Πανηγύρισε το Παρεκκλήσιο της Αγίας Άγγελας στον Κουμάρο Τήνου

Πανηγύρισε το Παρεκκλήσιο της Αγίας Άγγελας στον Κουμάρο Τήνου

Τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018 στις  4:30 το απόγευμα τελέστηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από το Σεβασμιότατο π. Νικόλαο και συλλειτούργησαν μαζί του οι  ιερείς: Π. Φραγκίσκος Βιδάλης και π. Νικόλαος Ψάλτης στο Παρεκκλήσιο της Αγίας Άγγελας στο χωριό Κουμάρο Τήνου, το οποίο και ήταν γεμάτο από ευλαβείς της Αγίας.

Πριν τη Θεία Λειτουργία η αδελφή Θηρεσία έκανε μία εισήγηση πάνω στο μοναχικό τους τάγμα. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ιδιαίτερο χάρισμα των μοναχών Ουρσουλινών και εξέφρασε τη λύπη της διότι δυστυχώς αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο δύο  μοναχές Ουρσουλίνες. Ζήτησε από τους παρόντες να προσευχηθούν γι’ αυτές και να παρακαλέσουν τον Κύριο με τις ικεσίες και της Αγίας  Άγγελας να μη χαθεί από την Ελλάδα το ιδιαίτερο χάρισμα  των Ουρσουλινών  μοναχών που τόσα πολλά πρόσφερε στην τοπική μας Εκκλησία.

Σήμερα, δυστυχώς, μόνο  μία μοναχή  υπενθυμίζει τη λαμπρή  ιστορία που έγραψαν οι Ουρσουλίνες Μοναχές στα δύο νησιά της Νάξου και της Τήνου.

 

Τα  πολλά παιδιά που γεννήθηκαν στα νησιά μας και αφιέρωσαν στον Κύριο τη ζωή τους, έχουν συγκεντρωθεί «στο κλεινό άστυ» και σαν κομήτες που και που κάνουν την ευχάριστη παρουσία τους ανάμεσά μας, υπενθυμίζοντάς μας πως δεν μας ξεχνούν! Έχουμε ένα παράπονο και μάλιστα πικρό και μόνο η δική τους παρουσία μπορεί να διώξει αυτή την πικρία.  Όμως για να εξασφαλιστεί και η δική τους παρουσία χρειάζονται θέσεις εργασίας.

Ποιος είναι εκείνος ο πολιτικός που θα μπορέσει, με οποιοδήποτε πολιτικό κόστος, να δημιουργήσει  πολλές θέσεις εργασίας στα νησιά μας και να δώσει τη δυνατότητα στους νέους μας να επιστρέψουν και να εργαστούν στον τόπο που τους γέννησε;

 

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου ο Αρχιεπίσκοπος   απευθυνόμενος στη συναγμένη Εκκλησία είπε:

Η Αγία Άγγελα αποφάσισε να ιδρύσει το Μοναχικό Τάγμα των Ουρσουλινών αδελφών με σκοπό να συγκεντρώσει γύρω της  νέες  διατεθειμένες  μέσα από την ολοκληρωτική προσφορά της ζωής τους στο Θεό να υπηρετήσουν τον άνθρωπο.

Η Ουρσουλίνα μοναχή συμμετέχει στην αποστολή του Χριστού μέσα στον κόσμο και πάντα πρέπει να έχει κατά νου πως Εκείνος  ήλθε  όχι να υπηρετηθεί αλλά να υπηρετήσει. Για το λόγο αυτό και η μοναχή Ουρσουλίνα  δίνει κάθε μέρα με τη ζωή της αληθινή μαρτυρία της αφιέρωσής της στο Θεό  και καταδαπανιέται για τη σωτηρία των ψυχών.

Ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του Κυρίου ζει την αγάπη της για το Θεό μέσα από την αγάπη της για τα αδέλφια του Χριστού που είναι ο  άνθρωπος κάθε ηλικίας.

Εναποθέτει στον Ιησού Χριστό όλη την αγάπη της  και όλη τη χαρά της. Ξέρει και αναγνωρίζει πως ό,τι έχει δεν είναι δικός της αλλά του Χριστού που της το έδωσε για να το αξιοποιήσει  και να το προσφέρει στις αδελφές της αλλά και σε κάθε άνθρωπο.

Είναι αφιερωμένη στο Χριστό, εργάζεται μέσα στην Εκκλησία του, και μέσα από τα ταξίματα της αγνότητας, της ακτημοσύνης και της υπακοής δίνει δείγματα της πρόγευσης της ουράνιας Βασιλείας. Για να μείνει πιστή στα ταξίματά της στρέφεται προς το Θεό και ζητά την ενίσχυση της χάρης Του την οποία αναζητά μέσα από την ατομική προσευχή «εν τω κρυπτώ» του μοναχικού κελιού της, ή του σπιτιού της και  με τη συλλογική προσευχή της κοινότητας της στην οποία ανήκει. Είναι ευαίσθητη στα κελεύσματα του Αγίου Πνεύματος και υπάκουη στο Λόγο Του Θεού αναζητώντας και εκτελώντας κάθε στιγμή το θέλημα του Πατέρα κατά μίμηση του Ιησού Χριστού.

Το μεγάλο στήριγμα στον πνευματικό της αγώνα το βρίσκει στην καθημερινή συμμετοχή της  στο μυστήριο της Ευχαριστίας. Με αυτό πραγματοποιεί την ενότητά της  με τον Χριστό και την Εκκλησία.

 Συμπλήρωμα καθημερινό στην προσευχή της είναι η απαγγελία της Ιερής Ακολουθίας με τους Αίνους , τον Εσπερινό και το Απόδειπνο μέσω της οποίας αποδίδει  μαζί με τις Αδελφές της δόξα στο Θεό.

 Ανάλογα με τα χαρίσματα που της έδωσε το άγιο Πνεύμα  είναι στη διάθεση των παιδιών, των νέων και των ενηλίκων και μέσα από το Κατηχητικό  έργο της Εκκλησίας, τις πνευματικές συναντήσεις για περισσότερη εμβάθυνση  της πίστης,  τη μελέτη του Λόγου του Κυρίου και την προσευχή γίνεται κατηχήτρια, εκπαιδευτικός,  σύμβουλος και οδηγός στην πνευματική πορεία της πίστης. Με το έργο αυτό εξασφαλίζει   μια ενεργό παρουσία στην ποιμαντική ζωή της Εκκλησίας. Αυτό είναι το ειδικό χάρισμα της κλήσης της Ουρσουλίνας μοναχής της μοναχικής κοινότητας των Ουρσουλινών αδελφών.

Τελώντας σήμερα, αδελφοί μου και αδελφές μου  αυτή την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, θέλουμε να ευχαριστήσουμε το Θεό γιατί χάρισε στην  Εκκλησία του Χριστού,  διαμέσου της Αγίας Άγγελας, αυτό το πολύτιμο που λέγεται «μοναχικό τάγμα των Ουρσουλινών μοναχών». Είναι ένα πνευματικό δέντρο που από το 1535  προσφέρει πολύτιμους πνευματικούς καρπούς. Οι χιλιάδες Ουρσουλίνες μοναχές σκορπισμένες μέσα στον κόσμο δίνουν με την ίδια τη ζωή τους και την αποστολή τους μαρτυρία της αγάπης τους για το Θεό και τον άνθρωπο με τη δύναμη της προσευχής, της ιεραποστολής, της κατήχησης, της μόρφωσης και της χριστιανικής παιδείας.

Η κάθε μοναχή ανάλογα με τα χαρίσματα που το άγιο Πνεύμα την πλούτισε, συνεχίζει να είναι στη διάθεση των παιδιών, των νέων και των ενηλίκων και μέσα από το Κατηχητικό  έργο, τις πνευματικές και επιμορφωτικές συναντήσεις, τη μελέτη του Λόγου του Κυρίου και την προσευχή γίνεται η κατηχήτρια, η  εκπαιδευτικός,  ο πνευματικός σύμβουλος και οδηγός στην πνευματική πορεία της πίστης.

Η τοπική μας Εκκλησία δοξάζει το Θεό, ευγνωμονεί την Αγία Άγγελα και ευχαριστεί όλες τις αδελφές Ουρσουλίνες που για πολλά χρόνια πρόσφεραν τη χριστιανική μαρτυρία αφιέρωσης στο  Θεό και πολύτιμο έργο εκπαιδευτικό αλλά και άλλα έργα υπηρεσίας στα παιδιά, στους έφηβους και τους νέους. ΟΙ δύο εναπομείναντες συνεχίζουν με οποίες ακόμη δυνάμεις διαθέτουν και με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε μιας να δίνουν μια ενεργό παρουσία μέσα στην Εκκλησία και παραμένουν  σημάδια μνήμης για ότι το μοναχικό τους τάγμα πρόσφερε στην τοπική μας Εκκλησία και με τη ζωή τους να μας υπενθυμίζουν το ιεραποστολικό σύνθημά τους που είναι το γνωστό serviam, και σημαίνει «να υπηρετώ». Αμήν.

Πριν την τελική ευλογία με τα ιερά λείψανα της Αγίας Άγγελας η αδ. Θηρεσία παρουσίασε ένα μικρό συμβολικό ενθύμιο της ζωής και των Γραπτών της Αγίας Άγγελας και ταυτόχρονα παρουσίασε την ιδέα της δημιουργίας  μιας «κοινότητας» από πρώην μαθήτριες και σημερινές συνεργάτριες και ευλαβείς της Αγίας Άγγελας με σκοπό να μελετούν και να βιώνουν με το δικό τους τρόπο το πνεύμα του μοναχικού τάγματος με σκοπό να συνεχιστεί αυτό το πνεύμα  της Αγίας Άγγελας ακόμη και όταν, ο μη γένοιτο, δεν θα υπάρχουν  Ουρσουλίνες μοναχές στο νησί της Τήνου.

Μετά τη Θεία Λειτουργία προσφέρθηκαν γλυκίσματα και μία ποικιλία παραδοσιακών ειδών που συνοδευόταν  από το τηνιακό ρακί που έδειξε τα δικά του χαρίσματα και αποτελέσματα που φαίνονται ακόμη καλύτερα στις χειμωνιάτικες ημέρες όπως ήταν η χθεσινή. 

 

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Μελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 1ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ   ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 17 Ιανουαρίου 2025 ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ   Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (2, 1-12) Και ύστερα από κάποιες