Πανηγύρισε στην Ξινάρα Τήνου ο Εν. Ναός των Αγίων Πέτρου και Παύλου

Πανηγύρισε στην Ξινάρα Τήνου

ο Εν. Ναός των Αγίων Πέτρου και Παύλου

 

Την Πέμπτη 29 Ιουνίου, εορτή των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, πανηγύρισε ο ομώνυμος Ενοριακός Ναός στην Ξινάρα της Τήνου.

Την παραμονήτης πανηγύρεως τελέστηκε εόρτιος εσπερινός από τον π. Νικόλαο Ψάλτη και π. Γεώργιο Ανδριώτη.

Την ημέρα της εορτής και πανήγυρης τελέστηκε αργά το απόγευμα πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπό μας π. Νικόλαο και συλλειτούργησαν μαζί του ο εφημέριος του Ναού π. Δημήτριος Δαλέζιος., ο εφημέριος Μυκόνου και Σάμου π. Ριχάρδος και ο εφημέριος της Βάρης  Σύρου π.  Πέτρος, ο οποίος ευρίσκεται στο νησί της Τήνου, συνοδεύοντας τριάντα πέντε εφήβους και νέους της Εκκλησίας της Σύρου 

Διαπιστώθηκε μεγάλη συμμετοχή ευλαβών και φιλεόρτων που έφθασαν στο Ναό για να συμμετάσχουν στην πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στη γιορτή του χωριού που εξασφάλισε με μεγάλη εγκαρδιότητα και παραδοσιακή φιλοξενία η ενορία και ο Σύλλογος του χωριού.      

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου, ο Αρχιεπίσκοπος απευθύνθηκε στην Εκκλησία και είπε:

Πολλές φορές αισθανόμαστε τους Αγίους ως πρόσωπα απομακρυσμένα από τη ζωή μας, άσχετα με τα κάθε λογής προβλήματά μας, τις δυσκολίες μας, τους πειρασμούς μας, τα ελαττώματά μας. Τα θεωρούμε «πρόσωπα περίεργα»  που λίγο έχουν να κάνουν με τη δική μας  καθημερινή ζωή. Και όμως οι δύο άγιοι που σήμερα ανατολή και δύση τιμά τη μνήμη τους ήταν πολύ κοντά στη ζωή μας.

Ο Πέτρος ήταν  ένας απλός και άγνωστος ψαράς, στη λίμνη της Γαλιλαίας, άνθρωπος δυνατός  αλλά και απλός, θαρραλέος αλλά και δειλός, σκληρός αλλά και ευαίσθητος. Ακολούθησε  το Χριστό, συνειδητά και με πολύ ενθουσιασμό, έτοιμος να τον υπερασπιστεί σε κάθε δύσκολη στιγμή. Ήταν άνθρωπος αγράμματος και η ζωή του δεν  είχε καμία σχέση  με τις  λεπτομερείς  θεολογικές συζητήσεις. Αγαπούσε πραγματικά τον Ιησού, τον ακολουθούσε κατά πόδας, δεν ήταν διπλωμάτης, αντίθετα κάποιες φορές έκανε και παρεμβάσεις με άκομψο τρόπο. Όμως ο Χριστός αυτόν διάλεξε για να τον καταστήσει  επί κεφαλής των Αποστόλων, αυτόν κατέστησε εγγυητή της πίστης των αδελφών του και όχι τον  Ιωάννη, τον επιστήθιο φίλο του, τον λεπτολόγο και  κατ’ εξοχήν θεολόγο. Πόσο πράγματι είναι ανεξιχνίαστες οι επιλογές του Θεού!

Ο Πέτρος πριν γίνει το σημείο αναφοράς όλων των χριστιανών, έπρεπε να περάσει  από δύσκολες στιγμές,  στιγμές αδυναμίας, αμαρτίας, άρνησης, αλλά και δακρύων και μετανοίας.

Ο Πέτρος ενώ με παρρησία δήλωνε πως είναι  έτοιμος να δώσει την ίδια τη ζωή του, για να αποδείξει πόσο πραγματικά αγαπά το Χριστό, όταν βρέθηκαν αντιμέτωπος με το φόβο, φάνηκε ανίσχυρος, έγινε δειλός, μικρός, άβουλος και μπροστά σε μια υπηρέτρια του παλατιού αρνείται το Δάσκαλό του. Κλαίει όμως γι’ αυτό και πικρά μετανοεί. Ο Χριστός τον συγχωρεί όπως συγχωρεί κάθε άνθρωπο που μετανοεί. Και εκεί στις όχθες τις λίμνης της Τιβεριάδας, πραγματοποιείται η καθοριστική του Πέτρου με τον αναστημένο Χριστό. Ο Πέτρος στην ερώτηση του Ιησού: « Πέτρο με αγαπάς πιο πολύ από τους άλλους;»  ντρέπεται,  χαμηλώνει το βλέμμα του, νιώθει ένοχος, αλλά όμως και δυνατός για να δηλώσει πως παρόλα με αυτά που συνέβησαν και παρά την αδικαιολόγητη συμπεριφορά του, συνεχίζει να αγαπά το Δάσκαλό του, γι’ αυτό και βεβαιώνει: « Ναι Κύριε εσύ τα γνωρίζεις όλα, γνωρίζεις πως σε αγαπώ». Αυτό αρκεί για τον Ιησού, γι’ αυτό και του ανανεώνει την ευθύνη του μέσα στην Εκκλησία: «Βόσκε τα πρόβατά μου», του λέει. Τώρα ο Πέτρος ανανεωμένος από τη μετάνοια και ενισχυμένος από τη χάρη της συγνώμης, μπορεί να στηρίζει την πίστη και των αδελφών του.

Μαζί με τον Απόστολο Πέτρο σήμερα τιμούμε τη μνήμη και του Απόστολου των εθνών Παύλου. Ενός διαφορετικού ανθρώπου από τον Πέτρο. Ο Παύλος ήταν ο μορφωμένος, ο διανοούμενος, ο γνωστός  πολέμιος του Χριστού, φανατικός εχθρός των χριστιανών. Όμως το εκτυφλωτικό φως του Αναστημένου Ναζωραίου, τον ρίχνει  κατά γης.  Χάνει τη δική του δύναμη, χάνει το δικό του φως και ενδύεται τη δύναμη του Χριστού, το φως το αληθινό. Τώρα θα μπορεί να βεβαιώνει «τα πάντα δύναμαι χάρη στη δύναμη που μου δίνει ο Χριστός». Από δω και πέρα αυτό το φως θα τον οδηγεί στις μακρινές πορείες του για να φέρει την καλή αγγελία της σωτηρίας η οποία δεν πραγματοποιείται με το ευαγγέλιο αλλά με το Χριστό, όπως βεβαιώνει  το ευαγγέλιο.

 Χωρίς τον Παύλο ο χριστιανισμός θα είχε μείνει δέσμιος των εβραϊκών και ιουδαϊκών παραδόσεων . Δέσμιος του χθες και αδύναμος να ζήσει τη νέα εν Χριστώ ζωή. Χάριν στον Απόστολο Παύλο, γκρεμίζονται τα τείχη των εθνών, ευαγγελίζονται τα έθνη και η Εκκλησία του Χριστού τίθεται υπεράνω κρατών, κρατούντων και  εθνών, γίνεται Καθολική.

Ο Παύλος γίνεται με τη χάρη του Θεού, ο ζηλωτής ο ένθερμος  και ακούραστος απόστολος,  διατρέχει πόλεις και έθνη για να αναγγείλει  το μήνυμα της εν Χριστώ σωτηρίας. Γνωρίζει πως ο Κύριος του εμπιστεύθηκε  μια αποστολή , μία ευθύνη , ένα καθήκον  που δεν μπορεί να αρνηθεί γι’ αυτό και συχνά επαναλαμβάνει και γράφει  στους Κορινθίους: « αλίμονο σε μένα γράφει αν δεν κήρυττα το Ευαγγέλιο». (1Κορινθ. 9,16). Γένεται «τα  πάντα τοις πάσι» για τις εκκλησιαστικές κοινότητες που εγκαθιστά και θυσιάζεται για την μέριμνα πασών των Εκκλησιών.

Οι δύο κορυφαίοι Απόστολοι  Πέτρος και Παύλος είναι  δύο προσωπικότητες τόσο διαφορετικές που δύσκολα θα μπορούσαν να συνυπάρξουν σε άλλο χώρο εκτός της Εκκλησίας. Στην Εκκλησία αυτό όχι μόνο είναι εφικτό αλλά και φυσικό, γιατί για να είναι Καθολική οφείλει  να αποδέχεται τη  διαφορετικότητα. Για την Εκκλησία δεν υπάρχει Ιουδαίος και Έλληνας, δούλος και ελεύθερος, επώνυμος και ανώνυμος.

Η μυστηριώδης πορεία πίστεως και αγάπης που οδήγησε τον  Πέτρο και τον Παύλο από τη γενέτειρα γη μέχρι την Ιερουσαλήμ και από εκεί σε άλλα μέρη της γης και τελικά στην ειδωλολατρική Ρώμη,  γίνεται  κατά κάποιο τρόπο το μοντέλο πορείας,  που κάθε χριστιανός  καλείται να διατρέξει, για να μαρτυρήσει με τη ζωή του την πίστη του στον Αναστημένο Χριστό. 

Η κάθε μία και ο κάθε ένας από μας πρέπει να γίνει ένας απόστολος του ευαγγελίου, εκεί  όπου ο Θεός τον στέλνει: μέσα στην οικογένειά του, στην ενορία του, στο μοναστήρι του, στην εργασία του, στο σχολείο, στην ιδιωτική και δημόσια ζωή, παντού. Μόνο τότε θα εκπληρώσουμε την αποστολή που ο Κύριος μας ανάθεσε, όταν κι εμείς τον συναντήσαμε κοντά στη δική μας λίμνη είτε στο δρόμο προς τη δική μας Δαμασκό. Αμήν.

Μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία ο Σύλλογος του οικισμού της Ξινάρας πρόσφερε κέρασμα  σε όλους τους παρόντες στην πανήγυρη.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 23 Φεβρουαρίου 2024 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το  Πνεύμα 

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 24-25.2.2024

Οικισμός Ενορία  24 -25 Φεβρουαρίου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 24/2 Σάββατο   17.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου