ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΛΑΒΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ…
"Μια πληγή ακόμα περισσότερο ανησυχητική γιατί είναι αφανής ” Με αυτή τη φράση περιγράφει 100σελιδη έκθεση 8 εθνικών ΚΑΡΙΤΑΣ, της Ανατολικής Ευρώπης και των περιοχών της Μεσογείου, την αυξανόμενη “κατάσταση σκλαβιάς” χιλιάδων ανηλίκων μπροστά στα μάτια μας.
Οι Κάριτας Αλβανίας, Βοσνίας, Γαλλίας, Ιορδανίας, Λιβάνου, Κοσσυφοπεδίου, Σλοβακίας και Ουγγαρίας παρουσίασαν την έκθεσή τους με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για τα θύματα διακίνησης που έχει καθιερώσει ο Πάπας Φραγκίσκος την 8/2.
Ελπίδα τους είναι να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη και να χτυπήσουν συναγερμό στις κρατικές υπηρεσίες για πολύ σοβαρές παραβιάσεις δικαιωμάτων παιδιών που συμβαίνουν καθημερινά και δεν καταγράφονται πουθενά.
Αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση ότι η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ “για το έλεγχο των ναρκωτικών και την πρόληψη της εγκληματικότητας” έχει καταγράψει 13 εκατομμύρια παιδιά θύματα διακίνησης παγκοσμίως αλλά τα επίσημα καταγραμμένα θύματα είναι μόλις 24.000 ! Αυτό συμβαίνει γιατί πολλά περιστατικά παραμένουν κρυφά αλλά και επειδή δεν υπάρχει σωστή εκπαίδευση δε πολλούς κρατικούς φορείς για να κατανοήσουν και προστατεύσουν τα θύματα : πολλά μικρά κορίτσια καταλήγουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, παιδιά ωθούνται σε βαριές εργασίες και μικροεγκληματικότητα, μικρά παιδιά “πωλούνται” και άλλα γίνονται με το ζόρι “στρατιώτες”. Σε χειρότερη μοίρα είναι τα παιδιά που δεν έχουν καταγραφεί πουθενά. Δεν έχουν δικαιώματα γιατί, απλά, “δεν υπάρχουν” και συχνά είναι διπλά καταδικασμένα γιατί προέρχονται από διωκόμενες μειονότητες . Οι πολεμικές συγκρούσεις, οι περιβαλλοντικές κρίσεις και η οικονομική και κοινωνική αστάθεια σε αρκετές χώρες επιβαρύνουν την κατάσταση ενώ η έλλειψη νομικού πλαισίου προστασίας, σε κάποιες από τις χώρες της περιοχής μας αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα.
Οι Κάριτας προσπαθούν να ενημερώσουν όσους έρχονται σε επαφή με ανάλογες καταστάσεις ( συνοριακή αστυνομία, κοινωνικούς λειτουργούς, εκπαιδευτικούς κ.α ) να εντοπίζουν και καταγγέλλουν περιστατικά. Επίσης προσπαθούν, μέσω σχολείων, όπου έχουν πρόσβαση, να πείσουν τα παιδιά να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και να μιλούν όταν αισθάνονται κίνδυνο.
Πληροφορίες και φωτογραφία από L Osservatore Romano
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
μέλος Συνοδικής Επιτροπής “ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ “