Η Βηρυτός καταστράφηκε: καταφτάνει η πρώτη ανθρωπιστική βοήθεια

5

Η Βηρυτός καταστράφηκε: καταφτάνει η πρώτη ανθρωπιστική βοήθεια

Μετά την προχθεσινοβραδινή έκρηξη, πάνω από εκατό είναι τα θύματα και τέσσερις χιλιάδες οι τραυματίες. Τα νοσοκομεία καταρρέουν. Αλληλεγγύη από μέρους του καρδιναλίου Bechara Rai, Πατριάρχη των Μαρωνιτών της Αντιόχειας ο οποίος ζητά ένα ταμείο του Ο.Η.Ε. για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Αυτό που έχει απομείνει από τη Βηρυτό. μετά τις δύο εκρήξεις που προκλήθηκαν από νιτρική αμμωνία στο λιμάνι της πόλης. είναι ένα καταστροφικό σενάριο. Μέχρι στιγμής, εκτός από τους 100 ανθρώπους που σκοτώθηκαν και τους πάνω από 4.000 τραυματίες, ένα μεγάλο μέρος του αστικού ιστού της πρωτεύουσας του Λιβάνου έχει καταστραφεί. Εκτιμάται ότι έως 250 χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς στέγη λόγω της κατάρρευσης σπιτιών, εκκλησιών, νοσοκομείων, ξενοδοχείων και δημόσιων κτιρίων.

Σαν να βρισκόμαστε σε πόλεμο
«Μια σκηνή πολέμου χωρίς να υφίσταται πόλεμος», έτσι τη χαρακτήρισε ο καρδινάλιος Bechara Rai, Πατριάρχης των Μαρωνιτών της Αντιόχειας, κατά τη διάρκεια μιας έκκλησης για αλληλεγγύη η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα το πρωί, στην οποία μιλά για μια «τραυματισμένη» και «κατεστραμμένη» πόλη. «Η Βηρυτός δεν έχει βιώσει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν, είναι μια κατεστραμμένη πόλη, ο κόσμος βρίσκεται στο δρόμο, παντού ζημιές», ήταν το σχόλιο του κυβερνήτη της πρωτεύουσας,Marwan Abboud.

Πρόσκληση για εκκένωση της πόλης
Ενώ διερευνούνται οι αιτίες αυτού που όπως φαίνεται πρόκειται για ένα τραγικό ατύχημα, ο υπουργός υγείας συμβούλεψε αυτούς που παρέμειναν στην πόλη να φύγουν από τη Βηρυτό, επειδή τα υλικά που απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα είναι τοξικά και θα μπορούσαν μακροχρόνια να έχουν θανατηφόρες επιπτώσεις. Άχρηστο είναι επίσης και το σιτάρι που βρίσκεται στις αποθήκες του λιμανιού. Τουλάχιστον εκατό άτομα αγνοούνται. Τα νοσοκομεία από όπου υπάρχει έλλειψη θέσεων και φαρμάκων, καταρρέουν και ο Ερυθρός Σταυρός του Λιβάνου καλεί τα άτομα που έχουν υποστεί μη θανατηφόρους τραυματισμούς να μείνουν στο σπίτι και προσπαθεί να εντοπίσει μαζί με τις αρχές χώρους κατάλληλους για αυτοσχέδια νοσοκομεία.

Βοήθεια από το Ισραήλ και την Τουρκία
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, HassanDiab, ζήτησε βοήθεια από όλες τις χώρες του κόσμου για να αντιμετωπίσει την «καταστροφή» και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) ανακοίνωσε την προετοιμασία 23 τόνων βοήθειας από την αποθήκη του που βρίσκεται στο Ντουμπάι. Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα επικοινωνήσει με τον Ο.Η.Ε. για να παράσχει ιατρική και ανθρωπιστική υποστήριξη, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτή τη δυνατότητα χρήσης των δικών του νοσοκομείων. Τη διαθεσιμότητά τους προσφέρουν μεταξύ άλλων και η Τουρκία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Κίνα, ενώ οι πολιτοφυλακές της Χεζμπολάχ ζητούν την ενότητα μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων του Λιβάνου.

Η αλληλεγγύη της Εκκλησίας
«Εκ μέρους της Εκκλησίας του Λιβάνου ευχαριστώ όλα τα κράτη που έχουν εκφράσει την προθυμία τους να βοηθήσουν τη Βηρυτό» έγραψε επίσης ο καρδινάλιος Bechara Rai ο οποίος απευθύνθηκε και προς «άλλες αδελφές και φίλες χώρες, μεγάλα κράτη, όπως και στα Ηνωμένα Έθνη», προκειμένου να κινητοποιήσει για να παρασχεθεί βοήθεια στην πόλη, «πέρα από κάθε πολιτικό προβληματισμό, αφού αυτό που συνέβη υπερβαίνει την πολιτική και τις συγκρούσεις». Το αίτημα του Πατριάρχη είναι να δημιουργηθεί ένα ταμείο υπό τον έλεγχο του Ο.Η.Ε. για τη διαχείριση της βοήθειας. Η τοπική Εκκλησία, γράφει επίσης ο ιεράρχης, αυτή τη στιγμή είναι «πλήρως αλληλέγγυα προς τις οικογένειες των θυμάτων, των τραυματισμένων και των εκτοπισμένων, και είναι έτοιμη να τους υποδεχτεί» αλλά, «σήμερα αντιμετωπίζει ένα νέο μεγάλο καθήκον, που δεν μπορεί να εκτελέσει μόνη της». Την αλληλεγγύη της προς όλους τους πολίτες του Λιβάνου «κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης στιγμής» εξέφρασε επίσης η Assemblea degli Ordinari cattolici των Αγίων Τόπων. «Ας ανυψώσουμε την προσευχή μας», διαβάζουμε σε ένα ανακοινωθέν, «για τις ψυχές των νεκρών και για την ίαση των τραυματισμένων και ας προσευχηθούμε για τη σταθερότητα και την ευημερία του Λιβάνου».

Μετάφραση:ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

23 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΠΡΙΓΚΙΤΗΣ

Αποτελεί μια από της προστάτιδες αγίες της Ευρωπαϊκής Ηπείρου που τιμήθηκε από τους πιστούς για τις «Αποκαλύψεις» της, δηλαδή για τα θεια οράματα που είχε.

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 16ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 23 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 27-28.7.2024

Οικισμός Ενορία  27 – 28 Ιουλίου 2024 Αγάπη Agapi Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Aetofolia Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Andros Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου