Πατέρα, δώσε μας ψωμί για τα παιδιά της Υεμένης, της Συρίας και του Νοτίου Σουδάν

Πατέρα, δώσε μας ψωμί για τα παιδιά της Υεμένης, της Συρίας και του Νοτίου Σουδάν

Στη γενική ακρόαση της περασμένης Τετάρτης, η σκέψη του Πάπα στράφηκε στα πολλά «πεινασμένα μικρά παιδιά σε χώρες όπου δεν υπάρχει ψωμί». Ο Ποντίφικας ζήτησε από τους πιστούς να ενωθούν όλοι μαζί και να απαγγείλουν αυτή την προσευχή: «Πατέρα, δώσε μας σήμερα το καθημερινό ψωμί».

Το ψωμί είναι μια λέξη που «μυρίζει καθημερινότητα» αλλά για πολλά μικρά παιδιά διάφορων χωρών του κόσμου, καθημερινότητα σημεαίνει πείνα, υποσιτισμός. Αυτό είπε σήμερα, ο Πάπας Φραγκίσκος κατά τη γενική ακρόαση, αναφερόμενος ιδιαίτερα στα πεινασμένα μικρά παιδιά της Υεμένης, της Συρίας και του Νοτίου Σουδάν. Ζητώντας από τους πιστούς να συμμετάσχουν στην προσευχή «Πατέρα, δώσε μας σήμερα το καθημερινό ψωμί»,  ο Ποντίφικας υπογράμμισε ότι «όπως για το ψωμί το ίδιο συμβαίνει και για το νερό, την ιατρική φροντίδα και το σπίτι». Θεμελιώδεις ανάγκες που πολλά παιδιά στερούνται.

Το δράμα των μικρών παιδιών της Υεμένης

Στην Υεμένη, από το ξέσπασμα του πολέμου το 2015, έχουν πεθάνει τουλάχιστον 85 χιλιάδες μικρά παιδιά εξαιτίας του υποσιτισμού και των ασθενειών. Σύμφωνα με την ανθρωπιστική οργάνωση «Savethe Children», πάνω από 10 εκατομμύρια ανήλικοι δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή ιατρική περίθαλψη. Φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη, περίπου 2 εκατομμύρια παιδιά θα χρειαστούν θεραπεία για τον οξύ υποσιτισμό. Η ζωή των 11,3 εκατομμυρίων ανηλίκων, υπενθυμίζει η Unicef, εξαρτάται από την ανθρωπιστική βοήθεια.

Ασθένειες δολοφόνοι

Στην πείνα έρχονται να προστεθούν, για πολλά παιδιά και οι σοβαρές ασθένειες. Από την αρχή του έτους, έχουν καταγραφεί στην Υεμένη τουλάχιστον 109.000 περιπτώσεις οξείας διάρροιας. Μια άλλη τραγωδία, που αφορά ιδιαίτερα τα παιδιά, είναι η επιδημία της χολέρας η οποία με την άφιξη των ισχυρών βροχοπτώσεων, πρόκειται να εξαπλωθεί ακόμη γρηγορότερα εάν δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα. Εκτιμάται ότι καθημερινά, πάνω από 1.000 παιδιά πλήττονται από χολέρα. Τα υποσιτισμένα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν από αυτή την ασθένεια, δεδομένου ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι περισσότερο ευάλωτο.

Βόμβες που διαγράφουν το μέλλον

Μεταξύ των πληγών που πλήττουν τα μικρά παιδιά της Υεμένης, δεν είναι μόνο η πείνα και οι ασθένειες. Από την έναρξη του πολέμου, πάνω από 19 χιλιάδες επιδρομές κατέστρεψαν σχολεία, νοσοκομεία και υποδομές. Σχεδόν 6.500 ανήλικοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στους βομβαρδισμούς. Πάνω από ενάμισι εκατομμύριο παιδιά, εξαιτίας των βιαιοτήτων, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Μόνο το περασμένο έτος, οι βόμβες σκότωσαν τουλάχιστον 226 παιδιά. Σήμερα το πρωί, επτά άτομα, μεταξύ των οποίων 4 παιδιά, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μια αεροπορικής επιδρομής που έπληξε ένα νοσοκομείο.

Συρία, για εκατομμύρια παιδιά ο πόλεμος αποτελεί καθημερινότητα

Αλλά και η Συρία όπως και η Υεμένη, είναι μια χώρα που κλονίζεται από τον πόλεμο. Από την έναρξη της σύγκρουσης το 2011, έχουν γεννηθεί περίπου 5 εκατομμύρια παιδιά. Οι πληγέντες από την κρίση συνολικά, είναι σχεδόν 8 εκατομμύρια. Μόνο το 2018 σκοτώθηκαν 1.106 παιδιά. Για τα μικρότερα παιδιά, τα ορυχεία αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου. Πάνω από 800 έχουν στρατολογηθεί από ένοπλες ομάδες. Τουλάχιστον 2,6 εκατομμύρια ανηλίκων έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας.

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 20 Απριλίου 2024   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (7, 40-45) Τότε, εκείνοι απ’τον κόσμο που

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου