ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ

ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ

Είναι η μόνη ίσως χώρα παγκοσμίως που δεν ασχολείται με τον κορωνοϊό καθότι, κατά τον Πρόεδρό της Λουκασένκο “ αυτός κτυπά μόνο τους αδύναμους, δηλ. τους άνω των 80 ετών και άνω των 135 κιλών ” ! Οι πολίτες λαμβάνουν ότι μέτρα κρίνουν οι ίδιοι. Πάντως υπάρχουν 20 νεκροί και 2.000 θετικοί στον ιό που είναι σε απομόνωση. Όλοι οι υπόλοιποι κυκλοφορούν και τα πάντα είναι ανοιχτά ( σχολεία, εκκλησίες, γραφεία, μαγαζιά, βιομηχανίες, αθλητικοί χώρο…)
Για το λόγο αυτό και οι καθολικοί της Λευκορωσίας εόρτασαν το Πάσχα στις εκκλησίες τους, με λαμπρότερη τελετή στο καθεδρικό ναό του Μινσκ, ο οποίος είναι αφιερωμένος στην Παναγία, προεξάρχοντος του 74χρονου Αρχιεπισκόπου και Μητροπολίτη. Tadewsz Kondrusiewisz.
Ο Ιεράρχης, στο πασχαλινό του μήνυμα, τόνισε ότι “ ο ιός δεν μπορεί να μειώσει την αξία του Πάσχα. Όλος ο κόσμος εορτάζει το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης και οι αξίες της δεν μπορούν να νικηθούν από το κακό. Το Πάσχα είναι εγγύηση Ανάστασης και πηγή ελπίδας που μας ενθαρρύνει να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της ζωής. Ζούμε την παρουσία του Αναστημένου Χριστού. κηρύττουμε την αλήθεια : ο θάνατος δεν είναι το τέλος της ζωής αλλά η αρχή μιας νέας ζωής, χωρίς τέλος ” και αναφέρθηκε στα λόγια του Αγίου Αυγουστίνου “ Θεέ μου με δημιούργησες χωρίς εμένα, αλλά εγώ δεν μπορώ να σωθώ χωρίς εμένα ”.
Ο Αρχιεπίσκοπος Kondrusiewisz είναι κομβική φυσιογνωμία στη μετα – κομμουνιστική εποχή. Πολωνικής καταγωγής, γεννήθηκε στη Λευκορωσία και μετέφρασε στη γλώσσα πολλά εκκλησιαστικά κείμενα. Τη δεκαετία του `90 ήταν Αρχιεπίσκοπος Μόσχας και διετέλεσε Πρόεδρος της Καθολικής Ιεραρχίας Ρωσίας.
Το 2003 εκλέχθηκε Αρχιεπίσκοπος στη χώρα του και την ποιμαίνει με προσεκτικά βήματα. Θεωρείται μετριοπαθής και διαφωνεί και με τους πολύ συντηρητικούς, που επιθυμούν τη θεία λειτουργία του Τριδέντου ( στα λατινικά ) και με τους πολύ προοδευτικούς, που επιθυμούν να φέρουν την εκκλησιαστική πρακτική πιο κοντά στα συμβαίνοντα στη Δύση…

Πληροφορίες / φωτογραφία από AsiaNews.it

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΑΤΡΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 21 Φεβρουαρίου 2024               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου