ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ Ο ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΧΙΟΥ

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ Ο ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΧΙΟΥ

Η Πέμπτη  6 Δεκεμβρίου ήταν μια ημέρα ξεχωριστή για τον Καθεδρικό Ενοριακό του Αγίου Νικολάου στη Χίο και την εκεί ενοριακή κοινότητα.

Τις απογευματινές ώρες οι καμπάνες του Ναού ανάγγειλαν στους γύρω κατοίκους του Ναού ότι αυτή η θεία λειτουργία είναι διαφορετική από τις άλλες. Οι ευλαβείς του Αγίου έφθασαν στην ώρα τους  από μακριά και κοντινά και ο Ναός γέμισε από ενορίτες και φίλους της ενορίας, ευλαβείς του Αγίου Νικολάου. Το νησί της Χίου έχει ιδιαίτερη ευλάβεια προς τον Άγιο Νικόλαο διότι είναι το νησί των ναυτικών και εφοπλιστών και η εικόνα του Αγίου δεν λείπει από το σπίτι τους και τη γέφυρα του πλοίου τους.

Στις 6 το απόγευμα άρχισε η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία την οποία  τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος και Τοποτηρητής της Επισκοπής Χίου π. Νικόλαος. Μαζί του συλλειτούργησαν ο Γενικός Βικάριος της Επισκοπής π. Ριχάδος και ο εφημέριος του Καθεδρικού Ναού π. Λέων.

Μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου ο Αρχιεπίσκοπος στο κήρυγμά του είπε:   

Ο σημερινός πανηγυρικός εορτασμός προσφέρει σε όλους μας την ευκαιρία, να δεχθούμε τη χάρη του Θεού με τις ικεσίες του τιμωμένου Αγίου, μέσα από την τέλεση του Μυστηρίου της Ευχαριστίας, ώστε ενισχυμένοι  να συνεχίσουμε την πορεία προετοιμασίας μας προς τις επικείμενες εορτές της έναρξης της σωτηρίας μας.

Η Εκκλησία  εορτάζει σήμερα τη μνήμη ενός Αγίου, τον οποίο ο Κύριος εξέλεξε  και κατέστησε ποιμένα στην Εκκλησία του. Είναι ο Άγιος ο οποίος μιμούμενος τον  Χριστό, έγινε «τα πάντα τοις πάσι». Κατανάλωσε τη ζωή του  και την πρόσφερε στην υπηρεσία της ποίμνης που ο Κύριος του ανέθεσε.

Είναι σε όλους μας γνωστή η ιδιαίτερη αγάπη του προς τους αδύναμους, τους  ανήμπορους, τους ανυπεράσπιστους, τους νέους τα παιδιά και τους  φτωχούς.

Είναι ο Άγιος που και σήμερα μας εμπνέει γιατί σε πολλές γωνιές της γης οι καταστάσεις ζωής δεν έχουν αλλάξει και μοιάζουν σε όλα στις δύσκολες εκείνες στιγμές στις οποίες έζησε και έδρασε ο Άγιος που σήμερα τιμούμε.

Όλες οι εποχές της ανθρώπινης ιστορίας είχαν πλούσιους και φτωχούς, αλλά η δική μας εποχή έχει ακόμη πιο πολλούς. Έχει αυξήσει τον πλούτο των πλούσιων και την φτώχεια των φτωχών. Έχει δημιουργήσει πάμπλουτους και πάμφτωχους. Οι λίγοι τα έχουν όλα και οι πολλοί τα στερούνται όλα.

Αυτήν την άνιση και άδικη κατανομή των μέσων διαβίωσης, εμείς οι χριστιανοί δεν πρέπει ούτε να την δεχόμαστε, ούτε και να την ανεχόμαστε, οφείλουμε να αντιδράσουμε. Να αντιδράσουμε όμως σωστά, με δόκιμα και ειρηνικά μέσα, δηλαδή με  χριστιανικά, γιατί μόνο έτσι η αντίδρασή μας μπορεί να είναι αποτελεσματική.

Η Εκκλησία σήμερα μας προσφέρει ένα δυνατό παράδειγμα αγάπης και φιλανθρωπίας που όχι μόνο μπορούμε αλλά και οφείλουμε να μιμηθούμε. Τιμώντας σήμερα τη μνήμη του Αγίου Νικολάου  δεν πρέπει να περιοριστούμε στο να  εγκωμιάσουμε και να θαυμάσουμε τις αρετές και τα χαρίσματά του αλλά να μιμηθούμε τον τρόπο με τον οποίο τα αξιοποίησε και πολλαπλασίασε τα χαρίσματά του, προς δόξαν του Θεού και όφελος των ανθρώπων. Αυτός εξ άλλου είναι και ο μόνος σωστός και  χριστιανικός τρόπος  που τιμά τους Αγίους.

Ο Άγιος Νικόλαος είχε καλά αντιληφθεί ότι ο Κύριος τον ήθελε συνεχιστή του κηρύγματός του ευαγγελίου. Ένα κήρυγμα που το επισφράγιζε καθημερινά και το επιβεβαίωνε δυνατά με την ίδια τη ζωή του, γι’ αυτό και γινόταν όχι μόνο ελκυστικό αλλά και πειστικό γι’ αυτό και αποδεκτό. Είχε συνειδητοποιήσει πως ο Κύριος τον έστειλε  τους φτωχούς να ευαγγελίσει.

Αυτούς ιδιαίτερα αγκάλιασε και φρόντισε με πατρική στοργή και αγάπη, προσπαθώντας να γίνει ο πλησίον τους, ο φίλος τους, ο πνευματικός τους.

Πιστός τηρητής της συμβουλής του Κυρίου «όταν κάνεις ελεημοσύνη να μη γνωρίζει η δεξιά σου τι κάνει η αριστερά σου», ήταν πάντα δίπλα στους φτωχούς χωρίς να φαίνεται και έβρισκε τον τρόπο να γίνεται φιλεύσπλαχνος και γενναιόδωρος εξασφαλίζοντας τα ευεργετήματα και αποκρύπτοντας τον ευεργέτη.

Ο Άγιος Νικόλαος όμως είναι και ο Προστάτης των ναυτιλλομένων. Είναι εκείνος που με τις ικεσίες του ο Κύριος γαληνεύει τις κάθε λογής φουρτούνες της θάλασσας και της στεριάς.  Δεν υπάρχει ελληνικό πλοίο που να μην έχει στη γέφυρά του το εικόνισμα του. Σ’ αυτόν οι ναυτικοί στρέφουν το νου και την καρδιά τους όταν το πλοίο κλυδωνίζεται από τα αφρισμένα κύματα της φουρτουνιασμένης θάλασσας.

Ας θέσουμε λοιπόν κι εμείς την εικόνα του Αγίου Νικολάου  στη γέφυρα της καρδιάς μας για να στρέφουμε τη σκέψη μας και την προσευχή μας σ’ αυτήν, κάθε φορά που τα επικίνδυνα κύματα της θρησκευτικής αδιαφορίας κλυδωνίζουν το πλοίο της ψυχής μας και κινδυνεύει να καταποντιστεί, έτσι θα έχουμε τη σιγουριά πως και μέσα από όποιες δυσκολίες και εμπόδια  το πλοίο της ζωής μας θα φθάσει στο απάνεμο λιμάνι της σωτηρίας που είναι ο Χριστός, τον οποίο με χαρά  και ελπίδα αναμένομε. Αμήν.

Πριν την απόλυση πήρε το λόγο ο εφημέριος του Καθεδρικού Ναού μας π. Λέων ο οποίος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την παρουσία του στον πανηγυρικό εορτασμό και για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για τα τρία νησιά που αποτελούν την Επισκοπή Χίου και του ευχήθηκε εκ μέρους της ενορίας με θερμά λόγια για την ονομαστική του εορτή.

Μετά τη Θεία Λειτουργία το δραστήριο ενοριακό συμβούλιο πρόσφερε στον στη μικρή ενοριακή αίθουσα κέρασμα σε όλους με την ευκαιρία του πανηγυρικού εορτασμού του Ενοριακού Ναού και της ονομαστικής εορτής του Αρχιεπισκόπου π. Νικολάου.

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 9–10.12.2023

Οικισμός Ενορία  9-10 Δεκεμβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Σάββατο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΣΥΛΛΗΨΕΩΣΤΗΣ ΜΑΚΑΡΙΑΣ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ  Παρασκευή  8 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου