Πακιστάν: η πανδημία αυξάνει τις διακρίσεις εις βάρος των Χριστιανών

6

Πακιστάν: η πανδημία αυξάνει τις διακρίσεις εις βάρος των Χριστιανών

Το Καθολικό Ποντιφικό Ίδρυμα υπό την ονομασία “Βοήθεια προς την Πάσχουσα Εκκλησία” (ACN), ξεκίνησε ένα πρόγραμμα υποστήριξης για χιλιάδες χριστιανικές οικογένειες που στερούνται επισιτιστικής βοήθειας. Ο π. Ντέιβιντ Τζον υπογραμμίζει: «Η φτώχεια και οι πιέσεις που ασκούνται από τις φονταμενταλιστικές παρατάξεις επιδεινώνουν την περιθωριοποίηση της χριστιανικής κοινότητας».
Η χριστιανική κοινότητα του Πακιστάν βιώνει μια περίοδο μεγάλης ταλαιπωρίας: στην πραγματικότητα οι Χριστιανοί επηρεάζονται περισσότερο από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του Covid 19 και επιπλέον υφίστανται διακρίσεις στη διανομή τροφίμων και των ειδών πρώτης ανάγκης.

Η παρέμβαση του ACN

Η σοβαρή κατάσταση φτώχειας και περιθωριοποίησης καταγγέλθηκε από τοΠοντιφικό Ίδρυμα “Βοήθεια προς την Πάσχουσα Εκκλησία” (ACN), το οποίο ενεργοποίησε ένα πρόγραμμα υποστήριξης για περισσότερες από 5.000 από τις φτωχότερες οικογένειες της χώρας που απειλούνται από τον κορωνοϊό, ειδικά στις επαρχίες Ισλαμαμπάντ-Ραβαλτάντ, Φαζαλτάμπ και Λαχόρη. Ένα Ενημερωτικό Σημείωμα του Ποντιφικού Ιδρύματος καθιστά σαφές ότι «ορισμένες τοπικές ΜΚΟ αρνήθηκαν να παρέχουν προμήθειες έκτακτης ανάγκης σε μη Μουσουλμάνους». Για τον λόγο αυτό, οι εταίροι των έργων του ACΝ πουείναιπαρόντες στην περιοχή, διένειμαν «περισσότερο από το 70% της βοήθειας προς τους Χριστιανούς, οι οποίοι απασχολούνται κυρίως στις ταπεινότερες και τις χειρότερα αμειβόμενες εργασίες».

Βοήθεια σε ιερείς και μαθητές

Το ACN γνωστοποιεί ότι τα δέματα τροφίμων αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μέρος μιας σειράς έργων υποστήριξης για το Πακιστάν, που σχετίζονται με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας του COVID-19. Περιλαμβάνουν επίσης τη διανομή εξοπλισμού ατομικής προστασίας για 46 ιερείς και 100 κατηχητές. Αυτά τα εργαλεία τούς επέτρεψαν να εξυπηρετήσουν, υπό συνθήκες ασφάλειας, τους πιστούς που αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία λόγω της πανδημίας. Ταέργαπεριλαμβάνουν και ένα πρόγραμμα υποτροφιών για την υποστήριξη των πιο άπορων παιδιών των 20 καθολικών σχολείων της χώρας. Το Ίδρυμα διοργάνωσε επίσης μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης μέσω τοπικών ραδιοφώνων, αφισών και φυλλαδίων για όσους δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Κάριτας: οι Χριστιανοί λιμοκτονούν

Το παράρτημα της επαρχίας Φαζαλτάμπ της Κάριτας Πακιστάν συνεργάστηκε με την ACS και ο Aneel Mushtaq, Εκτελεστικός Γραμματέας της τοπικής Κάριτας, εξέφρασε όλη του την ευγνωμοσύνη για την πρωτοβουλία: «Αυτή η συμβολή βοήθησε τους Χριστιανούς να σωθούν από την πείνα. Πολλοί από αυτούς δεν είχαν τίποτα να βάλουν στο τραπέζι για να ταΐσουν τις οικογένειές τους και βρίσκονταν σε μια πραγματικά τραγική κατάσταση».

Ιστορικές διώξεις που δεν σταμάτησαν ποτέ

Μια νέα ελπίδα για τους Χριστιανούς του Πακιστάν προέρχεται και από την ανακοίνωση της επαναλειτουργίας των ιερών ναών της Αρχιεπισκοπής της Λαχόρης, από τις 16 Αυγούστου. Η κατάσταση έκτακτης υγειονομικής, κοινωνικής και οικονομικής ανάγκης που προκλήθηκε από την πανδημία, προστέθηκε ως ένα ακόμη βάρος σε μια κατάσταση διακρίσεων. Και σε ορισμένες περιπτώσεις πρόκειται για πραγματικές διώξεις που υφίσταται η χριστιανική κοινότητα. Στην πραγματικότητα, το φαινόμενο των καταναγκαστικών μεταστροφών και γάμων,των οποίων είναι θύματαοι νεαρές χριστιανές κοπέλες, δεν έχει ακόμη εξαλειφθεί. Και έχει καθυστερήσει η διαδικασία μεταρρύθμισης της εφαρμογής του νόμου περί βλασφημίας, που στο παρελθόν, σύμφωνα με αρκετούς παρατηρητές, χρησιμοποιήθηκε εν είδει εργαλίου για να στοχεύσει τα μέλη των θρησκευτικών μειονοτήτων του Πακιστάν.

Η μαρτυρία του π. Τζον

«Η Εθνική Επιτροπή Δικαιοσύνης και Ειρήνης της Πακιστανικής Ιερά Συνόδου έλαβε αρκετές αναφορές για συγκεκριμένα περιστατικά σε διάφορες περιοχές της χώρας,κατά τα οποία υπήρξε άρνηση να διανεμηθεί βοήθεια σε μη Μουσουλμάνους, καθώς οι δωρεές ήταν αποτέλεσμα του zakat, του ισλαμικού τελετουργικού ελεημοσύνης», λέει ο Πακιστανός ιερέας και μέλος του ACN, π. Ντέιβιντ Τζον.

Σχέση μεταξύ φτώχειας και διακρίσεων

Ο Πακιστανός ιερέας εξηγεί ότι το lockdown επηρέασεσε μεγαλύτερο βαθμότις χριστιανικές οικογένειες, καθώς οι περισσότερες από αυτές ζουναπόπεριστασιακές δουλειές, που πληρώνονταιμε τημέρα. Επομένως, η επιδείνωση των συνθηκών της φτώχειας επιδείνωσε και τις διακρίσεις. «Υπάρχει στενή σχέση μεταξύ της φτώχειας και των διακρίσεων στο Πακιστάν και αυτό ισχύει για τα μέλη όλων των θρησκειών», συνεχίζει ο ιερέας. «Σε αυτό προσθέστε τον φονταμενταλισμό που γιγαντώθηκε τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Ως εκ τούτου, θα έλεγα ότι οι διακρίσεις στην εποχή του Covid είναι επίσης αποτέλεσμα αυτού του φονταμενταλισμού».

Τα ελπιδοφόρα σημεία

Ολοκληρώνοντας, ο π. Τζον υπογραμμίζει ότι, για τις ενορίες, αυτοί οι μήνες ήταν μια περίοδος στην οποία μοιράστηκαν τον άρτο με τους φτωχούς και συνέβαλαν, όσο μπορούσαν, στις ανάγκες τους. Βλέπει σημεία ελπίδας στο προσεχές άνοιγμα των ιερών ναών και στη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και της γενικής απαγόρευσης.

————————-
Πηγή: Vatican News
Μετάφραση: π.Λ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

27η Κυριακή του Έτους, Γ

  27η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Γ ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Εσθ 4, 17γ) Τα πάντα, Κύριε, είναι υποταγμένα σ’ εσένα, και κανείς δεν μπορεί

Πρόγραμμα Ενοριών 1-2/10/2022

   Οικισμός Ενορία 1–2 Οκτωβρίου 2022 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Σάββατο

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου