Ο Πάπας στην Ιταλική Αστυνομία: σας ευχαριστώ για την υπομονετική υπηρεσία σας στους προσκυνητές

5

Ο Πάπας στην Ιταλική Αστυνομία: σας ευχαριστώ για την υπομονετική υπηρεσία σας στους προσκυνητές

Τις ευχαριστίες του για την εξυπηρέτηση των προσκυνητών, την ασφάλειά τους, αλλά και για την προσωπική του και των συνεργατών του, που πραγματοποιείται με «επιμέλεια, επαγγελματισμό και πνεύμα θυσίας», εξέφρασε ο Πάπας Φραγκίσκος, μαζί και θαυμασμό για την υπομονή που ασκούν στην αντιμετώπιση ανθρώπων διαφορετικής καταγωγής και πολιτισμού. Τα λόγια του Πάπα Φραγκίσκου προς στους υπαλλήλους και τους προϊσταμένους της Επιθεώρησης Δημόσιας Ασφάλειας του Βατικανού, που έγιναν δεκτοί με τις οικογένειές τους, με την ευκαιρία της 75ης επετείου από την ίδρυση αυτής της ιδιαίτερης αστυνομικής υπηρεσίας, είναι γεμάτα ευγνωμοσύνη για το δύσκολο έργο των ανδρών και των γυναικών που εποπτεύουν την πλατεία Αγίου Πέτρου και τις μετακινήσεις του Ποντίφικα στη Ρώμη και κατά τις επισκέψεις του σε επισκοπές ή κοινότητες στην Ιταλία.
Ένα έργο που αποτελεί συνεχή υπενθύμιση των υψηλότερων αξιών

Ένα έργο, αναφέρει ο Άγιος Πατέρας, «που απαιτεί διακριτικότητα και ισορροπία, για να διασφαλιστεί ότι οι μετακινήσεις του Πάπα δεν θα χάσουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της συνάντησής του με τον λαό του Θεού» Ένα έργο το οποίο – όπως ο ίδιος τόνισε στους 2.500 εργαζομένους και προϊσταμένους της Επιθεώρησης, που ήταν παρόντες στην Αίθουσα Παύλου ΣΤ’ με τις οικογένειές τους – «αποτελεί για σας μια διαρκή υπενθύμιση των υψηλότερων αξιών: εκείνων των ανθρώπινων και πνευματικών αξιών που πρέπει κάθε μέρα να προωθούνται και να μαρτυρώνται».

«Ελπίζω η προσπάθειά σας, που συχνά επιτυγχάνεται με θυσία και κίνδυνο, να εμψυχώνεται από μια ζωντανή χριστιανική πίστη: είναι ο πιο πολύτιμος πνευματικός θησαυρός, τον οποίο σας έχουν εμπιστευτεί οι οικογένειές σας και τον οποίο καλείστε να μεταβιβάσετε στα παιδιά σας».

Ο χαιρετισμούς του Υπουργού Εσωτερικών και του Αρχηγού της Αστυνομίας

Πριν τον λόγο του Ποντίφικα υπήρξαν οι χαιρετισμοί του Αρχηγού της Αστυνομίας Φράνκο Γκαμπριέλι και της Υπουργού Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμοτζέζε, οι οποίοι υπενθύμισαν την υπηρεσία φύλαξης του Πάπα στην ιταλική επικράτεια εκ μέρους της αστυνομίας και την επαγρύπνηση «για την γαλήνια διεξαγωγή της ζωής στους ιερούς χώρους της Καθολικής πίστης». Τόνισαν τις δυσκολίες που συνδέονται με την πανδημία, η οποία προκάλεσε θύματα και μεταξύ των δυνάμεων της αστυνομίας, που ήταν πάντα κοντά στους πολίτες, «ιδιαίτερα στους πιο ευάλωτους και σε δυσκολία». Ευχαρίστησαν τον Πάπα Φραγκίσκο για την μαρτυρία του σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και την πρόσκλησή του «να ανακαλύψουμε εκ νέου τους λόγους της συνεργασίας μεταξύ των λαών και της αλληλεγγύης με τους ελάχιστους των ανθρώπων». Με τα χρήματα που φθάνουν από την Ευρώπη, λέει η Υπουργός Εσωτερικών, η Ιταλία θα πρέπει επίσης να «θεραπεύσει την ταλαιπωρία των περιφερειών, τόσο των γεωγραφικών όσο και της ψυχής».

Ο «βαθύς δεσμός» μεταξύ Αγίας Έδρας και Ιταλίας

Ο Πάπας τόνισε ότι η Υπηρεσία Επιθεώρησης Ασφάλειας του Βατικανού διεξάχθηκε αυτά τα 75 χρόνια, «ακολουθώντας τον βαθύ δεσμό που υπάρχει μεταξύ της Αγίας Έδρας και της Ιταλίας», και που έχει την αρχή του στις Συμφωνίες του Λατερανού το 1929. Πράγματι, αυτές οι Συμφωνίες, υπενθυμίζει ο Ποντίφικας, «οδήγησαν στη γέννηση του Κράτους της Πόλης του Βατικανού, προβλέποντας ένα συγκεκριμένο καθεστώς για την πλατεία του Αγίου Πέτρου, με ελεύθερη πρόσβαση για τους προσκυνητές και τους τουρίστες και υπό την επίβλεψη των Ιταλικών Αρχών».

Μια υπηρεσία που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 1945

Ο Πάπας Φραγκίσκος υπενθύμισε το πλαίσιο «επισφάλειας και εθνικής έκτακτης ανάγκης» στο οποίο γεννήθηκε η Επιθεώρηση, τον Μάρτιο του 1945, «όταν οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις συμμετείχαν στη δημοκρατική ανάκαμψη». Το Υπουργείο Εσωτερικών, με επικεφαλής τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Ιβάνο Μπόνομι, ίδρυσε τότε το Ειδικό Γραφείο Δημόσιας Ασφάλειας Αγίου Πέτρου, ενισχύοντας και καθιστώντας πιο αποτελεσματική την υπηρεσία που οι ιταλικές αστυνομικές δυνάμεις ασκούσαν από καιρό στην πλατεία του Αγίου Πέτρου και στις περιοχές που γειτνιάζουν με το Βατικανό.

Το «βάπτισμα» κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής

Στα λόγια του Ποντίφικα υπάρχει και η ανάμνηση των εννέα δύσκολων μηνών της κατοχής της Ρώμης από τα γερμανικά στρατεύματα, από τον Σεπτέμβριο του 1943 έως τις 4 Ιουνίου 1944. Υπήρχε πράγματι το πρόβλημα του σεβασμού από τους Γερμανούς στρατιώτες της ουδετερότητας και της κυριαρχίας της Πόλεως του Βατικανού, καθώς και του προσώπου του Πάπα». Κατά τη διάρκεια όλων των μηνών της κατοχής, τονίζει ο Άγιος Πατέρας, «το σύνορο μεταξύ του Ιταλικού Κράτους και της Πόλεως του Βατικανού, που ήταν χαραγμένο στο δάπεδο της πλατείας του Αγίου Πέτρου, είχε γίνει μέρος εντάσεων και φόβων, καθώς οι πιστοί δεν μπορούσαν εύκολα να εισέλθουν στη Βασιλική για να προσευχηθούν».

Οι πρώτοι μήνες μετά την απελευθέρωση της Ρώμης

Μετά την απελευθέρωση της Ρώμης, «ο πόλεμος άφησε βαθιές πληγές στη συνείδηση, ερείπια στους δρόμους, φτώχεια και ταλαιπωρία στις οικογένειες». Όμως οι Ρωμαίοι, και οι προσκυνητές που μπορούσαν να φτάσουν στην πρωτεύουσα, υπενθυμίζει ακόμη ο Πάπας Φραγκίσκος, «συγκεντρώνονταν όλο και περισσότερο στον Άγιο Πέτρο, επίσης για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους στον Πάπα Πίο ΙΒ’, ανακηρύσσοντάς τον “defensor civitatis” (υπερασπιστή της πόλεως». Και έτσι το νέο Γραφείο της Κρατικής Αστυνομίας στο Βατικανό, που βοηθά και εγγυάται την ασφάλεια αυτών των πολυάριθμων προσκυνητών, σε συνεργασία με τους φορείς του Βατικανού που είναι υπεύθυνοι για τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια του Πάπα, του Σώματος Χωροφυλακής και της Ποντιφικής Ελβετικής Φρουράς, προσφέρει «μια σημαντική υπηρεσία τόσο στην Ιταλία όσο και στην Αγία Έδρα».

Η διακριτική επαγρύπνηση κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του Πάπα στην Ιταλία

Όλα αυτά τα χρόνια, παρότι η αστυνομική υπηρεσία του Βατικανού άλλαξε πολλά ονόματα και άλλαξαν τα εθνικά και διεθνή σενάρια και οι ανάγκες ασφαλείας, δεν άλλαξε για τον Πάπα Φραγκίσκο «το πνεύμα με το οποίο οι άντρες και οι γυναίκες της Επιθεώρησης πραγματοποίησαν το ανεκτίμητο έργο τους».

«Η ευγνωμοσύνη μου επεκτείνεται επίσης στον ζήλο που δείχνετε όταν με συνοδεύετε στα ταξίδια μου στη Ρώμη και στις επισκέψεις μου σε επισκοπές ή κοινότητες στην Ιταλία. Μια δύσκολη εργασία, η οποία απαιτεί διακριτικότητα και ισορροπία, για να διασφαλιστεί ότι οι μετακινήσεις του Πάπα δεν θα χάσουν τον συγκεκριμένο χαρακτήρα της συνάντησής του με τον λαό του Θεού».

Η προσευχή στον προστάτη, Αρχάγγελο Μιχαήλ

Η Ακρόαση ολοκληρώθηκε με μια προσευχή προς τον Άγιο Μιχαήλ τον Αρχάγγελο, προστάτη της Ιταλικής Κρατικής Αστυνομίας, τον οποίο ο Πάπας Φραγκίσκος επικαλέστηκε επίσης στο τέλος του λόγου του μαζί με την Παναγία, για να «προσέχει εσάς και τις οικογένειές σας».

————————–
Πηγή: Vatican News
Μετάφραση: π.Λ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

2η Κυριακή της Παρουσίας (Β)

2η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ησ 30,19,30                         Λαέ της Σιών, ιδού, ο Κύριος έρχεται να σώσει τους λαούς. Ο Κύριος

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

9 Δεκεμβρίου μνήμη της Αγίας Λευκαδίας

  Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για την Αγία Λευκαδία. Η ευλάβεια προς το πρόσωπό της αναπτύχτηκε στον τόπο ταφής της, το ρωμαϊκό κοιμητήριο του Τολέδο στην

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου