Πάπας Φραγκίσκος: Για αυτό αρνείται να συναντήσει τον Πομπέο

7

Πάπας Φραγκίσκος: Για αυτό αρνείται να συναντήσει τον Πομπέο

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ: Μετά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, σκοπεύει να επισκεφθεί το Βατικανό για να διαμαρτυρηθεί για την επικείμενη ανανέωση μιας διετούς συμφωνίας μεταξύ της καθολικής εκκλησίας και της Κίνας, η οποία όπως ισχυρίστηκε, “θα θέσει σε κίνδυνο την ηθική εξουσία της εκκλησίας”.
Έχει, εντούτοις, κανονιστεί συνάντηση του Πομπέο με τον Καρδινάλιο Pietro Parolin και τον Αρχιεπίσκοπο Paul Gallagher, υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Πάπας Φραγκίσκος ανέφερε τις επικείμενες προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών ως τον λόγο να μην συναντηθούν με τον Πομπέο. Κοινό τόπο αποτελεί, βέβαια, ότι η κριτική της κυβέρνησης Τραμπ για τη συμφωνία μεταξύ του Βατικανού και της Κίνας θα μπορούσε πιθανώς να είναι ένας παράγοντας στην απόφαση του Πάπα να αποστασιοποιηθεί.
Αυτή η συμφωνία, για την οποία οι λεπτομέρειες δεν έχουν αποκαλυφθεί στο κοινό, επέτρεψε στο Βατικανό να έχει λόγο στους καθολικούς επισκόπους στην Κίνα. Από την έναρξη της ιστορικής συμφωνίας πριν από δύο χρόνια, διορίστηκαν δύο νέοι επίσκοποι στην Κίνα μετά από διαβούλευση με το Βατικανό.
Ο Πομπέο ισχυρίστηκε ότι το Βατικανό δεν πρέπει να ανανεώσει τη συμφωνία του με την Κίνα λόγω της διοίκησης του Σι Τζίνπινγκ που αντιμετωπίζει κατηγορίες για θρησκευτικές διώξεις.
“Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα έχει επιδεινωθεί σοβαρά υπό τον αυταρχικό Σι Τζίνπινγκ, ειδικά για τους θρησκευόμενους και τους πιστούς”, υποστήριξε ο Πομπέο , προσθέτοντας ότι έχουν υπάρξει “αξιόπιστες αναφορές για αναγκαστικές αποστειρώσεις και αμβλώσεις μουσουλμάνων στο Σιντζιάνγκ”, καθώς και “κακοποίηση καθολικών ιερέων και πιστών”.
Ο Πάπας Φραγκίσκος σιωπά αναφορικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Κίνα. Αυτές οι παραβιάσεις περιλαμβάνουν τη φυλάκιση τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου Ουιγούρων και άλλων μουσουλμάνων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, με αναφορές ότι εκεί έρχονται αντιμέτωποι με πείνα, βασανιστήρια, δολοφονίες και σεξουαλική βία.
“Η Αγία Έδρα έχει μια μοναδική ικανότητα και υποχρέωση να επιστήσει την προσοχή του κόσμου στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά σε αυτές που διαπράττονται από ολοκληρωτικά καθεστώτα όπως του Πεκίνου”, έγραψε ο Πομπέο.
Η παράταση της συμφωνίας μεταξύ του Βατικανού και της Κίνας αναμένεται να υπογραφεί τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με τον Independent.
Το ταξίδι του Πομπέο στο Βατικανό συνδυάζεται με ταξίδια στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Κροατία για την προώθηση διπλωματικών σχέσεων.

news247.gr

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου