ΟΙ ΙΕΡΕΙΣ ΤΕΛΕΣΑΝ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

ΟΙ ΙΕΡΕΙΣ ΤΕΛΕΣΑΝ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου στις 5.30 το απόγευμα ο Ιερός Κλήρος της Τήνου τέλεσε στον  Μοναστηριακό Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου στην Παλλάδα της Χώρας Τήνου τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του πατρός του Ιερομονάχου του Μοναχικού Τάγματος των Πατέρων του Ενσαρκωμένου Λόγου στην Τήνου, π. Φερνάνδου.

Στη Θεία Λειτουργία προΐστατο ο Αρχιεπίσκοπός μας π. Νικόλαος και συλλειτούργησαν  μαζί του  οι ιερείς: π. Γεώργιος Ανδριώτης, π. Μάρκος Φώσκολος, π. Φραγκίσκος Βιδάλης και ο π. Φερνάνδος  Bravo.

Ο Ναός του Αγίου Αντωνίου ήταν πλήρης από πιστούς που ήρθαν να συμπροσευχηθούν με τους ιερείς για την αιώνια ανάπαυση του  προσφιλή πατέρα του π. Φερνάνδου.      

Ο Αρχιεπίσκοπος μετά την ανάγνωση των βιβλικών αναγνωσμάτων της ημέρας (Τρίτη της Πέμπτης Εβδομάδας της κοινής περιόδου του έτους),  είπε μεταξύ άλλων:

Από την αρχή της δημόσιας ζωής του, ο Ιησούς θέλησε να φανερώσει τη θεϊκή ανεξαρτησία του από  τις ιουδαϊκές παραδόσεις  της εποχής του. Η αποστολή του είχε σκοπό να αγκαλιάσει όλους τους ανθρώπους και να χαρίσει στον κάθε ένα την ελευθερία του απέναντι σε ανθρώπινους νόμους, κανονισμούς και παραδόσεις.

Το πρωτείο στη ζωή του ανθρώπου πρέπει να το κατέχει ο Λόγος του Θεού. Μόνο αυτός μπορεί να χαρίσει τη ζωή, επειδή αυτή προέρχεται από τον Πατέρα που είναι η πηγή κάθε ζωής. Αυτός ο Λόγος  χαρίζει ζωή σαν τον σπόρο που πέφτει στην καρδιά του ανθρώπου και παράγει μέσα του ως καρπό τη ζωή  και τη σωτηρία.

Οι ανθρώπινες παραδόσεις  και οι νόμοι εξαρτώνται απ’ αυτόν τον Λόγο και σε περίπτωση που υπάρχει αρμονία μεταξύ τους, τότε ο Λόγος του Θεού δεν ακυρώνεται από τις ανθρώπινες διατάξεις ούτε και  υποδουλώνεται σ’ αυτές.

Συχνά οι ανθρώπινοι νόμοι και παραδόσεις αποτελούν ένα βαρύ ζυγό στους ώμους των ανθρώπων που και αυτοί οι νομοθέτες  δεν αγγίζουν με το δάκτυλό τους.  Και αυτό ισχύει για κάθε εποχή. Πολλές φορές αντί να προσφέρουν στον άνθρωπο ελευθερία, καταντούν γι’ αυτόν σκλαβιά. Μια δουλεία που εκμηδενίζει την αξιοπρέπεια που πρέπει να έχουν όλα τα παιδιά του Θεού. Γι’ αυτό  χρειάζεται μια επαναστατική απόφαση. Ο Ιησούς δε δίστασε να συγκρουστεί με το θρησκευτικό και πολιτικό καταστημένο της εποχής του  που είχε καταντήσει αρτηριοσκληρωτικό και καταπιεστικό για το σύνολο του λαού. Σκοπός  του δεν ήταν να εγκαταστήσει ένα νέο πολιτικό σύστημα, αλλά να χαρίσει στους ανθρώπους  την εσωτερική και πνευματική ελευθερία που κανένας δεν μπορεί να τους αφαιρέσει.

Σήμερα, όπως και σε κάθε εποχή η κάθε νέα γενεά εκφράζει τη δυναμικότητα και την νεανικότητα του   ανθρώπινου πνεύματος, που αναζητεί την απελευθέρωση από τις καταπιέσεις που έχουν συσσωρευτεί    στην κοινωνία. Η εποικοδομητική  κριτική μπορεί να ανοίξει τα μάτια των παλαιοτέρων και να δουν ένα νέο κόσμο, πιο ανθρώπινο και πιο ελεύθερο. Έχοντας πάντοτε το κριτήριο του Λόγου του Θεού, η φωνή των νέων κάθε εποχής μπορεί να είναι μια προφητική φωνή για ένα καλύτερο κόσμο και μια πιο ανθρώπινη κοινωνία. Προ ημερών ο Πάπας Φραγκίσκος έλεγε: οι νέοι είναι η πόρτα του μέλλοντος αλλά οι ηλικιωμένοι είναι τα κλειδιά».

Η σωστή κοινωνία πρέπει  να διακρίνεται για την αγάπη μεταξύ των μελών της. Να χαρακτηρίζεται από τον αλληλοσεβασμό και την αλληλεγγύη. Τα μέλη της οφείλουν  να βιώνουν μεταξύ τους ως αδέλφια και να ξέρουν μαζί να χαίρονται και μαζί να λυπούνται.

Αυτή είναι η σκέψη που μας οδήγησε εδώ  σήμερα κάνουμε, για την τέλεση αυτής της Θείας Λειτουργίας για την ανάπαυση της ψυχής του  αγαπητού  πατέρα του αδελφού μας π. Φερνάνδου που πρόσφατα ολοκλήρωσε την πορεία του πάνω στη γη και έφυγε για τον ουρανό.

Συμμετέχουμε στον ανθρώπινο πόνο του π. Φερνάνδου αλλά και στη ελπίδα ότι ο πατέρας  του βρίσκεται κοντά στο Θεό και ανταμείφθηκε για τις καλές πράξεις της ζωής του, και ιδιαίτερα γι’ αυτήν που ξεχωρίζει από όλες και είναι η προσφορά του υιού στο Θεό και στην Εκκλησία.

Εμείς ευγνωμονώντας τον γι’ αυτή την γενναιόδωρη πράξη του, προσευχόμαστε στον Κύριο να του χαρίσει την αιώνια ευτυχία και να στηρίζει με τη Θεία Του παρηγοριά τον αδελφό μας π. Φενράνδο, για να επιτελέσει κοντά μας και για πολλά χρόνια την αποστολή που ο Κύριος του ανάθεσε, δοξάζοντας το Θεό με την ιερατική ζωή του και βοηθώντας την Εκκλησία με την ιερατική αποστολή του. Αμήν.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 28 Μαΐου  2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν  Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου