αβέβαιο μέλλον, κυρίως στην εποχή μας, μπορεί να προκαλέσει φόβο και άγχος. Ας έχουμε εμπιστοσύνη λοιπόν, στο Θεό τον οποίο μας γνώρισε και μας αποκάλυψε ο Ιησούς, για να βρούμε ανακούφιση και παρηγοριά. Ας ανακαλέσουμε στη μνήμη μας τις συλλογικές και ατομικές ιστορίες του καθενός μας, και ας θυμηθούμε πόσες φορές έχουμε βιώσει την πιστότητα του Θεού για εμάς».

Μια ανανεωμένη ποιμαντική ώθηση για την Εκκλησία της Ιερουσαλήμ
Ο Πατριάρχης παρότρυνε να έχουμε εμπιστοσύνη στο Λόγο του Θεού «όπως ο Πέτρος στη λίμνη Τιβεριάδα» και δεν έκρυψε τα συναισθήματά του φόβου του απέναντι στην νέα αποστολή που του ανέθεσε ο Πάπας ως επικεφαλή του Λατινικού Πατριαρχείου της Ιερουσαλήμ. «Αποδέχομαι αυτό το νέο καθήκον, το οποίο επιθυμώ να φέρω εις πέρας με χαρά – είπε ο σεβασμιότατος Pizzaballa-. Αποτελεί σίγουρα και έναν Σταυρό, αλλά ο Σταυρός αποδίδει καρπούς σωτηρίας κάθε φορά που τον δεχόμαστε με χαρά».
Στη συνέχεια, μιλώντας για την Εκκλησία της Ιερουσαλήμ, ο Πατριάρχης τόνισε ότι χρειάζεται «μια ανανεωμένη ποιμαντική προσπάθεια, η οποία θα λαμβάνει υπόψη της τις διάφορες περιοχές και τους πολιτισμούς, αλλά και που θα ξέρει πώς να φέρει την ενότητα μεταξύ όλων» καθώς και ότι υπάρχουν «οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα» που πρέπει να αντιμετωπιστούν και «που επιδεινώθηκαν ακόμη περισσότερο από την πανδημία που βρίσκεται σε εξέλιξη». «Από εμάς περιμένουν μια σαφής και γαλήνια λέξη για την πολιτική, συχνά εύθραυστη και βραχύβια, αλλά που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή όλων των οικογενειών μας – συνέχισε ο σεβασμιότατος Pizzaballa -.
Μας περιμένει η συνάντηση με τις άλλες αδελφές Εκκλησίες και με τους αδελφούς Μουσουλμάνους και Εβραίους». Στη συνέχεια, ο Πατριάρχης ζήτησε την προσευχή όλων για την αποστολή του και για την Εκκλησία της Ιερουσαλήμ, και ολοκλήρωσε την ομιλία του σχολιάζοντας: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο Αναστημένος θα μπορέσει και πάλι να μας γεμίσει με το Πνεύμα Του και να μας κάνει τολμηρούς μάρτυρες της αγάπης του στη Γη του».

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου