Πανηγύρισε ο Ενοριακός Ναός Ποταμιάς

Πανηγύρισε ο Ενοριακός Ναός Ποταμιάς

Τη Δευτέρα 16 Ιουλίου πανηγύρισε ο ενοριακός Ναός της Παναγίας του Καρμήλου στην Ποταμιά Τήνου.

Στις 7.30 το απόγευμα τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από το Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Π. Νικόλαο και συλλειτούργησαν μαζί του: ο εφημερίδος του ναού π. Γιάννης Σκλάβος, ο Γενικός Βικάριος της Αρχιεπισκοπής π. Φραγκίσκος Βιδάλης και ο π. Μάρκος Βιδάλης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής των Καθολικών Αθηνών.

Ο Αρχιεπίσκοπος στην αρχή της Θείας Λειτουργίας ζήτησε από την Εκκλησία να προσευχηθεί και για τον π. Φραγκίσκο Βιδάλη που σήμερα εορτάζει τα 25 χρόνια της Ιεροσύνης του, αλλά και για τα δύο θύματα του τροχαίου ατυχήματος που είχε συμβεί πρόσφατα στην Ποταμιά.

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε στην πανηγυρίζουσα Εκκλησία και είπε μεταξύ άλλων:

Η Παναγία κατέχει μία θέση ανάμεσα στο Θεό και στους ανθρώπους και για το λόγο αυτό η Εκκλησία αποδίδει μία ιδιαίτερη και μοναδική τιμή: αυτή είναι πολύ κατώτερη από εκείνη που αποδίδουμε στο Θεό και πολύ ανώτερη από εκείνη που αποδίδουμε στους  Αγίους. Η λέξη που χρησιμοποιείται στην Καθολική Θεολογία για την  ευλάβεια προς στην Παναγία, λόγω της ειδικής αυτής τιμής, λέγεται «υπερδουλεία» ενώ η ευλάβεια προς τους αγίους λέγεται απλώς «δουλεία». Αυτή η υπερδουλεία είναι όμως πολύ κατώτερη από εκείνη που ανήκει στο Θεό, διότι διαφέρει από την ευλάβεια προς το Θεό  που δεν είναι απλώς ευλάβεια αλλά  προσκύνηση και λατρεία που  ανήκει μόνο στο Θεό.

Τιμούμε την  Παναγία αλλά δεν την προσκυνούμε. Υπάρχει μία πολύ μεγάλη διαφορά μεταξύ αυτών των δύο ειδών ευλαβείας, δηλαδή της τιμής και της προσκύνησης.

Θα ήθελα να σας παρουσιάσω σήμερα μερικά χαρακτηριστικά αυτής της ευλαβείας προς την Παναγία.

 Η πραγματική ευλάβεια προς την Παναγία  πρέπει να είναι:  εσωτερική, υική, αγία, συνεχής και ανιδιοτελής.

Τι σημαίνει όμως ότι η ευλάβεια προς την Παναγία πρέπει να είναι Εσωτερική; Αυτό σημαίνει ότι  γεννιέται  από το πνεύμα  και αφορά την καρδιά και προέρχεται  από την εκτίμηση που έχουμε για το πρόσωπο της Παναγίας. Αυτή η εκτίμηση, η τιμή και η ευλάβεια δημιουργείται  εξ αιτίας της μητρικής μεγαλειότητάς της  και της δικής μας παιδικής αγάπης που νιώθουμε για την Μητέρα όλων των ανθρώπων.

Η αγάπης μας και η ευλάβειά μας είναι υική δηλαδή συνοδεύεται από μία απόλυτη και παιδική εμπιστοσύνη προς την Παναγία. Αισθανόμαστε την ίδια αγάπη που αισθάνεται ένα παιδί για τη μητέρα του.

Αυτή η ευλάβεια μας βοηθά να απευθυνόμαστε  προς την Παναγία  σε όλες τις ανάγκες τις υλικές και τις πνευματικές, με μεγάλη απλότητα, εγκατάλειψη και εμπιστοσύνη.

Η ευλάβειά μας πρέπει να είναι αγία διότι μας βοηθά  να προσπαθούμε να μιμηθούμε τις αρετές της. Πριν από όλες τις αρετές της να μιμούμαστε την μεγάλη απλότητά και ταπεινότητά της, την βαθειά πίστη της, την τυφλή υπακοή της, τη συνεχή προσευχή της, την ολοκληρωτική απονέκρωσή της,  την αγνότητα της ψυχής της, την ένθερμη αγάπη της, την ηρωική υπομονή της, την αγγελική γλυκύτητά της, την αγία σύνεσή της, που είναι δέκα κυριότερες αρετές  της Παναγίας.

Η ευλάβειά μας πρέπει να είναι συνεχής: Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να απευθυνόμαστε στην Παναγία μόνο στις δύσκολες στιγμές αλλά σε κάθε στιγμή, να νιώθουμε δίπλα μας, να την φιλοξενούμε  στο σπιτικό μας και στην καρδιά μας. Είναι εκείνη που ικετεύει τον Υιό της και Θεός της να μας βοηθήσει να αντισταθούμε  στους πειρασμούς να νικούμε τα πάθη μας, να αποφεύγουμε την αμαρτία μας.

Τέλος η ευλάβειά μας προς την Παναγία πρέπει να είναι ανιδιοτελής, διότι εμπνέει  την ψυχή όχι  να αναζητεί τον εαυτόν της αλλά μόνο το Θεό στο πρόσωπο της.

Ο αληθινός ευλαβής της Παναγίας δεν χρησιμοποιεί  την Παναγία  με σκοπό το προσωπικό όφελος ή το προσωπικό συμφέρον, ούτε για το πρόσκαιρό του καλό αλλά ούτε και για το αιώνιο, ούτε για το σώμα αλλά ούτε και για την ψυχή, αλλά μόνο  διότι Εκείνη  αξίζει  να υπηρετείται  και ο Θεός στο πρόσωπό της.

Εάν αγαπούμε την Παναγία  δεν είναι για τα καλά που μας αποκτά από το Θεό, αλλά μόνο διότι αξίζει να την αγαπούμε. Να την αγαπούμε και την υπηρετούμε  με την ίδια πιστότητα μέσα στις δύσκολες καταστάσεις που ζούμε, όπως και στις ήρεμες και ευτυχισμένες ημέρες της ζωής μας. Να  της δείχνουμε την ίδια αγάπη τόσο όταν την βλέπουμε στα πόδια του σταυρού, όσο και στο γάμο της Κανά.

Αυτή η ευλάβεια είναι αληθινά πολύτιμη  στα μάτια του Θεού  και της Παναγίας Μητέρας του. Μια τέτοια ευλάβεια αδελφοί μου και αδελφές μου ας ζητήσουμε να αποκτήσουμε όλοι και όλες για την ουράνια Μητέρα μας. Αμήν.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο εφημέριος π. Γιάννης Σκλάβος ευχήθηκε στον εορτάζονται τα 25 χρόνια της Αρχιεροσύνης, Σεβασμιότατο Νικόλαο και του πρόσφερε εκ μέρους της Ενορίας της Ποταμιάς μία εικόνα της Ιεράς Καρδίας και στον π. Φραγκίσκο Βιδάλη για τα 25 χρόνια Ιεροσύνης που εορτάζει σήμερα 17 Ιουλίου και στις 8 το βράδυ θα τελέσει στην Ενορία της Καλλονής μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Ευχαριστήρια Θεία Λειτουργία.

Μετά την απόλυση, οι οικογένειες του χωριού πρόφεραν κέρασμα σε όλους τους φιλέορτους.

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (B)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 22 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

22 ΙΟΥΝΙΟΥ μνήμη του Αγίου Παυλίνου, επισκόπου

  Καταγόταν από μια πλούσια οικογένεια Ρωμαίων πατρικίων (γεννήθηκε το 355 στη Μπορντώ, όπου ο πατέρας του ήταν αυτοκρατορικός αξιωματούχος). Συνάντησε τον επίσκοπο Αμβρόσιο του

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου